Iskreno da podelim svoje iskustvo, jer sam i sam dugo bio skeptičan kada su u pitanju nove tehnologije u poljoprivredi, posebno kada se radi o prskanju useva. Godinama sam koristio klasične metode – traktorsku prskalicu, ručni rad na manjim parcelama i slično. Međutim, kako su se troškovi povećavali, a vreme postajalo sve dragocenije, počeo sam da tražim efikasnije rešenje. Tako sam prvi put ozbiljnije razmotrio opciju prskanja dronom.
Ono što me najviše privuklo jeste preciznost i brzina. Dron može da pokrije površine koje su ranije bile teško dostupne, naročito posle kiše kada je zemljište mekano i ne može se ući mehanizacijom. Takođe, primetio sam da je potrošnja preparata manja, jer se sve raspoređuje ravnomernije. Nema gaženja useva, što je za mene bio dodatni plus jer sam ranije imao gubitke upravo zbog toga.
Posle malo istraživanja i razgovora sa ljudima koji su već koristili ovakve usluge, odlučio sam da probam. Naišao sam na ekipu koja profesionalno radi usluge prskanje dronom i mogu reći da sam bio prijatno iznenađen pristupom. Sve su mi objasnili – od načina rada, do toga kako se planira let i doziranje sredstava. Ceo proces je delovao mnogo organizovanije nego što sam očekivao.
Rezultat? Vidno bolji nego prethodnih sezona. Biljke su ravnomernije tretirane, nisam imao problema sa preskakanjem ili preteranim doziranjem na određenim mestima. Uz to, uštedeo sam vreme i gorivo, što na kraju nije zanemarljivo. Čak i komšije su primetile razliku i počele da se raspituju.
Ne kažem da je ovo rešenje za svakoga u svakoj situaciji, ali iz mog ugla – za veće površine ili zahtevnije terene definitivno ima smisla. Ako neko razmišlja da unapredi način zaštite useva i smanji gubitke, savetujem da barem razmotri ovu opciju. Ja sam bio skeptik, ali sada planiram da nastavim sa ovom praksom i narednih sezona.