Jeftina rasveta?

Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta itd. Takmičenja i festivali...

Moderatori: Video Majstor, Goja

Opis foruma
- Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta, Scenografija, Kostimografija itd.
- Festivali i takmičenja
Molimo vas da, ako saznate za neko filmmaking takmičenje ili festival, pokrenete temu o tome, u ovoj rubrici.

---
- Za prikaze vaših gotovih radova ili prezentaciju vaših sposobnosti koristite forum "Filmmakeri - predstavljanje i radovi"
- U vezi scenarija koristite forum "Scenario"

Re: Jeftina rasveta?

Postod Mre » 24.06.2014 10:48

Wow hvala puno ljudi :)
Bio sam bas nesto zauzet, sada polako krecem sa nabavkom, pazario sam kineski led reflektor, cekam da mi stigne from da China, imam par obicnih rucnih lampi i uzecu neku sto ti kazes obicnu jacu spot sijalicu ako nadjem i to je to!
Pa se nadam da ce lici na nesto!

Pozdrav!
Mre
Član foruma
 
Postova:  16
Pridružio se:  03.09.2013 11:59

Re: Jeftina rasveta?

Postod Video Majstor » 18.10.2014 17:36

PetarKG je napisao:Kada je reč o LED rasveti za video mogao bih da vam kažem nešto o svom iskustvu.
Kada sam pre par godina kupio novu kameru, kupio sam i jedan malo skuplji LED reflektor (za na kameru) sa potenciometrima za promenu temperature i intenziteta svetla. Veoma sam se razočarao kada sam video na snimku smetnje (horizontalne osvetljene pruge), balans nikada nisam mogao da podesim idealno kao kod halogene rasvete. Zamenio sam taj reflektor za drugi po istoj ceni koji je imao potenciometar za intenzitet svetla a za boju je imao filtere koje sam menjao. i kod ovog reflektora sam se razočarao zbog nemogućeg idealnog balansiranja.

Moj zaključak je da je bar za sada neisplativo izdvajati novac za neke LED panele, ako su na njima LED diode sličnog kvaliteta kao kod kineskih lampi koje su uzgred i višestruko jeftinije.
U suštini nikada nisam bio zadovoljan balansom kod upotrebe LED rasvete. Da napomenem da nikada nisam ni koristio onu LED rasvetu koja je u najskupljem rangu od 300 evra i skuplje. Dakle ne padajte na kopije aktuelne rasvete vrhunskih brendova.
Evo i linka za snimak koji sam postavio na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=OnQDgKXfIM8
Ovo su zlata vredne informacije. Hvala što si podelio ovde iskustvo.

Te linije svetlosti pretpostavljam da ukazuju na treperenje uslede frekvencije struje. Ne znam da li je taj reflektor spojen na AC (naizmeničnu) tj. zidnu utičnicu ili je na baterije?

Postoji mogućnost da na baterije ili akumulator ne bi bilo treperenja?!

U svakom slučaju kvalitetnom osvetljenju to ne bi smelo da se desi ni malo.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Jeftina rasveta?

Postod Naki » 11.05.2015 16:07

Pozdrav svima,

Zamolila bih Vas kao iskusnije za savet u vezi led reflektora.

Naime, zelim da snimam video u prostoriji u kojoj ima dosta dnevnog svetla. Medjutim smatram da mi je potrebna neka dodatna rasveta.

Klasicna portabl studijska rasveta sa softbox, ima da se kupi kod nas za 250-300 eur.

Da li bi mi obican led reflektor od 6000-6500K sluzio. Cena led reflektora je daleko pristupacnija, moze se naci kod svercera recimo od 50w za nekih 2500din.

Ono sto me buni je ta temperatura boje u K kod ovih reflektora, kako ce to izgledati, da li ce biti previse belo-plavo?

p.s. Postoje i neki sinski sistemi sa reflektorima (za unutra) moze da se stavi npr 4x15w, tu postoji dnevno belo svetlo. To kosta oko 12000-13000 din.

Unapred hvala
Naki
 

Re: Jeftina rasveta?

Postod Video Majstor » 20.05.2015 16:15

Naki je napisao:Ono sto me buni je ta temperatura boje u K kod ovih reflektora, kako ce to izgledati, da li ce biti previse belo-plavo?

p.s. Postoje i neki sinski sistemi sa reflektorima (za unutra) moze da se stavi npr 4x15w, tu postoji dnevno belo svetlo. To kosta oko 12000-13000 din.
Pozdrav,
Da definitvno je boja najveći problem. Na kraju nikada ne bih mogao da dobiješ skroz realističneboje. E sad zavisno u kojim bojama projekat treba da bude to možda i jeste a možda i nije problem.

U slučaju halogenih reflektora to je čista bela boja malo hladnije od obične bele svetlosti. A fluo cevi i jeftina LED rasveta ima plavkastu boju.

Ukoliko reflektor nije te "tople bele" boje onda bi pretpostavljam jeidni način korekcije bio da se osvetljenje obavlja indirektno odbijajući se od nekog platna toplijeboje, npr. žuti kišobran. Deluje komplikovano ali verujem da može i takvo rešenje da se napravi.

Ako ništa od toga nije prihvatljivo onda nema izbora osim tih najskupljih reflektora toplijih boja ili onih kod kojih se nijansa podešava.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20
Prethodni

Vrati se na Filmmaking - generalno

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

cron