Pomoc/pitanje

Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

---
Nedostatak scenarija i scenarista je trenutno jedan od glavnih problema filmmakera amatera. Najčešće čak i osobe koje su veoma talenovane za tehnički deo filmmaking procesa ne mogu da snime dovoljno zanimljiiv film jer nemaju scenario. Bez dovoljno dobrog scenarija radovi se uglavnom svode na probe i demonstracije tehničkih sposobnosti ili to moraju biti muzički spotovi.

U cilju da to rešimo izdvojili smo ovaj forum za diskusije u vezi scenarija. Pokušaćemo privući što više scenarista i pisaca i raditi na rešavanju ovog problema.

Pozivamo scenariste i one koji bi želeli postati scenaristi, da se pridruže ovim diskusijama i oslobode svoju kreativnu stranu.

Re: Pomoc/pitanje

Postod Video Majstor » 26.07.2014 22:52

Da ne bude zabune nisam sugerisao da je cojacK nešto pogrešio. Iako sam i ja ovde pisao predlog da se malo sačeka, ja ne znam o kakvom kvalitetu je reč jer ga nisam čitao.

Dajem savete i predloge generalno a ne sudim pojedincima da li prave grešku ili ne. Pa će onda sami svojevoljno to koristiti da nešto poboljšaju ako budu želeli.

Scenaristi, narocito ovi mladji moraju savete shvatati konstruktivno a ne dozvoliti da im ponos izbija na povrsinu. Zato je ovde odlicna "vezba" za iste jer vidim da ti isti scenaristi ne znaju i nisu osetili izlaganje jednog "pravog" producenta. Verujte mi, oni su mnogo krvolocniji i brutalniji u svojim izlaganjima i savetima od mene, osetio sam to na svojoj kozi. Bez opbzira sto ce na kraju reci da je scenario dobar i da su mozda zainteresovani, oni ce vas rad prethodno buvalno masakrirati. Najvaznije je ne reagovati ishitreno vec malo oduvati, procitati napisano nekoliko puta i tada cete videti da od toga 80% apsolutno ispravno i konstruktivno. Sa losim stavom i izbijanjem emocija dovodite sebe u losu situaciju. Jeste emotivno vezani za pricu itd. ali onaj koji daje pare za realizaciju iste ima glavnu i zavrsnu rec.
Glede jos ovog prvog drafta. Vecina (99%) producenata, rezisera vasem scenariju daje sansu u prvih 5-10 strana, pmali broj do 20 strana ali retko. U tim pocetnim stranama odmah se vidi kakav ste kalibar pisca i da li pisete inteligentno. Ako ih niste dobili u prvim stranama scenario automatski zavrsava u smecu bez daljeg citanja. Tako da zamaranja oko nekog zavrsetka scenarija bas i nema mnogo smisla. Uvedne stranice moraju biti bomba ako je vec nekio uzeo da procita. Prve strane pokazuju kapacitet i domet jednog scenariste, ako to ne posedujete vas scenario se nece iscitati do kraja u rukama potencijalnog finansijera.
Slažem se. Taj susret sa potencijalnim "kupcima" i finansijerima je poprilično surov i to je veliak tema o kojoj treba razgovarati.

Sve pohvale za prvi deo teksta admine. Lepo si to sve srocio. Scenaristi, narocito ovi mladji moraju savete shvatati konstruktivno a ne dozvoliti da im ponos izbija na povrsinu.
Bojim se da nisam to hteo da kažem. Ima istine ali sinoć nisam na to mislio.

Hteo sam da kažem da nema veze ako greše u tim prvim energičnim koracima. Greške se u našem društvo previše kažnjavaju. To ide do te mere da se ljudi koji ništa nikad ne pokušaju jer "znaju" da ništa ne vredi, osećaju kao heroji. To je žalosno... :(
Međutim probati i pogrešiti nije nikakva katastrofa. Na primer odavno se u kapitalističkim zemljama smatra da je normalno imati tri neuspeha pre jednog uspeha. Tokom novijih kriznih godina se smatra da je normalno čak do 7-8 neuspeha na jedan uspeh. Niko se nije naučen rodio. Svako greši. Čak i najpoznatija imena iz filmskog sveta za sebe kažu da uvek misle da može bolje i njima se dešavaju greške.

Dugo čitam sve i svašta i sam istražujem na ovu temu i zaključio sam da ne postoji ni jedno pojedinačno mišljenje koje je apsolutna istina. Na primer neko govori o strukturi priče da je najažnije a neko o tome da ta ista struktura uništava originalnost u filmu. Neko tvrdi da treba biti ozbiljan a neko da se i ne može biti kreativan ako se čovek ne opusti. Za svaki uspešan film je sigurno bilo analitičara i kritičara koji su videli gomilu zamerki i bili protiv toga da se film snimi a takođe i neki neuspešni filmovi dobijaju sjane pohvale od kritičara...
Očigledno je da ima više načina na koji može da se uspe i nije to tako striktno. Istina je da ne znamo 100% sigurno šta je greška a šta nije. Sva "pravila" i preporuke u filmmakingu utiču možda 50-80% na uspeh filma a preostali uticaj niko ne zna unapred dok film ne bude gotov i ne obiđe bioskope.

Jedan moj prijatelj je osnovao jedan biznis isto tako veoma energično i sa velikim entuzijazmom i ja sam ga tako savetovao i ukazivao na neke greške, na šta je on reagovao burno kao da na sve gledam negativno i obeshrabrujuće. Nisam to hteo ali shvatam da tako deluje. U svakom slučaju, ispostavilo se da je uspeo, zaradio lepe pare i nadmašio poprilično konkurenciju.
Ja sam iz toga naučio da mladi instinkitvno biraju dobar pravac u životu međutim vrlo često ih okolina nagovori da ne treba da pokušavaju jer neće uspeti. I onda po uzoru na okolinu postaju jedna od onih koji ništa ne pokušavaju.

On je uradio neprocenjivu stvar za sebe. Lako se moglo desiti da se raspita i da čuje milion obeshrabrujućih mišljenja i da od svega odustane još pre nego i pokuša. Postao bi jedan od brojnih pametnjakovića koji znaju da se ništa ne isplati i ništa ne vredi pokušavati. Naša zemlja je prepuna takvih a sve nam je gore.
Raspoloženje i verovanja su veoma zarazni. Na žalost u našim krajevima pesimizam je zastrašujuće nadvladao.
Rešenje je u tome da čovek ne mora da sluša sve pesimiste iz naše zemlje. Čovek može sam sebi da izabere društvo i da se okruži optimistima.

E tu nastupa ovaj sajt. Još pre nego je pokrenut ovaj forum sam rešio da bude izvor konstruktivnog i optimističnog razmišljanja. U preporukama za moderatore ovog sajta, koje vide samo moderatori, između ostalog piše sledeće:
- Negovati opuštenu i prijateljsku atmosferu, da se svako ko poželi nešto da kaže, oseća slobodnim da to i napiše i učestvuje u diskusijama.

- Izbegavati strogoću i preveliku ozbiljnost. Imajte na umu da su pomenute osobine "umrtvile" čak i nekad ekstremno popularne forume. To je osnovni razlog zbog kojeg ne želimo preveliku dozu ozbiljnosti.

- Preferirajte, živost, optimizam, kreativnost... Umesto "ne, ne može.." preferirajte "uradićemo i počinjemo odmah".
Imajte na umu da su stavovi, raspoloženje i verovanja "zarazna" stvar u određenom krugu ljudi. Optimizam i kretanje prema uspehu će zaraziti i ostale istim ali može se desiti i obrnuto.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Pomoc/pitanje

Postod Carolija » 16.08.2014 1:49

Pozdrav svima!
Kada je u pitanju bilo koji scenario, pre bilo kakvog slanja, radi sigurnosti, scenario treba zaštiti. Kod nas, time se bavi Zavod za intelekutalnu svojinu Republike Srbije. Na ovoj adresi mogu se pronaći odgovori na mnoga pitanja, koja su pominjana u prethodnim postovima.
http://www.zis.gov.rs/prava-is/autorsko ... ja.37.html
Ja sam svoj scenario zaštitio pre više od godinu dana, pre nego što sam ga pokazao nekim poznatim scenaristima/dramaturzima, kako bi mi odradili recenzije-preporuke.
tadašnja cena troškova zaštite autorskih prava bila je oko 7000 dinara. Postupak je jednostavan. Sa sajta se pruzme obrazac, koji se popuni (u slučaju nejasnoća kontaktirati telefonom Sektor za autorsko i srodna pravo i međunarodnu saradnju - direktan poziv, nikako preko centrale). Odrađeni scenario moguće je poslati u štampanoj formi ili isti nasnimiti na CD-u i uz disk dostaviti izjavu, napisanu na papiru: Na CD se nalazi scenario za televizijsku seriju pod nazivom (na primer) "Čarolija", autora Janka Jankovića.
Sve to sa uplatnicom poslati i naznakom za koji sektor poslati na adresu koja stoji na sajtu. Nakon nekih mesec dana na kućnu adresu stiže overen obrazac, kao i potvrda o autorskom pravu - podaci o autoru, nazivu dela, kao i broj pod kojim je autorsko delo deponovano, uneto u evidenciju i zaštićeno.

Što se tiče forme pisanja scenarija, iako se na fakultetu uči da se sceanrio piše u određenoj formi - u smislu fonta, proreda, razmaka i sl., u praksi se to uglavnom ne primenjuje. Scenario serije "Mješoviti brak" pisan je TNR 12, bez ikakvih proreda - kao što se može videti u Nušićevim knjigama; "Selo gori" takodje nije poštovana pomenuta forma, kao ni kod "Sinđelića" i "Žena sa Dedinja". To su neki scenariji koje sam imao prilike da držim u rukama.
Svakako najveći problem je doći do određenih ljudi, koji bi se zainteresovali za scenario i videli na kraju svoj interes da ga uzmu u razmatranje.
Carolija
Član foruma
 
Postova:  3
Pridružio se:  16.08.2014 1:25

Re: Pomoc/pitanje

Postod Video Majstor » 18.08.2014 0:23

Dobrodošao! :drinks:

Hvala za ove vredne informacije iz prakse.

Što se tiče forme pisanja scenarija, iako se na fakultetu uči da se sceanrio piše u određenoj formi - u smislu fonta, proreda, razmaka i sl., u praksi se to uglavnom ne primenjuje. Scenario serije "Mješoviti brak" pisan je TNR 12, bez ikakvih proreda - kao što se može videti u Nušićevim knjigama; "Selo gori" takodje nije poštovana pomenuta forma, kao ni kod "Sinđelića" i "Žena sa Dedinja". To su neki scenariji koje sam imao prilike da držim u rukama.
Zanimljivo. Mislim da takva praksa kod nas ukazuje da industrija nije snažna pa nemaju potrebe da insistiraju na "standardu". Nisu zatrpani scenarijima pa ne čini razliku da li će usled formata scenarija malo izgubiti ili malo uštedeti vremena.

Međutim pošto standardno formatizovan scenario ostavlja jako dobar utisak, na ovo treba gledati kao na priliku da se ipak držite standarda i da vaš (obraćam se svim čitaocima) scenario izgleda bolje i profesionalnije od konkurencije.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Pomoc/pitanje

Postod baccko » 18.08.2014 12:39

Pozdrav,

pitao bih da li neko zna za slučaj krađe scenarija i koliko je sigurno razmenjivati, odnosno deliti scenarije ukoliko nisu zaštićeni u Zavodu?

Da li je relevantan dokaz, ukoliko pisac pošalje scenario sam sebi na mail (ili bilo koji drugi), u koje vreme je scenario nastao i ko ga je napisao?
baccko
Član foruma
 
Postova:  17
Pridružio se:  30.12.2012 2:10

Re: Pomoc/pitanje

Postod Carolija » 19.08.2014 1:29

Moj ti je savet da scenario zaštitiš u Zavodu. Nažalost svakakvih ljudi ima. Neko će ti pogledati scenario i dobronamerno dati savet, možda i bez ikakve novčane nadoknade uraditi recenzije, uputiti na neke ljude, dok ima i onih koji samu tvoju ideju mogu ukrasti i zaštititi.
Inače, kada se šalje nekom scenario za seriju uglavnom se šalje jedna (pilot epizoda), eventualno dve, kao i sinopsis (kratak opis dela i sa detaljnim opisom likova). Neko čak ne mora ni odraditi scenario, već može zaštiti sinopsis, jer se nikada ne zna koliko će epizoda neka serija imati. Uvek postoji opcija da se produži, odnosno skrati. Na primer za "Bolji živo" je planirano 24 epizode, a završili su sa 82. Dok je "Selo gori" trebalo da ima samo četri epizode, a završili su, zbog velike gledanosti sa 89. Slična je situacija bila i sa "Montevideom". Planirano je da radi serija (prva sezone) i iz toga da nastane film, dok smo na kraju dobili 2 filma i 3 sezone.
Najveći problem su finansije. Izrada jedne epizode iznosi i po nekoliko desetina hiljada evra - kvalitetnija produkcija.
Carolija
Član foruma
 
Postova:  3
Pridružio se:  16.08.2014 1:25

Re: Pomoc/pitanje

Postod cojacK » 24.08.2014 20:32

Koliko otprilike kosta jedna epizoda scenarija kod nas ?
Znam da to zavisi od svega i svacega,bla bla,ali uopste,generalno,otprilike da li je to ovoliko,onoliko...Nemojte samo "kod nas je to..." ili "ako si amater...",treba mi cifra?
cojacK
Član foruma
 
Postova:  27
Pridružio se:  14.04.2014 19:09

Re: Pomoc/pitanje

Postod Carolija » 24.08.2014 22:02

Odgovor na to pitanje ti niko ne može dati, na način na koji ti to tražiš. To je isto da pitaš koji iznos ti je potreban da bi napravio kuću, a da pritom se ne znaju ni dimenzije, ni materijal, ni izvođač radova i slično.
Kada je u pitanju cena jedne epizode, to se razlikuje od serije do serije. Sigurno da će troškovi biti manji, ako su za glumce uzeti studenti treće i četvrte godine, nego afirmisani glumci. Ovi prvi će možda odraditi posao i besplatno, samo radi afirmacije. Zatim, da li je u pitanju enterijer ili eksterijer, broj likova, lokacija, i uopšte celokupna produkcija. Kao što si i sam rekao od mnogo faktora zavisi iznos.
Na primer budžet jedne epizode serije Ravna gora iznosio je 120.000 evra, od čega je 90.000 finansirao RTS. Ceo projekat je koštao 1.6 miliona evra. Budžet jedne epizode rumunske telenovele je oko 20.000, a toliko je otprilike iznosi i budžet jedne epizode serije "Selo gori, a baba se češlja".
Da je sve to lako, ja bih odavno realizovao svoj scenario, pored svih recenzija koje posedujem.
Carolija
Član foruma
 
Postova:  3
Pridružio se:  16.08.2014 1:25

Re: Pomoc/pitanje

Postod cojacK » 24.08.2014 23:22

A ne,nismo se razumeli.Mislim na scenariste,koliko oni zarade otprilike za jednu epizodu? Otprilike?
cojacK
Član foruma
 
Postova:  27
Pridružio se:  14.04.2014 19:09

Re: Pomoc/pitanje

Postod Video Majstor » 26.08.2014 2:48

Neću se mešati u odgovor koji će dati Carolija jer je čovek iz prakse, (dakle ne odgovaram umesto njega) već ću samo da dopunim svojim mišljenjem:


Moje mišljenje i izračunao sam da scenarista u Srbiji za scenario za komercijalnu TV seriju koja se emituje samo u Srbiji, može da dobije između 400 i 4000 evra po jednoj epizodi.

Napomena: govorim o komercijalnim scenarijima koji bi bili korišćeni za seriju čija zarada dolazi kroz gledanost.

Te pare smatram da su ukupan iznos koji bi mogao da bude dobijen na više načina:
- kao fiksan iznos (koji se često odredi kao procenat od očekivane zarade)
- ili da nastanu kao procenat od zarade serije
- ili kombinacije fiksnog iznosa i procenta
- deo tog iznosa može da bude "plaćen" u vidu reklamnog vremena koje se dalje preprodaje.

Krajnji maksimum (što je potpuno nerealno očekivati) bi mogao da bude 20000 evra po epizodi, ukoliko je serija veliki hit sa milion redovnih gledaoca po epizodi i potencijalom da se gleda i u susednim državama a da budžet ne bude veliki. To je pretpostavljam moguće samo za sapunice.

A ne,nismo se razumeli.
Zapravo objašnjavenje budžeta za epizodu serije je bitna za razumevanje kolika može biti zarada pojedinca. Zarada scenariste može da se pretpostavi u odnosu na budžet ili u odnosu na očekivane prihode filma/serije. A to dvoje je već povezano jer se budžet već odobrava u odnosu na očekivane prihode.

Ja sam računao na više načina i prema informacijama koje imam, uvek kao rezultat dobijam da prosek gravitira oko 2000-3000evra a da ukupan raspon obuhvata i pojedinačne nadprosčno uspešne slučajeve do 20000 evra.

Sve ovo je naravno gruba procena jer sve se procenjuje i pretpostavlja. Niko ne može da vidi budućnost pa da zna tačno koliki će biti trošak a kolika gledanost i zarada.


---
Usput, kad već govorimo o budžetu i zaradi, ne treba potcenjivati YouTube. Evo jedan primer:
Ova banalna amaterska dečija web serija sa budžetom od 0$ i amaterskim scenarijem ima preko 12 miliona pregleda.
To u prevodu znači krajnji minimum od oko 10000 evra :shok: zarade, pošto svaki sistem reklama na internetu daje bar 1 evro na hiljadu pregleda. A ukoliko je ta publika amerikanci ili britanci ta zarada može biti i 4-5 puta veća pošto su kod njih reklame skuplje čak i do 15 puta nego kod nas (kod nas je cena reklame blizu minimuma).
Naravno za ovo nije ključan scenario, nego je potrebno imati veštinu dolaska do gledaoca, razumeti savremeni marketing u smislu da poznaješ ciljnu publiku, kako stvari izgledaju iz njihove perpektive i šta oni vole (u ovom primeru publika voli Nerf brend) itd...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Pomoc/pitanje

Postod cojacK » 26.08.2014 3:08

Hvala lepo.Samo,cifre koje si naveo vaze po jednoj epizodi,tako?

I,sta mislis kako se za ovako nesto kao npr. ovi na yt-u nadju pare? Da l' nadju nekog' sponzora,mislim sponzora,znas,jel moguce za tako nesto naci nekoga da te finansira?
cojacK
Član foruma
 
Postova:  27
Pridružio se:  14.04.2014 19:09
PrethodniSledeća

Vrati se na Scenario

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron