UKLANJANJE POZADINE IZ VIDEA

Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta itd. Takmičenja i festivali...

Moderatori: Video Majstor, Goja

Opis foruma
- Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta, Scenografija, Kostimografija itd.
- Festivali i takmičenja
Molimo vas da, ako saznate za neko filmmaking takmičenje ili festival, pokrenete temu o tome, u ovoj rubrici.

---
- Za prikaze vaših gotovih radova ili prezentaciju vaših sposobnosti koristite forum "Filmmakeri - predstavljanje i radovi"
- U vezi scenarija koristite forum "Scenario"

UKLANJANJE POZADINE IZ VIDEA

Postod Nidza83 » 18.08.2014 10:27

Da li postoji laksi nacin za uklanjanje pozadine iz video od rotoskopije?Zeleo bih da u jednom kadru,umesto pozadine (kupatilo) ubacim recimo green screen ili totalno belu pozadinu a da osoba koja prica ispred ogledala ostane netaknuta.

Unapred zahvalan,

Nikola
Nidza83
Novi član
 
Postova:  2
Pridružio se:  15.08.2014 15:42

Re: UKLANJANJE POZADINE IZ VIDEA

Postod Video Majstor » 19.08.2014 3:34

Dobrodošao! :drinks:

Koliko znam potpuno automatizovano uklanjanje pozadine može da se radi samo u slučaju kada je snimano ispred green screena. Za sve ostalo teško je da će program razlikovati pixele pozadine od pixele glavnog lika. To samo ljudski mozak razlikuje.

Međutim Photoshop Extended može dosta da olakša posao sa rotoskopijeom jer photoshop već ima dosta dobre alate za uklanjanje pozadine koji pomažu koliko je moguće. After Effects takođe pomaže maksimalno koliko može za sve vrste efekata.


Nadam se da će neko imati još iskustava sa ovim da kaže. A ja ću pokušati ovih dana da nađem neki tutorijal za uklanjnje pozadine u Photoshopu. Radio sam to na slikama i nije toliko komplikovano. Ide brzo kad se uhodaš...

Da li imaš Photoshop Extended ?


p.s.
Ovde je takođe pominjana rotoskopija: viewtopic.php?f=5&t=3369&p=7903&hilit=rotoskopija#p7903
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: UKLANJANJE POZADINE IZ VIDEA

Postod Video Majstor » 20.08.2014 23:41

Sad vidim da je pre nekoliko dana izašao zanimljiv tekst o rotoskopiji na engleskom. Temeljno je pomenuta čitava problematika, teškoće, rešenja i kako početi:
http://www.videomaker.com/article/17164 ... gn=traffic

Od olakšanja za ovaj proces navode novije verzija Adobe After Effects-a. U suštini radi se o alatima za "pametniju selekciju" i "trackingu" koje će, ako su frejmovi dovoljno medjusobno slični, poprilično uspeti da detektuje promenu i da primeni odgovarajuću selekciju i na druge frejmove.

Sad ne znam da li već imaš iskustva sa obradom slika? Morao bi najpre imati predznanje za uklanjanje pozadine sa klasičnih slika u photoshopu na primer.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: UKLANJANJE POZADINE IZ VIDEA

Postod Nidza83 » 23.08.2014 23:16

Hvala vam puno na brzim odgovorima.Da imam Photoshop extended ali nisam bas vest sa istim.Pokusacu sa After Effecs-om CC koji mi je instaliran na kompu pa sta bude:)
Nidza83
Novi član
 
Postova:  2
Pridružio se:  15.08.2014 15:42

Vrati se na Filmmaking - generalno

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju

cron