Snimanje konverzacije na filmu

Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta itd. Takmičenja i festivali...

Moderatori: Video Majstor, Goja

Opis foruma
- Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta, Scenografija, Kostimografija itd.
- Festivali i takmičenja
Molimo vas da, ako saznate za neko filmmaking takmičenje ili festival, pokrenete temu o tome, u ovoj rubrici.

---
- Za prikaze vaših gotovih radova ili prezentaciju vaših sposobnosti koristite forum "Filmmakeri - predstavljanje i radovi"
- U vezi scenarija koristite forum "Scenario"

Snimanje konverzacije na filmu

Postod Mre » 20.01.2014 12:17

Pozdrav!
Ako neko mozda moze pomogne.

Planiram snimam svoj drugi filmic, to bi bio kratkometrazni film u kom ce biti dosta dijaloga,imam DLSR Canon600d i uzeo ih neki eksterni mikrofon, e sad zanima me da li je bolje uzeti neki shotgun mic tipa (RODE), bubice, ili neki sirokopojasni i koji?, vidim da po netu svi preporucuju ovaj RODE PRO, al opet nekako razmilsjam ako imam 2 lika koji pricaju istovremeno i u kadru su, ako se usmerim sa njim na jednog koliko ce se dobro cuti ovaj drugi, tj da li je to uopste dobar mic za konverzacije? (koliko najdalje moze da bude od osobe koja govori a da se i dalje cuje lepo?) i da li bi on vatao uopste atmosferu ili bi nju morao necim drugim da snimam?
Mre
Član foruma
 
Postova:  16
Pridružio se:  03.09.2013 11:59

Re: Snimanje konverzacije na filmu

Postod Video Majstor » 21.01.2014 3:57

Nadam se da će se javiti felino ili još neko ko zna o audiu više od mene.


Za sada mogu da kažem samo nešto sam uspeo da saznam o ovoj problematici:

Postoje dva problema kod snimanja zvunja:
Prvi je to da se eliminišu svi oni zvukovi koji su suvišni i koji smetaju.
Ali drugi problem je da ono što želimo da bude snimljeno bude dovoljno jako i kvalitetno.

Ovo se rešava kombinovanjem (shotgun) mikrofona i pozicije na kojima će shotgun mikrofon da se nalazi.
Ukratko, mislim da se za savršen snimak pored mikrofona mora imati i pomoćnika za mikrofon koji će pridržavati mikrofon na dobrom mestu tokom snimanja.

Ako misliš da mikrofon spojiš na tvoj DSLR fotoaparat onda će verovatno dolatziti do promena glasnoće i kvaliteta zvuka zavisno od toga gde se glumci nalaze u odnosu na mirofon. (jer ga neće nositi pomoćnik)

A bubice u TV emisijama uglavnom odlično rade posao, koliko vidim, ali za konverzaciju je potrebno imati više bubica. Za više bubica potrebno je imati poseban uređaj za snimanje... :sorry: Dakle sa bubicama onda ulazimo u problematiku audio rekordera, miksanja, sinhronizacije... :wacko2:


i da li bi on vatao uopste atmosferu ili bi nju morao necim drugim da snimam?
Ne bi mogao u isto vreme da snimi i konverzaciju kvalitetno i kvalitetno zvukove okoline. To jedno drugo isključuje bar donekle. Srećom ne bi trebalo da je problem takve zvukove snimiti naknadno ili ih nabaviti na neki drugi način. Ima na primer gotovih snimaka zvukova iz prirode za potrebe filmmakinga. A može gomila toga da se izvuče iz fajlova od video igara (pomoću programa 7zip).

p.s.
Nabavio sam u međuvremenu i nešto literature u vezi snimanja zvuka, ali nisam stigao da čitam još. Javi na mejl da ti pošaljem. Možda pomogne dok se ne javi neko iskusniji.

Planiram snimam svoj drugi filmic, to bi bio kratkometrazni film u kom ce biti dosta dijaloga,
:good:
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Snimanje konverzacije na filmu

Postod Mre » 22.01.2014 15:44

E hvala na odgovoru, da tako sam i ja nesto gledao, u sustini sa dobrim bubicama bi bilo mozda i najbolje al posle bi bilo cimanje oko tih drugih stvari, najverovatnije cu uzeti taj RODE Videomic Pro, pa na neki improvizovani boom pole il tako nesto (ima dosta youtube napravi-sam klipova :).
I to sto kazes u sustini najbolje je imati kvalitetno snimljenu konverzaciju il sta god a posle lako moze atmosfera da se nabudzi.

A može gomila toga da se izvuče iz fajlova od video igara


Heh super ideja :)
Mre
Član foruma
 
Postova:  16
Pridružio se:  03.09.2013 11:59

Re: Snimanje konverzacije na filmu

Postod felino » 07.02.2014 16:27

Pozdrav svima posle duge pauze!

Nije realno očekivati da ti jedan mikrofon pokrije sve potrebe pri snimanju filma. Može ako ti zahtevi nisu veliki i ne očekuješ profesionalni kvalitet.

To koji i kakav će se mikrofon upotrebiti zavisi od konkretnog kadra. Najbolje je da imaš čoveka koji sa "pecaljkom" radi iznad ili ispod glava glumaca. On i okreće mikrofon u potrebnom smeru.

Mogu se i apsolutno svi zvuci naknadno snimati a snimak tona sa lica mesta, od ugrađenog mikrofona u kameru, koristiti samo kao orijentaciju. Recimo, naknadno se dodaju svi šumovi (okolina, ambijent), glumci naknadno snime glas poput nasnimljenog glasa u crtanim filmovima ("nahovanje", nahsinhronizacija, nadsinhronizacija i naknadna sinhronizacija su termini koji se koriste a znače isto). Da, to se koristi, posebno je lako uraditi sa scenama u kojima je glumac okrenut leđima pa se ne vidi njegovo lice. U većini slučajeva se lice vidi, pa je onda težak zadatak sve uklopiti ali može. Najveći deo posla je na glumcima koji naknadno snimaju glas. Ako su oni loši, ništa ne pomaže. jedan glumac na slici može imati glas nekog drugog a da to niko ne primeti. Mora se poštovati i ambijent sa slike, da li glas treba da ima odjeka ili ne i koliko.

Neko prelazno amatersko rešenje bi ti bilo da uzmeš neki kondenzatorski mikrofon ("elektret" varijante poput AKG C1000 rade i na bateriju i ne zahtevaju snimač sa fantomskim napajanjem), staviš ga na pecaljku (boompol) i dovoljno dugačkim, ne i predugačkim kablom povežeš sa DSLR-om. Mora da se pazi da tonac koji rukuje pecaljkom ne povuče DSLR. One kondenzatorske mikrofone koji zahtevaju eksterno fantomsko napajanje ne možeš priključiti direktno u DSLR koji nema 48 V fantomsko napajanje na mikrofonskom ulazu (mislim da takav DSLR koji ima fantoma ni ne postoji). U tom slučaju morao bi da snimaš sa nekim eksternim snimačem tona koji ima tu osobinu (najjeftiniji je Zoom i slično). Dinamičke mikrofone (ne zahtevaju napajanje) ti ne bih preporučio jer su manje osetljivi a nalaze se daleko od usta.

Što se tiče shotgun mikrofona, recimo da bi RODE NTG3 radila odličan posao ali nije jeftin, napolju oko 700 dolara. Ima i NTG1 i 2 ali je 3 bolji. Tu su i skuplji Sennheiser itd. Iako je mikrofon shotgun, on opet treba da je što bliži onome ko govori. Zato se pecaljka i drži što bliže ivici kadra i što bliže ustima.

Može se fantomsko napajanje rešiti putem male kutijice na baterije koja je eksterno fantomsko napajanje. U nju mikrofon a iz nje u DSLR. Uzmeš jeftiniji kondenzatorski (što jeftiniji to je niži kvalitet, naravno), eksternog fantoma i eto.

Bilo bi dobro imati i neki "lavalier mic" ili "pin mic" za one situacije kada je manje zgodna upotreba pecaljke. Idealno je da su bežični što opet otvara pitanje cene itd.

Pogledaj šta sve ima RODE:
http://www.rodemic.com/mics

Evo ti jedna od loših kritika RODE PRO:

Yes, this is a great microphone once you figure it out, especially the trick in getting the battery cover off and snapping it back on. What's worse, is the battery cover isn't attached by a small strap to the body of the electronics compartment of the mic. It's only a matter of (short) time that I'm struggling with removing or replacing the battery cover that it will fall and I'll lose it. Once you lose the battery compartment cover, that's it. The battery won't stay in its place, no contact, no power, no mic. Dead duck. This is a deal-killer for me.No matter how good the mic is, if you're on a shoot and somehow you lose the battery cover, you have no mic, and for most of us, that means no sound, or really bad sound. If you're shooting mission critical assignments, like a wedding, and you rely on this mic, you're in a world of hurt if you drop the battery cover and can't find it, such as under a table in the reception, or similar situation.If that weren't enough, the little rubber bands holding the mic body to the mounting bracket are very loose, and come off almost regularly as you try to fiddle with the body to change the battery. It's really poor design, and Rode should have figured out this is not a sustainable design for reliable field use. I ended up glueing the rubber bands to the body so they didn't keep coming off. You put one side on, and other side comes off. Geez, what a pain.If you plan to use the mic where a mixer is involved, as do I, you'll need an extension cable or two, because the short cord from the mic is long enough to reach the camera only if it's mounted on the hot shoe directly above the camera. If you plan to use an "L" bracket, you'll need an extension cable to reach the camera input jack. The cord is NOT coiled, which would have been nice. It just hangs there.The switches on the back of the body give good control over mic functions, but they're really small, and tight to operate, so you'll jiggle the mic quite a bit when you engage the switches. Sometimes, you'll go all the way to the right when you're trying to get to the center position, so more fiddling is involved.These might seem petty, but when you're under pressure to get the right shot, the last thing you need is to wonder if the rubber bands are loose on the suspension, or having to change the battery in mid-shoot, then losing the battery cover on the floor, and looking around for it. Heaven help us if we lose the battery cover in a dark room or outside on grass, or other equally distasterous situation.[...] So far, there is no fix for this in the pipeline that I know of, and there's no provision for purchasing extra battery covers. I'll update this review if I find out anything to the contrary. In the mean time, just keep in mind that if you lose the battery cover, you're a dead duck. If you want to take that chance, I'll sell you mine at a discount!Hope this helps.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Snimanje konverzacije na filmu

Postod Gost » 10.02.2014 15:50

E hvala na ovako lepom i konstruktivnom odgovoru sto bi se reklo :)

Ja u medjuvremenu uzeh Rode Videomic Pro, i eve kroz tvoju pricu a i po netu da je bolje bilo da sam uzeo bar Rode NTG2, mislim da im je maltene i ista cena, jedino je ovaj Rode Videomic Pro kao prakticniji ako se kaci na aparat, al svakako ako bi snimao konverzaciju vecinom bi bilo da je na peceljki a za to je bolji NTG2, tak da sam se zeznuo malo al nema veze!

Elem, sad se razmisljam da pazarim taj Zoom H1 snimac(nabavim neki boom pole) i da ga koristim sa Videomic Pro za koji pise da iako je predvidjen za kacenje na aparat moze i na pecaljku al je bolje onda da se snima na snimacu, sta ti mislis jel ok ta kombinacija? i kakav bi mi kabl trebao da ide iz mikrofona do snimaca(i gde ima da se kupi), jer je na mikrofonu jako kratak kabl koji je predvidjen za kacenje na fotoaparat.

Fala jos jedared!
Gost
 

Re: Snimanje konverzacije na filmu

Postod felino » 12.02.2014 1:47

Treba ti boompole (pecaljka), shock mount (držač za mikrofon i ide na boompole, smanjuje vibracije jer je mic na gumenim trakama) koji može da prihvati tvoj mikrofon što nešto sumnjam da ćeš naći zbog oblika mikrofona (nije ni predviđen da se tako koristi a pogledaj dodatke na sajtu proizvođača) a što se kabla tiče, neka ti neko napravi kabl od tog kratkog do kamere, verovatno ženski 1/8" TRS na jednom kraju a na drugom muški 1/8" TRS. Po narodski, ženka i muška "mala stereo banana od 3,5 mm". Mislim da takav kabl možeš naći i gotov, kao produžni za slušalice. Koliko vidim, a ti proveri, Rode videomic pro ima takav konektor.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Snimanje konverzacije na filmu

Postod Mre » 13.02.2014 11:15

Aha, e ovaj Rode Videomic Pro dolazi sa shock mount-om,
sto se tice kabla, pogledacu da li ima gotov bilo bi super, inace mikrofon je MONO pa reko da li i to ima veze oko kabla?
Koristio bi onaj Zoom H1 kao snimac za mikrofon umesto da sprovodim do fotoaparata, jel mislis da bi bila ok ta varijanta?
Mre
Član foruma
 
Postova:  16
Pridružio se:  03.09.2013 11:59

Re: Snimanje konverzacije na filmu

Postod felino » 13.02.2014 17:52

Nema veze to što je mono, tri voda i tri kontakta služe balansiranoj vezi, nema to veze sa stereom.

Ne znam kako mu je rešen shockmount, ovako na slici se ništa ne vidi po tom pitanju, čak ni da li ga ima.

Verujem da bi ti H1 bio bolji od DSLR. Uključi high pass filter na mikrofonu, tebi ionako mic služi samo za glas a pogotovu ako snimaš napolju.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Snimanje konverzacije na filmu

Postod Mre » 14.02.2014 11:15

Aha e super.
Ima shock-mount to mu je ova budza dole, ne vidi se najbolje na slikama, ali ta budza koja spojena sa mikrofonom ustvari lebdi izmedju plasticnog okvira pomocu gumenih trakica

Hvala jos jednom na svemu
Pozdrav!
Mre
Član foruma
 
Postova:  16
Pridružio se:  03.09.2013 11:59

Re: Snimanje konverzacije na filmu

Postod Jovica » 14.02.2014 18:11

Odlična i tema i odgovori! Svaka ti je na mestu :clapping: . Jedino što bih dodao je Tascam DR-60D. Uređaj pruža mnogo (pogledaj http://www.bhphotovideo.com/c/product/9 ... r_pcm.html ) umesto Zoom-a i neki denfer (dead cat, windshield, windscreen, windschutz...) protiv vetra.
Jovica
 
Sledeća

Vrati se na Filmmaking - generalno

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju