Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

Re: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Postod steper » 08.10.2013 1:03

Hvala na iscrpnom odgovoru. Moguće je da svaka od komponenata koje ste naveli djeluje "po malo" i da na kraju imam dojam o lošijoj kvaliteti. Taj grain, zrnatost možda najviše utjeće na mene. Da li se on može "ispeglati" s podešavanjem enkodera?

Slike koje sam postavio u mom zadnjem postu prikazuju defaultna podešavanja kod Premiera i Vegasa za izradu DVD medija samo zbog toga kako bi prikazao da ne postoje opcije Bicubic, Lanczos ili Spline. Međutim, ja izrađujem DVD sa DVDArchitectPro. Kada rendriram obrađeni video iz Vegasa u AVCHD 1920x1080 50i kako bih ga sačuvao na HD-u, to potraje oko 3 puta duže od trajanja video materijala. (intel E8200 2,66GHz, 4GB RAM-a, Radeon HD4890 i obični HD). Takav obrađeni materijal pripremama za DVD medij sa DVDArchitectPro i to potraje ponovo oko 2,5 puta od dužine materijala. Achitect nema postavke za MainConcept MPEG-2 enkoder pa je možda to razlog što je kvaliteta nešto niža (ako uopće je ili sam ja sitničav :D ). Da li bi bilo bolje da u Vegasu izrendriram materijal za DVD medij i poigram se s podešavanjima encodera, a nakon toga menu kreiram u Architectu? Da li će u tom slučaju izrada u Architectu trajati kraće. Ili da koristim neki drugi authoring program za kreiranje menu-a?

Eto, hrpa pitanja. Nadam se da nećete zamjeriti i unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.
steper
Član foruma
 
Postova:  6
Pridružio se:  04.10.2013 9:58

Re: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Postod Video Majstor » 10.10.2013 1:19

Taj grain, zrnatost možda najviše utjeće na mene. Da li se on može "ispeglati" s podešavanjem enkodera?
Ispeglanost i glatkoća slike je ono što vi imate tj. nedostatak zrnatosti. A zrnatost je ono što ima na mnogim original filmovima.

Ima čitav niz problema zašto nema graina na amaterskim videu:
- Digitalne kamere tj. senzori uvek imaju manje graina u poređenju sa filmskom kamerom (koja snima na filmsku traku). A kada se pojavljuje to više bude digitalni šum (pixeli i pravougaoni oblici) nego prirodna zrnca. One digitalne kamere koje imaju graina i koji deluje prirodno su posebno hvaljene.
- H.264 format je dosta dobar u očuvanju zrnatosti ali MPEG-2 (DVD) nije baš.
- Pri resajzovanju sa 1920x1080 na 720x576 takođe vršite zamućivanje slike za oko 3 puta što takođe uklanja zrnca. Smanjivanje rezolucije je uvek zamućivanje.
- Plejerei nemaju opciju dodavanja graina kao post-proessing filtera. DivX Playe je jedini koji je imao tu opciju ali je ta opcija uklonjena nakon verzije 6 mislim. Sada na žalost ni jedan od poznatijih plejera to nema.
- Iz nekog razloga postoji gomila degrain (uklanjači filtera) filtera koji uklanjaju grain koji su služili da sliku izglačaju i pojednostavne da bi uopšte bilo moguće imati DivX film od 700MB veličline. Na žalost čak i sada kad možete da koristite H.264 koji nema muke sa grainom i dalje nema grain filtera u programima za video kompresiju. To je pre svega zbog toga što je laike lakše ubediti da je čistija slika kvalitetnija.

Mogli biste da dobijete veštački grain ako primenite neki preprocessing "grain" ili "filmgrain" filter/plugin Premieru ili Vegas-u. Na primer:

to potraje oko 3 puta duže od trajanja video materijala.
Deluje ubedljivo da je u pitanju enkoder podešen za najsnažnije enkodiranje ali ko zna... možda je i slab računar. :unknown:

Slike koje sam postavio u mom zadnjem postu prikazuju defaultna podešavanja kod Premiera i Vegasa za izradu DVD medija samo zbog toga kako bi prikazao da ne postoje opcije Bicubic, Lanczos ili Spline. Međutim, ja izrađujem DVD sa DVDArchitectPro.
Dobro, podrazumevajte da uvek koriste Bicubik i nema biranja.

Achitect nema postavke za MainConcept MPEG-2 enkoder pa je možda to razlog što je kvaliteta nešto niža (ako uopće je ili sam ja sitničav ).
Hm. Morao bi da ima neka podešavanja?! Inače mislim da on definitivno koristi MainConcept enkoder koji je ugrađen u njega.

Da li bi bilo bolje da u Vegasu izrendriram materijal za DVD medij i poigram se s podešavanjima encodera, a nakon toga menu kreiram u Architectu? Da li će u tom slučaju izrada u Architectu trajati kraće. Ili da koristim neki drugi authoring program za kreiranje menu-a?
možete probati različite varijante do kne dođete do najviše zadovoljavajućeg rešenja ali u svakom slučaju dve konverzije nikad nisu bolje od jedne i neće doći do poboljšanja kvaliteta.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Postod steper » 10.10.2013 15:03

Još jednom hvala na iscrpnom i preciznom odgovoru. Preostaje mi još malo eksperimentirati s postavkama MainConcept MPEG-2 enkodera u samom Vegasu, uz pomoć uputa koje se nalaze na vašoj stranici i koje ste mi preporučili. U Architectu to na žalost nije moguće jer nema opcija prilagodbe encodera. Uopće se ne vidi s kojim encoderom radi iako je vrlo vjerojatno da se radi o MainConcept MPEG-2. Jedino mogu mijenjati bitrate u ovisnosti dužine materijala kako bi optimalizirao kvalitetu DVD-a.
Pogledat ću i ovaj plugin za grain koji ste predložili.
steper
Član foruma
 
Postova:  6
Pridružio se:  04.10.2013 9:58

Re: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Postod deks007 » 11.10.2013 2:36

Imas i u Arhitektu kada zavrsavas disk imas opcijku optimize pa podesavas . Najbolje ti je da probas sa CBR 6000 i tako isto postavis i u Arhitektu pa kada ti Vegas zavrsi render , onda ce ti Arhitekt uraditi disk mnogo brze . Pozdrav !
deks007
Član foruma
 
Postova:  23
Pridružio se:  09.10.2010 20:07

Re: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Postod steper » 11.10.2013 10:34

Da, nažalost to je jedina postavka u Architectu koja se može određivati ako govorimo o kvaliteti, radi se o bitrateu. Njega možemo određivati i prije završetka File > Optimize disc i defaultna postavka je 8000 Mbps. Probao sam podizati vrijednost na kraćem videu ali nisam dobivao bolje rezultate.
steper
Član foruma
 
Postova:  6
Pridružio se:  04.10.2013 9:58

Re: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Postod Video Majstor » 12.10.2013 21:54

Original DVD filmovi u proseku imaju bitrate izmedju 4 i 6 Mbps (izmejdu 4000 i 600 kbps). I verovatno su nekodirani najkvalitetnije moguće. čak i ako tvoj Architect ne radi najkvalitetnije moguće sa bitrateom od 8000kbps bi morao da dostigne takav kvalitet enkodiranja. Ako ti se rezultat i dalje ne svidja najverovatnije je uzrok nešto drugo. recimo alternativna objašnjenja koja sma pominjao.

Ili da koristim neki drugi authoring program za kreiranje menu-a?
Hajde pokušaj sa enkoderom drugog proizvođača. Napravi ceo DVD u programu TMPGEnc Authoring Works. Pa da vidiš da li ima razlike u kvalitetu.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20
Prethodni

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 5 gostiju

cron