Novi scenario (za sada untitled)

Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

---
Nedostatak scenarija i scenarista je trenutno jedan od glavnih problema filmmakera amatera. Najčešće čak i osobe koje su veoma talenovane za tehnički deo filmmaking procesa ne mogu da snime dovoljno zanimljiiv film jer nemaju scenario. Bez dovoljno dobrog scenarija radovi se uglavnom svode na probe i demonstracije tehničkih sposobnosti ili to moraju biti muzički spotovi.

U cilju da to rešimo izdvojili smo ovaj forum za diskusije u vezi scenarija. Pokušaćemo privući što više scenarista i pisaca i raditi na rešavanju ovog problema.

Pozivamo scenariste i one koji bi želeli postati scenaristi, da se pridruže ovim diskusijama i oslobode svoju kreativnu stranu.

Novi scenario (za sada untitled)

Postod Video Majstor » 30.12.2010 21:59

ByteFX planira za nekoliko dana početi snimanje jednog kratkog filma. On i prijatelji su smislili skicu scenarija i danas uz moju pomoć smo doterali neke važnije elemente i tok priče.
Sada ćemo ispisati jednu uređenu skicu tj. "kostur" scenarija pa ćemo onda na to za koji dan dodavati detalje i pretvoriti to u završen scenario. ...ili će se možda snimati na osnovu toga uz improvizacije detalja?

Evo počinjemo:

---------------- SYNOPSIS I SKICA SCENARIA ----------------


POGLAVLJE 1: Novi zadatak na poslu
Opis: Glavni lik razgovara u kancelariji sa svojim šefom i odbija posao koj itraže od njega. Pošto vrše pritisak na njega, daje i otkaz.
...tu ide vika, dreka... i lupanje vrata...
i shef tu kaze:
E pa dobro, nacicemo nacina da ga odradis.......



POGLAVLJE 2
Prikaz svakodnevice "hakerskog" života. ...Biće improvizovano tokom snimanja...



POGLAVLJE 3
***Ovo je bilo uvodno poglavlje ali došlo je do izmena...


- Suština priče: Glavni lik je haker tj. neko ko može da uradi moćne stvari sa kompjuterom. Od njega je šef firme za koju je radio tražio da obavi neki posao za koji bi dobio dobru nagradu ali je u pitanju nešto nemoralno i protivzakonito što on nije hteo da prihvati. Dao je otkaz.
- To se u filmu otkriva na sledeći način:
Glavni lik sedi u svojoj sobi za kompjuterom i preko programa za video chat (na primer Skype) razgovara sa prijateljem. Scena počinje usred razgovora otprilike kada mu prijatelj govori "Ma ispravno si postupio što si dao otkaz. Naravno da to nisi trebao da prihvatiš"... i taj razgovor se nastavlja u tom stilu tako da gledaocima bude jasno da je glavni lik odbio neki "zli" posao i dao otkaz.
- Paralelno sa scenom razgovora prikazuje se scena kako kidnapuju devojku. Naravno gledaoci iz načina montiranja scene mogu da pretpostave da je to njegova devojka i da je otimaju zbog toga što je on odbio taj posao.
- Scena se završava završetkom tog razgovora u kojem glavni lik saopštava drugaru da će se videti na žurci večeras.
Završetak dijaloga u stilu:
"Ma šta je bilo, bio je.... večeras slavimo. Vidimo se na žurci! - Vidimo se!"
- U ovom poglavlju je otkriven zaplet. Odbio je posao ali zato su mu oteli devojku. Nije prikazano do detalja da će ga ucenjivati otmicom devojke ali je to lako naslutiti. Dakle mala zanimljiviost da gledaoci blago uključe mozak pri prikazu zapleta.
- Uz ovakav tok prvog poglavlja, zaplet počinje da se otkriva praktično odmah od početka tako da se kod gledaoca odmah (bez prethodnog odugovlačenja) pobudi pažnja i radoznalost. Mislim da je odlično da bude baš tako jer se onda neće desiti da gledaoci započnu gledanje pa odustanu jer im se film učini dosadnim.



POGLAVLJE 4: ŽURKA
- Prelazak sa prethodnog poglavlja na ovo je pomoću tranzicije koja znači "proteklo je neko vreme" tako da gledaoci osete da je proteklo neko vreme između onog razgovora i žurke.
- Scena sa žurkom u početnom delu prikazuje veselu atmosferu i zabavu uz dobro raspoloženje nekoliko prisutnih. Suština je da se prikaže neko dobro raspoloženje i berzbrižnost ali ne mora da bude baš žurka već može i nekakva druga proslava zbog koje bi ljudi bili dobro raspoloženi.
- Drugi suštinski detalj je da su na žurku došli svi koji su trebali osim devojke glavnog lika. To se otkriva recimo sledećim dijalogom:
"- Gde je Sanja? - Kasni po običaju... znaš nju :) - Da, da, šminka nije savršena..."
Suština tog dijaloga je da gledaoci otkriju da oni još uvek ne znaju da je ona oteta i još uvek su bezbrižni.
- Zatim zvoni zvono na vratima (Ding-Dong). Otvaraju vrata a na pragu je paketić. Svi naravno pretpostavljaju da je to poslala njegova devojka i daju mu taj paket.
- Glavni lik odlazi u drugu sobu da otvori i ostavi pokon.
- Otvara poklon i tek pred otvaranje se čuje melodija mobilnog telofona. Otvara dalje i u paketu nalazi samo mobilni telefon koji zvoni.
- Glavni lik se javlja na telefon. Čuje se glas koji mu na telefon saopštava da mu je devojka na sigurnom i da će tako ostati ako bude poslušan. Ako je moguće glumom i pratećim muzičkim efektima trebalo bi se dočarati agonija tog neprijatnog saznanja i neprijatnosti u kojoj se našao.
- Taj glas može tom prilikom saopštiti i ostale detalje i zahteve koje imaju za njega.
- Glavni lik pod nekim izgovorom napušta žurku...


POGLAVLJE 5: IZABRATI GORE ILI GORE, PITANJE JE SAD
- Nakon napuštanja žurke može biti prikazano njegova besciljna šetnja po gradu koja bi trebala da dočara njegovu neodlučnost i težak psihički pritisak kojem je izložen. ...Šeta se po gradu pokušavajući da smisli šta da radi i donese neku odluku...
- Ta scena može biti propraćena i unutrašnjim dijalogom, diktaom misli, i sl detaljima koji bi samo prikazali suštinu na efektniji način od najjednostavnijeg...


POGLAVLJE 6: ODLUKA JE DONEŠENA
- Suština ovog poglavlja je da se glavni lik odlučio da ipak to uradi za njih i započinje.
- Ova scena može počinjati buđenjem sledećg jutra ili odmah nakon vraćanja od lutanja po gradu...
- Glavni lik seda za računar.
- Prikazuju se scene sa kompjuterskog monitora gde otvara neke prozore, loguje se...
- Tu dodadtno učvrsti svoju odluku i uz vrlo spor neodlučan pokret ruke pritisne taster "Enter"... na ekranu bude prikazano "ACCEPTED" ili nekako drugačije bude dočarano da je početo da radi na zadatku...

- Nakon nekog vremena. Opet zvoni zvono na vratima (ding-dong). Dolazi njegov prijatelj koji mu govori da mu treba prenoćište jer ga je devojka izbacila i moli ga da ga ovaj primi.
- Važan suštinski detalj je da je taj prijatelj izdajica potkupljen od mafijaša koji ga ucenjuuju i da je on doša samo s ciljem da ga nadgleda.
-On stalno nešto zapitkuje mota se oko njega i računara, radoznalo gleda svuda po stanu... Suština tog ponašanja je da gledaoci naslute da on nije tu zbog onoga što je rekao.
- Tek nakon nekog vremena glavni lik postaje sumnjičav zbog takvog njegovog ponašanja. to može biti dočarano recimo prikazom kako gleda preko ramena dok ovaj odlazi u kuhinju a zatim tiho vadi nešto iz fioke... uglavnom da se vidi da je počeo da sumnja u prijatelja...

- Opet tranzicija koja znači da je prošlo malo više vremena...
- Glavni lik rešava problem ili dovršava zadatak uz uzvik "JES" ili sl.
- Zatim stavlja prazan CD u laptop obavlja snimanja i skriva CD u fioku. Naravno to znači da je sebi osigurao neku kopiju.
- Laptop pakuje u kofer, ustaje od stola i kaže prijatelju "ideem ja malo u toplu kadu na jedno 20 minta da se opustim ko čovek".
- Nakon što on ode. Prijatelj otvara tu fioku i nalazi CD disk koji je ovaj ostavio. Uzima ga i stavlja u unutrašnjidžep od svoje jakne.

*** Suština je u tome da gledaoci moraju da misle da je glavni lik nešto snimio sa laptopa i to stavio na CD i sakrio i da je ovaj njegov prijatelj našap to i uzeo. Verovatno je najjednosavnije da se to izvede tako da bude jasno je to laptop od firme i da on mora poneti ceo laptop kao obavljen zadatak a da je CD kopiju hteo ostaviti sebi. Zbog toga je bitno da to bude baš laptop i da ga spakuje u neku torbu ili kofer.
- Takodje ne bi bilo loše da laptop izvadi iz kofera na kojem piše naziv firme ili neki karakterističan znak tako da se vidi da je to neki službeni laptop a ne njegov. Tako bi publici odmah bilo jasno da je laptop od firme i dalja dešavanja bi imala lako shvatljiv smisao.


----
...poruka će biti još prepravljana...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Novi scenario (za sada untitled)

Postod Video Majstor » 31.12.2010 0:02

POGLAVLJE 7: UGOVARNJE SASTANKA
***Ovo poglavlje je za sada najproblematičnije jer treba da se preispitaju neke odluke iz priče... pa će verobatno biti ovde najviše prepravki..
U originalu je zamišljno da na taj sastanak pođe i taj njegov prijatelj izdajica... ali još uvek se to ne uklapa dovoljno dobro u priču i stvara neke greške... pa predlažem da se njegov prijatelj pojavi na malo drugačiji način.


- Pre sastanka, glavni lik poziva ucenjivače i kaže im "Slušajte, obavio sam posao koji ste tražili ali šta mi garantuje da ćete vi ispuniti svoj deo dogovora? - Moraćeš da nam veruješ. Tako to ide. - Na žalost ne verujem vam, morao sam da se osiguram. Snimio sam kopiju dokaza na disk... i da skratim priču, ...taj disk će vam doći glave ako vi ne obavite vaš deo dogovora! Kraj razgovora! Vidimo se sutra!" i odlučno spušta slušalicu. To je glavni lik sve obavio sa samopouzdanjem i na takav način da on ostavi utisak na njih da se zaista osigurao.
- Publici je sada jasno na koje osiguranje on računa i zašto se usuđuje da pođe sam na taj sastanak. To je suština ovog poglavlja.


POGLAVLJE 8: SASTANAK
- Lik njima predaje laptop.
- Zatim on traži od njih da ispune njihov deo dogovora. Na primer "Obavio sam što ste tražili. Pustite devojku."
- Oni njemu kažu "Žao mi je! Ne znam ni jedan razlog zbog kojeg nam je korisno da ti i devojka ostanete u životu!".
- On njima na to zapreti "Zaboravljaš da sam rekao da će vam disk doći glave ako je ne pustite!"
- Zatim sa strane među tim mafijašima, prilazi njegov prijatelj izdajica nasmešen i pokazuje mu CD. Jel ovaj disk! :) a zatim predaje CD mafijašu.". Obrati se glavnom liku i kaže, žao mi je ali naše prijateljstvo ipak ne vredi 100.000 evra.
- Glavni lik pri u tom momentu počne da beži i baca se od zaklona do zaklona dok ovi pucaju za njim. Međutim mafijaši pošto imaju njegov CD nemaju razlog da ga previše progone i prestaju da pucaju nakon nekog vremena i odlaze uz komentar "Disk je kod nas, on nas više ne zabrinjava. "
- Glavni mafijaš pruža kofer sa parama prijatelju izdajici a zatim povuče ruku i kaže "Čekaj!"...
- Ubacuju CD u laptop i shvataju da je to pogrešan CD. Na laptopu počinje na primer "Super Mario Forever" igra nakon ubacivanja diska.
- Glavni namrgođen (ili sa crnim naočarama) okrene glavu prema izdajici a on počne da se pravda "To mora biti taj disk, tačno sam video gde ga je ostavio, pogledajte još šta je na njemu..!".
- Ovi vade pištolje i kažu "Evo tvojih 100 000 evra!" i izrešetaju ga.


POGLAVLJE 9
***ovo je rezervno poglavlje ukoliko bude potrebno odužiti film još malo pre raspleta. Nema suštinskih stavri koji ovde trebaju da se odigraju. Možda samo da se prikažu neke scene pripremanja završnog sukoba. Možda takođe i neke scene slične onoj šetnji po gradu gde glavni lik opet smišlja svoj glavni potez...
Suština ovog poglavlja bi bila možda samo da rasplet u završnoj sceni ne deluje kao previše "genijalan odjednom", već da se vidi da je glavni lik ipak uložio neki trud u pripremu...


POGLAVLJE 10: BORBA, VRHUNAC I RASPLET
Problem (zaplet) još nije rešen. Negativci su još uvek živi i zdravi i brojni i devojka je još u njihovim rukama. Publika se još pita kako će se to rešiti...

- Nekoliko mafijaša u njihovoj kući... Devojka svezanih ruku sedi ne jednoj stolici pored njih...
- Van kuće: Sa prednje strane dvorišta jedan stražar, sa zadnje drugi...
- Glavni lik tiho i neprimetno prilazi... Polomi vrat zadnjem stražaru... Neprimetno ulazi u dvorište...
- Prilazi do prednjeg stražara, uspeva da ga sredi takođe...
- Postavlja bombu na jedno mesto.
- Kreće prema kući ali mafijaši su ipak nešto čuli i dvojica istrčavaju van...
- Sada nastaje prava akciona scena sa pucnjavom i drugim akcionim elementima...
- Glavni lik, nakon nekog vremena borbe, ih ipak sređuje. Međutim iz kuće izlazi šef negativaca držeći devojku kao taoca. "Mali baci oružje ili će ona biti mrtva dok trepneš!" Glavni lik uz duboko disanje i namrgođeni pogled polako se smiruje pušta oružje sve niže i baca ga konačno dole uz opuštanje ruku kao da je skroz svestan da daljnja borba ne vredi.
- Sada je nastupio vrhunac zapleta tj. najveći i najteže rešiv problem. Publika je sada takođe na vrhuncu radoznalosti i pita se "kako će se iz ovoga izvući?".
- Šef negativaca se osmehuje, zatim gurne devojku prema njemu... Nastavi da im se podsmeva i likuje dok obilazi oko njih. "Baš ste lep par. Pardon lep još malo pa bivši par..." i tako u tom stilu... Kruži oko njih šetajući u želji da ih još malo maltretira i ponižava pre nego ih ubije...
- U određenom momentu on nailazi na ono mesto gde je glavni lik montirao bombu. Pri tome glavni lik govori devojci, "na tri se baci na zemlju ...1, 2 3!" ....oni se bacaju na zemlju a bomba eksplodira i ubija glavnog negativca.
- Sada su svi negativci eliminisani. Glavni lik i devojka živi. Problemi rešeni. Znači dogodio se i rasplet i to na kraju filma, baš nakon vrhunca tako da scenario ima sve elemente priče prema "školskim" preporukama.


POGLAVLJE 11: KRAJ
- Pošto je rasplet obavljen, priča bez nejasnih detalja, grešaka i nedoslednosti, nije potrebana nikakav određen način za završetak filma. Sve nakon scene raspleta ne utiče na suštinu filma već samo na konačan utisak koji će ostaviti na gledaoce.
- U najjednostavnijem slučaju dovoljno je da se on i devojka zagrle i da tada počne finalna muzika, natpis "KRAJ"i slova (credits)...



----
...poruka će biti još prepravljana...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Novi scenario (za sada untitled)

Postod bytefx » 31.12.2010 1:11

@VideoMajstor, hvala na sredjenim idejama i upotpunjenom i oblikovanom sinopsisu!
Uskoro se nadam da cemo uspeti da ispisemo i dijaloge i naravno okacimo ovde na forum, a ako Bog da i da snimimo sve ovo, sto je naravno veoma tesko (ko je vec pokusao nesto slicno, zna o cemu govorim :) ). Naravno, ukoliko bude filma, pravimo premijeru na sajtu ;).

Takodje, pozivam i ostale clanove foruma da daju svoje ideje, da krpe eventualne "rupe" scenarija i slicno....

Pozdrav,
ByteFX
bytefx
Član foruma
 
Postova:  28
Pridružio se:  09.09.2010 22:26

Re: Novi scenario (za sada untitled)

Postod Video Majstor » 31.12.2010 12:58

Drago mi je da si zadovoljan synopsisom!

Danas sam popravio preostale štamparske greške, malo ulepšao neke rečenice ...i dodao sam još komentara tako da suština bude jasnija i da bude poučna za buduće scenariste i režisere koji će ovo čitati.
Jaako mi se sviđa synopsis i celini i u pojedinim poglavljima. Mislim da je odličan i za holivudski akcioni film a pogotovo za amaterski!

Evo i nekoliko po mom mišljenju možda njaslabijih tačaka o celom projektu:
- Sviđa mi se synopsis ali jednostavno nikako ne mogu da ga zamislim scene u zimskom ambijentu. Ne mora to biti ništa loše već jednostavno ih vizuelno zamišljam u prolećnom ambijentu :) pa ne znam kako će izgledati...
- Ovakvim zapletom, glavni lik je gurnut u mučnu situaciju i psihički konflikt. Sateran je u ćošak i mora da bira između dva zla. Time film po žanru zalazi i u trilere. To je moj omiljeni žanr i u scenarijskom delu posla tu najviše mogu da pomognem ali može biti problem što su takve scene dosta zahtevne za glumca amatera. Odličan glumac bi govorom tela mogao da dočara sve što treba i bez posebnih pratećih i zvučnih efekata ali uz glumca amatera biće potebno mnogo bolji zvučni efeketi i muzička pratnja da bi se postiglo isto.

Kao rešenje za ovaj "glumački" problem predlažem dve stvari:
1) Pokušaj u projekat uključiti nekog što talentovanijeg za zvuk i muziku. ...na primer naš član "Slankamenac" studira dizajn zvuka pa eto ideje...
2) Pripremi glavnog glumca - Ja predlažem da mu daš da pogleda dva filma u kojima glumi Diana Lane (inače moja omiljena glumica):
Unfaithful (2002) http://www.imdb.com/title/tt0250797/
A Walk on the Moon (1999) http://www.imdb.com/title/tt0120613/
U oba filma Diana Lane glumi nevernu ženu ali bitno je da je fenomenalno odglumila unutrašnji psihički konflikt i teške odluke praktično bez ijedne reči. Fenomenalan govor tela i grimase. Za glumu u Walk On The Moon je bila nominovana za oskara iako je u filmu izgovorila jako malo teksta.
...Znači neka glavni glumac to odgleda i neka obraća pažnju na njen govor tela i grimase, stiskanje zuba, uzdahe, boranje čela, stiskanje zuba (grrr), griženje svojih usana, onoi opuštanje ruku kao da se predaje u bezizlaznoj situaciji, naginjanje glavu unazad uz stiskanje kapaka, poginjanje glave napred uz nervozno izduvavanje vazduha i takve stvari... što viša ovakvih detalja ne ka pokupi biće bolje.
... snimajte par dana samo radi vežće takve scene tih grimasa i govora tela i verujem da će biti rezultata.

Ostalo ću posle nove godine. :)

Sve najbolje u novoj godini !!! :)
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Novi scenario (za sada untitled)

Postod Video Majstor » 03.01.2011 19:01

----------Predlog za deo scenarija za POGLAVLJE 3

**** Paralelno se prikazuju dev scene: "Chat" i "Kidnapovanje".

-----Scena sa Chatom

SAGOVORNIK (u daljem tekstu S): ...ma dobro je sto si odbio. ostavi to sad iza sebe. ne govori nikome.
GLAVNI LIK (u daljem tekstu G): Šta da ostavim iza sbe (onako malo začuđenim glasom) O čemu da ne govorim? (a zatim blagi smešak)
S: Ne znam ni ja o čemu govoriš! ...he he
G: Ok :)
S: ...nego reci ti meni kakvi su planovi za večeras
G: Pa slavim rodjendan kući sa društvom. ...muzika, gitara, piće, klopa...
S: Aj lepo se provedi!
...slušaj... Imam jedan problem sa novim softverom.
G: Pričaj!
S: Deluje mi nesigurno. Treba mi provera koliko je osetljiv na napadde sa mreže.
G: Poslaćes mi url pa ću da ti istestiram to.
S: Evo ga. Jesi spreman?
G: I'am ready! Šalji!
S: ... Poslao ...
...

***Zatim sledi prikaza kucanja po tastaturi, kliktanja mišem, prikaz monitora sa raznim otvranjem zatavranjam prozora i tako tim tipičnim hakerskim dešavaniima na kompjuterskom monitoru.
Radni stol za tu scenu, bi trebao biti onako hakerski neuredan tj. da budu hrpe razne kompjuterkse opreme, knjiga rokovnika, papira, printer...
Tokom prikazivanje te scena rada za računarem kamera može prikazivati ne sam oekran već i ceo radni stol i glavnog lika kako radi...

***Ova scena sa radom za računarom služi da se predstavi da je glavni lik "haker" a ujedno služi i kao džoker kojim se ovo poglavlje može produžiti koliko zatreba.

-----Scena sa kidnapovanjem
Ovo ćemo dodati malo kasnije...





----
...poruka će biti još prepravljana...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Novi scenario (za sada untitled)

Postod Video Majstor » 03.01.2011 23:08

----------Predlog za deo scenarija za POGLAVLJE 4: ŽURKA/PROSLAVA

***Scena sa proslavom rođendana u početnom delu prikazuje veselu atmosferu i zabavu uz dobro raspoloženje nekoliko prisutnih. Većunu vremena u ovom poglavlju se prikazuje proslava uz uopšteno dobro raspoloženje, muziku, pesmu... a u dva-tri navrta i konkretne dijaloge sa šalama gostiju sa proslave.

Predlog za uopšteni prikaz žurke:
- Većinom ne moraju biti prikazani konkretni detalji i razgovori sa proslave... Može recimo da većinom bude snimano malo iz veće daljine i uz glasniju muziku tako da se ne čuje tačno šta se priča ali čuje se smejanje, vide se osmesi...
- Između ostalog jedan deo scene može biti prikazan izvan kuće iz perspektive prolaznika. Recimo da kamera snima i oko kuće kao da neko šeta i gleda kroz prozore dok prolazi. Čuje se muzika iznutra...

---Šala 1:
(Oko jednog stolića sede dvojica-trojica prijatelja. Ispred njih na stolu ima nekoliko praznih čaša. Domaćin prolazi ispred njih.)
GOST1: (ovaj koji sedi najbliože do njega, malo potapše rukom domaćina koji prolazi i dobaci mu) Hajde, donesi nam jos jednu praznu čašu, posšo vidim da je to ovde hit!
(Tu se njih nekoliko nasmeju malo glasnije...)

...opet malo uopšteog prikaza proslave i dobrog raspoloženja...
...

---Šala 2:
G (GLAVNI LIK): Šta ćeš da popiješ?
GOST2: hhmmmmmmm....
G: Ima pivo, vino, konjak, viski...
GOST: Đus (Juice).
G: Đus ?!?! ...Dobro hoćeš đus s votkom ili bez votke?
GOST: bezzzzz ...đusa!
(opet malo smeha...)

...opet malo uopšteog prikaza proslave i dobrog raspoloženja......

- U nekoliko navrata može biti prikazan glavni lik kako gleda na sat, gleda prema vratima, gleda kroz prozor i tako kao da iščekuje nekoga.
Nakon jednog takvog pogleda na sat, jedan od gostoju pita:

GOST3: Pa gde je Sanja?
G: Kasni po običaju... znaš nju
GOST3: Da, da,... šminka nije savršena! Znam!

Nekoliko trenutaka posle, zvoni zvono na vratima (Ding-Dong). Glavni lik otvara vrata a na pragu je paketić. Paket je upakovan u neki lep ukrasni papir i sa mašnicom tako da je jasno da je to poklon za dragu osobu. Glavni lik odlazi u drugu sobu noseći paket. ...Ulazeći u drugu sobu, otvara paket. Tek pred otvaranje se čuje melodija mobilnog telofona. Otvara dalje i u paketu nalazi samo mobilni telefon koji zvoni. Glavni lik se javlja na telefon. ...

GLAS SA TELEFONA: Devoijka ti je na sigurnom. Ako budeš poslušan tako će i ostati. Ako ne budeš, nećeš je više nikada videti. ... Slušaj me dobro! Bez javljanja policiji. Ne smeš ništa o ovome da kažeš nikome. Obavićeš ono što smo od tebe tražili. Detalje već znaš. Kofer sa laptopom se već nalazi kod tebe u stanu. To je sve što ti treba. Za tačno 36 sati, u sredu u 11 pre podne naći ćemo se na starom groblju. Predaćeš nam naš laptop i devojka i ti ste slobodni. Pamet u glavu! (i prekine se veza).

Glavni lik, potrešen, lagano ostavlja telefon. (Ako je moguće glumom i pratećim muzičkim efektima trebalo bi se dočarati agonija tog neprijatnog saznanja i neprijatnosti u kojoj se našao.) Nakon kraćeg vremena suočavanja sa neprijatnim saznajem, glavni lik izlazi is sobe.

Po izlasku iz sobe, skida jaknu sa vešalice. Oblači jaknu hodajući, dolazi do jednog prijatelja i kaže mu:

G: Hej, moram sada do Sanje, nešto je iskrslo... znaš ...polomila je nokat pa... ...ma duga priča. :) Nastavite bez mene, kao da ste kod svoje kuće. (To govori već koračajući prema vratima)
GOST4: Ma u redu je :) Nadam se da se vraćaš brzo. (Govori ispraćajući ga).



----
...poruka će biti još prepravljana...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Novi scenario (za sada untitled)

Postod Video Majstor » 04.01.2011 0:35

-----Predlozi za raspored snimanja:

***Ovo treba da pomogne oko redosleda kojim treba pripremiti scenario a i glumce. Bitno je jer recimo glumci sa zurke se nece pojavljivati u drugim poglavljima a glumci koji ce glumit inegativce ne mogu biti na zurci... pa treba dobro da se rasporede.



-- Jedan dan moze biti snimljena poglavlja:
3 Uvod ali samo scena sa chatom.
6 odluka je donesena
7 Ugovaranja sastanka

jer u svima se radnja desava u kuci glavnog lika.

-- Poglavlje 4 (Žurka) mora biti snimljeno za jedno veče kada su dostupni svi glumci za žurku. Glumci sa žurke, osim glavnog lika, ne pojavljuju se više ni u jednom poglavlju.

-- Poglavlja 5 (Lutanje p ogradu) i Poglavlje 7 (rezervno ako se uopšte bude snimalo) mogu biti snimana u jednom danu. Potreban je samo glavni glumac. Poglevlje 7 može bit isnimljeno i kasnije posebno ako se utvrdi da treba produžiti film u tom delu pre finalnog poglavlja (8).

--- Akciona poglavlja
3 Uvod ali samo scena kidnapovanja
8 Sastanak i
10 Borba, Vrhunac i Rasplet
mogu biti snimana u jednom danu jer su za obe scene potrebni isti glumci (negativci)

----
...poruka će biti još prepravljana...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Novi scenario (za sada untitled)

Postod Video Majstor » 05.01.2011 13:07

------Predlog scenarija za POGLAVLJE 1:

G: Ne mogu to da uradim.
ŠEF: Naravno da možeš. I više si nego sposoban za računarom.
G: Nije u pitanju sposobnost. Koliko će nesrećnika ostati bez zadnjeg dinara (prekine ga šef)
ŠEF: (Prekine ga) To ćemo ti nadoknaditi! Bićeš zbrinut do kraja života. Nećeš žaliti uverevam te!
G: Žao mi je... nemam ja stomak za to. ...Jednostavno ne mogu.
ŠEF: Dobro, koliko tražiš! 100 hiljada, ... 200, ... 500, ... milion!!!
G: Ne tražim niša. Ne mogu to da prihvatim. Molim vas da ne vršite pritisak na mene.
ŠEF: Momak ti radiš za nas. Ovo nije molba. Ovo ti je radni zadatak iuradićeš to kao i sve ostalo!
G. Uz dužno poštovanje, ja ne mogu ovo da nastavim. Dajem otkaz! ...Ništa lično. Privatni razlozi!
ŠEF: Ne zanosi se glupostima! ... (Zatim šef kreće prema vratima. Uhvati za bravu jednom rukom a zatim se okrene prema glavnom liku i podigne kažiprst druge ruke) Nećeš dva puta biti lepo zamoljen. (zatim izađe i zalupi vrata).





----
...poruka će biti još prepravljana...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Novi scenario (za sada untitled)

Postod bytefx » 05.01.2011 15:19

POGLAVLJE 2 - razgovor izmedju glavnog lika i cure....

- Glavni lik (u daljem tekstu G) spava, zvoni telefon. Zvoni, zvoni, zvoni...

- Prikazuje se Sanja, njegova devojka, kako nervozno stoji na sred ulice, i ceka da se javi.

Dijalog:

S: Ufff! (nervozno cupka nogom)
G: (polako se budi, trazi telefon, gleda ko je, javlja se, pospano) Daaaaa?
S: (glasno) Beboooooooooooo!!!!!!! (Osmeh)
G: (odvaja telefon od uveta na kratko, vraca ga) Da srce?
S: Sta radis?!
G: Nista.... Spavam... De si?
S: Ej, evo me u gradu, bila sam u sopingu.... Jooooj, da vidis sta sam sve kupila!!!! (srecno skakuce po ulici)
G: Drago mi je srce... (Mora da se prikaze koliko je voli, zbog kasnijih dogadjaja)
S: Oces da cujes sta sam sve kupila?!
G: Naravno srce....
S: Jaoooo srce! (osmeh) Slusaj: bila je jedna preslatka belo-roze majcica, onako i ima neka slova na njoj, i ja je gledala, probala je, znaci stvarno je preslatka!
Ali...kad pogledam cenu, rekoh "Au covece!"! Ali znas ti mene, kad sam bolje razmislila, vredi da se daju te pare, videces je vec. I onda sam videla jednu taaakooo meeeedeeenu suuuknjicu (razvlaci ga kao malo dete), koja se savrseno, ali savrseno uklapa sa majcicom, i reko ajde bar da ih sparim, ne ide da ih odvajam...
G: Drago mi je srce....
S: Sta ti je drago?
G: Pa.... To... Sto se uklapa... A i sto si lepo potrosila pare... (smeh)
S: Hehe, srce moje, pa nisam puno, samo neke najneophodnije stvari... (Premesta gomilu kesa s jedne ruke na drugu) I znas sta jos?
G: Sta?
S: Znas kakve cipelice? Na snizenju! Eeeeeej! Kad bi onakve cipelice nasla po onakvoj ceni? Nikad!
G: Da.... (Spava..)
S: Vidim ih, i samo moj broj imaju, zamisli!
G: Da...
S: I probam, kao salivene! Za mene! Dobro, ne uklapaju se skroz sa onom majcicom...
G: Aha...
S: Pa sam morala da kupim drugu!
G: Ako, ako...
S: I sve mi znas kako dobro stoji!
G: Znam, srce, znam...
S: I, sta da obucem veceras?
G: Aaa? (budi se) A, pa moze, moze...
S: Nikolaaaa! Ti mene uopste ne slusas!
G: Slusam te bebo...
S: Pa sta da obucem?! !
G: Pa to... Sto rece da ti lepo stoji...
S: Pa ne znam sta mi lepo stoji!
G: Ma sve ti lepo stoji....
S: Jaoooooo! Ajde, idem da se spremam, vidimo se veceras...
G: Vidimo se... (okrece se na drugu stranu i nastavlja da spava...)
S: Srce? Srce?? Srceeeee! (gasi telefon) Uff sto me nervira!
bytefx
Član foruma
 
Postova:  28
Pridružio se:  09.09.2010 22:26

Re: Novi scenario (za sada untitled)

Postod Video Majstor » 29.01.2011 1:51

Samo da javim za one koji prate ovu temu:
ByteFX sada snima dva spota pa je rad na ovom filmu na čekanju nekoliko dana. Inače Poglavlje 3 je snimljeno.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20
Sledeća

Vrati se na Scenario

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju

cron