Prepravke-nastavljanje USB kabla za eksterni hard disk

Video uređaji, oprema, kućni multimedia uređaji, uređenje kućnog bioskopa, media centar, umrežavanje...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
- video uređaji, televizori, kamere, fotoaparati...
- kablovi, adapteri, oprema...
- kompjuterske komponente za video...
- profesionalni uređaji i oprema...
- kućni multimedija uređaji, plejeri, zvučnici...
- multimadija gadžeti (zanimljive male naprave)...
- mobilni telefoni i prenosni uređaji sa multimedijalnim mogućnostima...
- media centar, uređenje kućnog bioskopa...
- umrežavanje, povezivanje, kućna mreža...

Prepravke-nastavljanje USB kabla za eksterni hard disk

Postod kobi87 » 02.09.2013 17:42

Dobar dan ljudi,treba mi pomoc vasa.Kako da povezem...imam zenski usb sa 5 zica;crvena,zelena,bela,crna i one licne sa strane...na kabi ob od drugog usba sto ina 4 zice:bela,zelena,crvena i one licne sa strane?Taj kabl od drugog usba,on se spaja na maticnu plocu,on ima i crnu zicu koja ide u plocu,ali tako gde sam izblankirao nema crne uopste,da ima lako bi ih spojimo.Postavicu i slike ako vam znace
kobi87
Član foruma
 
Postova:  34
Pridružio se:  24.03.2012 13:30

Re: KAKO POVEZATI ANALOGNU KAMERU SA KOMPOM

Postod kobi87 » 02.09.2013 18:05

Evo mene opet,evo slike.Znaci ovaj
http://www.google.rs/imgres?imgurl=http ... CQ&dur=951 kabl bi hteo da spojim na zenski usb kabl
kobi87
Član foruma
 
Postova:  34
Pridružio se:  24.03.2012 13:30

Re: KAKO POVEZATI ANALOGNU KAMERU SA KOMPOM

Postod prijateljv » 02.09.2013 21:07

Ova tema koja se vec prilicno "razvukla" nosi naziv : "Kako povezati analognu kameru sa kompom"
Iz tvoja nova dva posta nisam bas ukapirao sta ti ustvari zelis da napravis-povezes ?
USB kabl sa (muski-zenski) izvodi ili...malo preciziraj pitanje.
Ovo je savet,nije obavezno :
kako je ovo strucni deo foruma,u postovima nekada svaka tacka ili simbol imaju bitno znacenje pa bi uglavnom trebali biti bez gresaka.Ne moras da kucas poruku direktno na forum vec u "Notepad" pa posle copy-paste ovde u post.

"Postavicu i slike ako vam znace"
(jedna slika govori vise od hiljadu reci) stara je izreka.Naravno,nekada sa par slika bolje "docaramo" i objasnimo problem nego sa text.objasnjenjem.E sada uvek treba da vodimo racuna "kako ce oni drugi" da vide i protumace okacenu sliku :

Slika

Ako pricamo o USB-u,ja sa ovih tvojih slika stvarno nisam mogao nista da protumacim.Isto tako,ne moras da stavljas putanju (link) do neke google slike :
ako imas uslove,uslikaj to tvoje sa(mobilni i sl.)pa uploduj slike na neki server i okaci je u post.Ili pronadji na net-u nesto slicno(toga barem ima)i eventualno modifikuj-preuredi slike(photoshop i sl.)za ovaj forum.Naravno,slobodno pitaj ako ti bilo sta od ovoga nije u potpunosti jasno,pozz...
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: KAKO POVEZATI ANALOGNU KAMERU SA KOMPOM

Postod kobi87 » 02.09.2013 21:52

Ja se izvinjavam,pa zar nije lakse ovako nego da se ebavam da slikam pa da prebacujem.Ok,ako smeta necu vise to raditi.Nisam znao gde da pisem.Au pa jel treba da crtam,cini mi se da sam lepo objasnio.Znaci,taj 5-pinski,sa slike iznad zelim da spojim sa zenskim usb prikljuckom.Dobro,kad budem mogao slikacu,pa cu vam postovati
kobi87
Član foruma
 
Postova:  34
Pridružio se:  24.03.2012 13:30

Re: KAKO POVEZATI ANALOGNU KAMERU SA KOMPOM

Postod prijateljv » 03.09.2013 2:23

Ocigledno nisi pazljivo procitao moj post.Ja nisam napisao da moras da slikas i uplodujes slike niti da nekome smeta ako tako ne uradis.Lepo sam naznacio da je to samo moj savet...uradi onako kako mislis da je tebi lakse.
_____________________________________________________________________________

na slici su standardni izvodi USB-2 sa rasporedom i bojama (zica) izvoda (muski-zenski).Preventive radi,proveri taj kabl koji si blankirao sa tri zice. Odseci ga do "zdravog" dela pa onda polako (sa lemilicom ili upaljacem) skidaj izolacije.U principu te crne zice i oklop("te licne sa strane")kao i oklop(onaj limeni deo na USB)su sve posle negde na maticnoj ploci spojene u jednu tacku-masu,to jest minus napajanja a nekada i minus data.Taj oklop i pojacani minusi su "kao"za neometan protok podataka, protiv smetnji i sl.
Takodje pogledaj posle tog 5-pinskog konektora gde su sve zice skupljene u taj crni(termo-buzir)da nisu tu spojeni(crne zice)minusi sa oklopom(licne sa strane)-to jest,ta zica koja nedostaje.
Sve ovo se veoma lako i pouzdano moze proveriti (ukoliko imas)sa bilo kojim univerzalnim instrumentom -(om metrom),kao i napajanje sa V-metrom.

Slika

Znaci crvena zica je napajanje(+5V).Bela(nekada je zuta)je minus data-zelena je + data(prenos podataka)Crne zice i oklop(licne sa strane)su minus napajanja i ostali "GND"-uglavnom mogu biti spojene zajedno.Taj "GND"-masa moze da se spoji i na neki metalni deo (oklop)na maticnoj ploci.
______________________________________________________________________________
Bitno je da onu crvenu zicu-napajanje(+5V)ne stavis na minus(masu)ili data izvod jer mozes da trajno ostetis maticnu plocu,napajanje ili taj hardware koji spajas na USB.
_____________________________________________________________________________

Da bi ti sve ovo bilo jasnije pogledaj na slici napajanje ATA i SATA hard diska :

Slika

znaci jedan od ovih(bilo koji) crnih minusa(gnd-mase)napajanja mogu da se odseku i hard disk ce da radi jer su ova dva izvoda u samom HDD spojena. Takodje,oba ova crna minusa su spojena na metalni deo(oklop)hard diska,pa bi on fakticki radio i sa samo jednom crnom zicom(minus) spojenom na oklop- metalni deo HDD.
Da ne pominjem da i u ovom drugom sirokom "ATA i SATA data cable" ima nekoliko minusa (GND-masa)pa bi teoretski ovi hard diskovi radili i bez obe one crne zice-minusa-jer su svi oni,kao sto sam vec rekao,spojeni zajedno u hardu i negde na maticnoj kao i minusi(gnd)u samom kucistu napajanja. One ovde imaju ulogu da se "usput"u provodncima i stampanoj ploci ne javi pad napona ili grejanje.
Slicna situacija(izuzev + data)je i sa USB.Kao sto sam pomenuo,sve ovo se moze proveriti(ako imas uslova) sa bilo kojim univerzalnim instrumentom(AVO-metrom).
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: KAKO POVEZATI ANALOGNU KAMERU SA KOMPOM

Postod kobi87 » 03.09.2013 8:06

E evo mene.Aha ok,hvala ti.Evo sad sam slikao da bude lakse;)Evo,hocu ovaj http://www.dodaj.rs/f/1B/10x/3fq8gQuJ/kodc0137.jpg da spojim sa ovim http://www.dodaj.rs/f/n/GM/19nmxthv/kodc0138.jpg.
Samo me buni na prvoj slici se vidi da ima crne zice,a na kraju ne izlazi-nema je...znaci moguce je da je ona spojena sa onim licnama,da zajedno izlaze.Kad spajam idem normalno boja na boju,ili ne mora da znaci?
kobi87
Član foruma
 
Postova:  34
Pridružio se:  24.03.2012 13:30

Re: KAKO POVEZATI ANALOGNU KAMERU SA KOMPOM

Postod prijateljv » 03.09.2013 12:37

vec sam napomenuo u prethodnom postu da je ta crna zica (koja nedostaje) najverovatnije spojena sa oklopom-masom u onom crnom "termo-buziru" samo nisam imao sliku :

Slika

znaci ta crna zica ne moze da nestane...kada vec nemas instrument da to"omski" za par sekundi proveris,onda ovako :
polako ugrej taj oznaceni(zaokruzeni) termo-buzir sa upaljacem i sl.On ce da se rasiri pa ga polako svuci i pogledaj gde je spojena ta zica.Tu posle mozes da stavis i obicnu izolir traku.
U principu,tebe ovde zanimaju samo bela(data minus) i zelena(data +).Mase-(oklop)i ti crni minusi bi mogli(za probu)i direktno da se spoje-sasija maticne sa sasijom tog uredjaja koji spajas.Cak bi i napajanje,crvena zica(+12V)moglo da se povuce iz nekog spoljnog ili direktno iz napajanja kompa.

Takodje,u zavisnost koji uredjaj prikljucujes(mozes i da napises)treba testirati da li na tom 5-pinskom napajanju ima dovoljno snage da ga napaja.
Eto,uradi ovo sto sam napisao,vezi po bojama izvode a onaj crni minus "pronadji" u termo-buziru ili (za probu)vezi na oklop-masu...
_______________________________________________________________________________

I ovo je samo moj savet a ne "moranje" :
razmosli o mom predlogu na nabavis bilo kakav univerzalni digitalni instrument sa kojim bi sve ovo detaljno proverio za par minuta :

Slika

Cene ovakvih "najobicnijih"(koji ce da zavrse posao) instrumenata su danas vise nego "smesne" a ja bih ti ovde objasnio kako da radis sa njim.
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: KAKO POVEZATI ANALOGNU KAMERU SA KOMPOM

Postod kobi87 » 03.09.2013 19:10

Majstore,sta da ti kazem...hvala ti puno.Probacu,vezujem eksterni hard putem tog usb-a,umesto da ga vezujem na usb na kucistu,ja hocu da mi bude u kucistu,vezan direktno za plocu.Hvala ti jos jednom
kobi87
Član foruma
 
Postova:  34
Pridružio se:  24.03.2012 13:30

Re: Kako povezati analognu kameru sa kompom

Postod Video Majstor » 09.09.2013 2:37

vezujem eksterni hard putem tog usb-a,umesto da ga vezujem na usb na kucistu,ja hocu da mi bude u kucistu,vezan direktno za plocu.
Za to imaš još dve varijante:

A)
Možeš da nađeš neko staro/nepotrebno kućište od računara i sa njega pažljivo isečeš/iščupaš ženski USB konektor koji na drugom kraju već ima kabal sa onim malim konektorima za matičnu ploču.

B)
Eksterni hard disk je unutar svog kućišta najverovatnije klasičan. Kad bi rastavio kućište najverovatnije bi iz njega mogao da izvadiš standardan hard disk koji bi onda standardno mogao da ugradiš u kućište računara. (Izuzev u slučaju da je to mali 2.5" hard disk za laptopove.)

Inače, kakvo napajanje koristi taj eksterni hard disk?

pa uploduj slike na neki server i okaci je u post.
Od nedavno je moguće ovde kačiti slike uz poruku. Voleo bi da počnete to da koristite jer je brže i slike su ovde obezbeđenje i ostaće trajno.

>>> Ispod se nalazi opcija "Pošalji prikačeni fajl" koja služi za kačenje fajlova uz poruku. :clapping:
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Kako povezati analognu kameru sa kompom

Postod kobi87 » 11.09.2013 1:22

Hvala lepo brate.Uspeo sam,napravio ono sto si mi predlozio pod A)
Nisam smeo sam da otvaram hard-kuciste,pribojavao sam se da ne ostanu samo dugmici :)Malo pre mi je bio drugar koj zna oko toga i otvorio je kuciste,nisam ni znao kakav je iznutra;)
Inace onako spojeno preko usb-a nisam mogao da instaliram Windows-sve dok nisam prikljuco kao obican hard...eto da znate da ne moze da se instalira win na eksterni hdd preko usb-a...mozda nekome pomogne.Hvala na svemu
kobi87
Član foruma
 
Postova:  34
Pridružio se:  24.03.2012 13:30
Sledeća

Vrati se na Video hardver i kućni media centar

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju

cron