sajt kolko naplatiti

off-topic - Sve što inače nema veze sa temom sajta

Moderatori: Video Majstor, Goja, djyova, prijateljv, Ilidan, kadetoni

Opis foruma
off-topic - Sve što inače nema veze sa temom sajta

Ovde možete pričati o bilo čemu što nema veze s videom.

Takodje, ako ne znate u koju temu da postavite pitanje, postavite ovde pa ćemo premestiti u odgovarajući forum.

sajt kolko naplatiti

Postod Goja » 25.02.2013 13:57

Do sad sam uradio nekoliko sajtova,nedavno sam uradio prvi sajt koji sam naplatio.Tačnije završio sam sajt 9.februara ove godine.Sajt sam naplatio 180 eur a naručilac (stranac) velikodušno je dodao još 50 evra više.Zatim je tražio da mu mesečno održavam sajt i pogodili smo se da to bude 25 evra.E od 9.februara do sada mi je poslao 36 priloga i još 36 fotografija koje sam ubacio na sajt uglavno sve kao nove stranice.A činimi se da nije normalno da svaki dan radim na sajtu za 25 evra mesečno jedino što sam u medjuvremenu postigao je da banere i logo znake plaća odvojeno po 20 evra i to je prihvatio ,prihvatio je da 9. marta napravimo novi dogovor... planirao sam da mu kažem 30 evra mesečno fiksno a za te pare da ubacim bilo 15 tekstova bilo 15 fotografija ubacivao ne ubacivao a ako predjemo taj broj da mu sve preko 15 naplatim 2 evra po stranici teksta A4 ili jednoj ubačenoj fotografiji.Sobzirom da nisam expert valjda je to ok.Tehnički sajt radi činimi se da sam ga pozicinirao dobro na svim važnijim pretraživačima je prvi (za tako kratko vreme) dizajn sam sam radio ali se naručiocu svidelo ima tu nekih njegovih želja i nekog kompromisa al to je to.90% svega što je tražio ja sam uspeo da uradim sad je do njega da postavi neke povratne linkove i postavi još kvalitetnije tekstove.Sajt je prilično veliki sa tendencijom svakodnevnog povećavanja,prosto neznam dali grešim dali sam i gde napravio propust,molio bi za odgovor i oko dizajna i oko cena kao i oko eventualnih drugih propusta i kako poboljšati ceo sajt svaka pomoć je dobrodošla
http://www.watanilibya.com/

Hvala
Goja
Član foruma
 
Postova:  145
Pridružio se:  01.10.2010 13:23

Re: sajt kolko naplatiti

Postod Video Majstor » 02.03.2013 3:44

Pre svega oko dizajna nisam potpuno shvatio... ako je on zadovoljan onda taj sajt najbolje ne menjati. Cilj je da mušterija bude zadovoljna. Tako da ću komentar dizajna ostaviti za drugi put.

A što se novca tiče. Postoji fiksna cena i po satu. Održavanje nije isto što i stalno dodavanje novih sadržaja.
Dakle treba da redefinišete šta on želi da ti radiš bez obzira kako će to da se zove? Obajsni da se niste razumeli kad ste se dogovoril oko "održavanja" pa napravite novi dogovor.

A činimi se da nije normalno da svaki dan radim na sajtu za 25 evra mesečno
E sad pravo pitanje je koliko si ti plaćen po satu?
"Mesečno" nije tvoja mesečna plata nego samo iznos za taj posao oko tih dodavanja sadržaja. Sad koliko ti to uzme vremena, tj. koliko radnih sati, to ne znam. Zavisno od toga koliko si uhodan i koliko je to zahetvno to može biti i "laka lova" a može biti i užasno malo.

Sajt sam naplatio 180 eur a naručilac (stranac) velikodušno je dodao još 50 evra više.
To je ok cena za svakog ko ne može baš da bira poslove. Pogotovo za prvi posao. Ako nema posla radi se i za manje .A ko je jako stručan i može da radi "teške" stvari on može i mnogo više ali samo za te najzahtevinije stvari.


za sada toliko. nastavićemo...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: sajt kolko naplatiti

Postod Goja » 02.03.2013 8:42

Hvala
svatam da sam ja napravio neku vrstu dogovora koja meni sada ne odgovara i polako svatam da održavanje sajta i dopuna (unošenje novog sadržaja) nije isto.Svatam i da može da se radi po satu i po kb i za fiksno i td.
Ja u proseku za jedno unošenje novog teksta i slike izgubim oko 20 min do pola sata.E sad on meni šalje svaki dan (i subota i nedelja) po jedan ili dva priloga e kolko to košta?
Moram da naglasim da naručilac posla od mene traži da sve priloge postavim u što kraćem vremenu
dakle postoji jedna vrsta obaveze da pogledam poštu svaki dan da ako je poslao a znam da jeste to okačim i td bez obzira dal je praznik subota nedelja i td.kolko to košta.
Prostim sabiranjem sati na mesečnom nivou i množenjem sa 10 do 15 ecra kolko sam čuo da je sat rada dolazimo do mnogo ozbiljnijih cifara od 25 evra a ja tražim i želim neki kompromis da on i dalje želi da sarađuje samonom a da ja imam satisfakciju veću od 25 evra.
pozz
Goja
Član foruma
 
Postova:  145
Pridružio se:  01.10.2010 13:23

Re: sajt kolko naplatiti

Postod felino » 02.03.2013 11:25

Jedan moj drug kaže da je cena od 2 EUR po strani (za ubacivanje materijala) sasvim u redu ako nemaš cimanja oko sadržaja. Održavanje podrazumeva back up, update i sl.

Po pitanju outsourcing-a mogu da kažem da cene rada, kada je naručilac sa zapada, uopšte nisu onolike koliko to neupućeni misle. Može se reći da su dosta manje nego tzv. "gradske cene" kod nas. Jedina prednost je veća dostupnost poslova i sticanje iskustva na istim a onaj ko istraje da radi mnogo za malo para možda će naleteti na nekoga sa kojim može uspostaviti trajnu saradnju. Kako prolaze programeri, ne znam, mislim da je tu situacija bolja.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: sajt kolko naplatiti

Postod Goja » 03.03.2013 18:36

Da felino verovatno si upravu.
Cena izrade sajta kod nas je nešto najšerenije za šta sam čuo.A razlog tome pretpostavljam da je lični pečat i kreacija gotovo kao kod slikara kao kad bi pitao kolko košta da ti neko napravi sliku dimenzija tih i tih,odgovor bi bio veoma šaren.
Malo po malo ulazim u strukturu da recimo održavanje i dopuna sajta nije isto i td.
Mislim da ova ideja oko 2 evra po unešenoj strani je čist posao jednako svatljiv svima i lak za preračunavanje.Ideja mi je da da bude 30 evra fiksno sa limitom od 15 unosa bilo tih unosa ili ne a sve preko 15 unosa po 2 evra e sad dal ću takav dogovor i ostvariti saznaću uskoro.
Hvala na svemu pozdrav
Goja
Član foruma
 
Postova:  145
Pridružio se:  01.10.2010 13:23

Re: sajt kolko naplatiti

Postod Video Majstor » 07.03.2013 20:56

Da malo uporedim sa svim ostalim poslovima:

Kada je u pitanju posao koji ne zahteva neku veliku stručnost i "skupu" umnu veštinau, onda su generalno cene za radni sat dosta male svuda u svetu. Međutim što posao više zahteva kretaivnost i stručno znanje i umno angažovanje tu se cene naglo uvećavaju.
Navešću to na primeru građevinskih poslova:
Radnik koji samo pomaže na građevini i radi poslove tipa "premeštaj cigle sa ove hrpe na onu" :bb: verovatno će imati minimalac i imati minimalnu cenu rada po satu. On će biti fizički najumorniji ali psihički potpuno odmoran. Dok onaj koji od tih cigli ume da napravi zid tačno onakakv kakav je u projektu :gamer2: će biti plaćen bar tri puta više po satu iako će na kraju da bude verovatno manje umoran. A onaj ko ume da osmisli celu kuću napravi projekat, organizuje 30 drugih radnika i da za sve njih osmisli posao, napravi projekat, pogodi se za isplativu cenu, će verovatno imati 10-30 puta više novca po radnom satu.

Dakle, dok si u fazi tog "prostog i ponavljajućeg posla" koji se svodi na sirovo premeštanje stvari sa jednog mesta na drugo, imaćeš minimalnu cenu rada po satu i teško je dobiti više. Moraš imati sreće pa da naletiš na nekog poslodavca koji ima viška i da baš oseti potrebu da plaća više nego što bi morao da plaća nekog drugog.
Međutim kada pređeš tu stepenicu, i usavršiš se za stvari gde je mnogo više angažovano stručno znanje i gde ne može da te zameni drugi "fizikalac", tada će cena po radnom satu progresivno da se uvećava. Čak šta više kod takvih poslova pošto nema tog sirovog ponavljanja sve manje će biti i plaćanja po satu a sve više po projektu.

Postoji dakle nesrazmera u cenama rada. Prosti ponavljajući/tupi/"robotski" posao je prema našim merilima potplaćen a stručan kreativni posao je plaćen mnogo više od proseka.
Ako želiš da se baviš nekom strukom i želiš više para moraš da se prilagodiš tome i postižeš što veći stepen stručnosti. Što više se usavršavaj u nekom pravcu. :read: :training1: :mail1: Naravno biraj onaj pravac koji je tražen. I tako ćeš postići cenu rada po satu dosta veću od prosečne. Sve ostalo su uglavnom zablude.

sticanje iskustva na istim a onaj ko istraje da radi mnogo za malo para možda će naleteti na nekoga sa kojim može uspostaviti trajnu saradnju.
Tačno. Još jedna vredna stvar koju sada dobijaš je iskustvo, ocene i preporuke i portfolio. To je takođe jedan od koraka koji ne možeš da preskočiš na putu ka više posla i boljim poslovima. Ja lično smatram da je i volonterski rad u početku sasvim prihvatljiv. To je jedna vrsta ulaganja koja će da se vrati kad doguraš do većih plata.

...usput, u vezi portfolija već par godina imam u planu da napišem jedan tekst na sajtu. Takođe ima u planu nekoliko tekstova u vezi zarađivanja i dolaska do posla, jer vidim da u našoj zemlji vlada totalno nesnalaženje u tim vodama.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: sajt kolko naplatiti

Postod felino » 08.03.2013 0:48

Po mom iskustvu, za poslove iz oblasti multimedije je onako kao što sam napisao. Nije to plaćeno više nego ovde, bez obzira na iskustvo i potreban profesionalni nivo. Jedina prednost je što neki kakav-takav posao može da se nađe ali mnogo vremena odlazi na "menadžerisanje" (najviše traženje posla i slanje ponuda) a ne na sam rad tako da ako to čovek radi potpuno sam onda je to prihvatljiva opcija samo ako ne živiš od toga. Jednostavno, zamara ono što nije vezano za sam rad na konkretnom poslu. Ko uspe da se "uvali" negde zahvaljujući tome, svaka čast. Nije nemoguće. Za izradu sajtova i programiranje ne znam. Čuo sam da programeri mogu dobro da prođu ali moguće da to samo nekima uspeva.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: sajt kolko naplatiti

Postod Goja » 08.03.2013 17:33

Da se osvrnem malo na prethodnu diskusiju.
Dakle da tačno je da fizikalac zarađuje manje od stručnog radnika a stručni radnik od inžinjera a inžinjer od managera i td.Ok to tako manje više funkcioniše.
Ipak suština je u ponudi i tražnji pa tako imamo da djubretar u U.S.A. zarađuje odlične pare a isto tako ima i kontrasta medju visoko specijalizovanim lekarima pa rekli bi da kardio hirurzi zarađuju najviše ali ne u Americi najplaćeniji lekari su ginekolozi zašto? zbog ponude i tražnje .
Dakle neznam kolko ima u Srbiji spremnih ljudi da uradi sajt za 50 evra i da ga održava za male pare ali pretpostavljam dosta.Medjutim tu ipak ima razlike neće svako jednako dobro uraditi i tu oni koji misle da su dobri treba da traže šansu i da dokažu da vrede 100 evra ili mnogo više.Drugo cena zavisi i od manjka ili viška posla ako nemate mnogo posla radićete možda i za manje a ako imate mnogo posla vaša cena će biti veća opet dolazimo na ponudu i tražnju i tako možemo da se vrtimo u krug jako dugo.
Mislim da je suština da svako bude iskren prema sebi i da pronađe način da obe strane budu zadovoljne u protivnom sve je kratkog daha.
pozzz
Goja
Član foruma
 
Postova:  145
Pridružio se:  01.10.2010 13:23

Re: sajt kolko naplatiti

Postod Srdjan92 » 23.09.2013 18:20

Kvalitet izrade i broj stranica diktira cenu. :hi:
Korisnikov avatar
Srdjan92
Član foruma
 
Postova:  4
Pridružio se:  23.09.2013 15:41

Vrati se na Svaštara

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju

cron