Limiti prilikom reprodukovanja DVD

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

Limiti prilikom reprodukovanja DVD

Postod Janko » 15.06.2012 1:08

Vec duzi niz godina povremeno nailazim na ovaj problem ali sam ga zapostavljao i nikada do kraja nisam resio. Radi se o limitiranim funkcijama prilikom reprodukcije DVD zapisa na racunaru. Ili se ne mogu preskakati naslovi ili ne dozvoljava ubrzavanje, vracanje ... Pokusavao sam da ogranicenja kod reprodukcije eliminisem pomocu DvdFab, Dvd Shrink, Vob Edit, Vob Blanker, Pgc Edit, neki video fixer... ali uspeh je skroman, tj nikada nisam uklonio potpuno sva ogranicenja a najcesce potpuno bezuspesno. Delom je razlog sto nikada nisam proniknuo u tajne ovih alata "do koske" ali sam radio po uputstvima sa raznih foruma i helpova samih programa.

Pitanje glasi: da li je u medjuvremenu kreiran "carobni stapic" koji bi cekiranjem opcije remove limitations to stvarno uradio u potpunosti. Napominjem da najcesce gledam koncerte na racunaru i kucnom DVD playeru gde su uskracene funkcije neophodne. Nisu u pitanju najnovija ostvarenja vec kreacije u poslednjih desetak godina, ovo navodim zbog lakse definicije generacije softvera koji su korisceni kod kreiranja ovih DVD.

Pozdrav.
Janko
 

Re: Limiti prilikom reprodukovanja DVD

Postod Video Majstor » 15.06.2012 23:18

Da li si išao na opcije da ukloniš menije i zadržiš samo film, ili si hteo da zadržiš i menije?

Uglavno mje potrebno da ukloniš menije i zadržiš samo film da bi izbacio ograničenja.

Ili se ne mogu preskakati naslovi ili ne dozvoljava ubrzavanje, vracanje
Ovo se uglavnom zove PUO (Prohibited Users Operations) i takođe je neophodno da se u podešavanjima programa to podesi.

Ja retko nalećem na takve filmove pa ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da bi kod svih uspeo da uklonim zaštitu ali kolik ose sećam uspevalo mi je u većini slučajeva.

...
Ako budeš ovih dana naleteo na takav film, predlažem da ovde na primeru tog filma pokušamo da ga rešimo taj problem. Znači jedna po jedan program da ti predložim podešavanja pa ti onda isprobaš i kažeš kakav je rezultat postignu...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Limiti prilikom reprodukovanja DVD

Postod Janko » 16.06.2012 1:17

Ne radi se o filmovima vec o koncertima. Kod filmova mi ne bi toliko smetao PUO ili UOPs, sednes i gledas. Sa koncertima je malo drugacije. Osim onemogucenih komandi next prev, cesto su i audio podesavanja limitirana tokom reprodukcije, tako da ako sa jednim podesavanjima krene play ne moze se menjati audio stream sve dok se ne vratim na root ili title. Angle isto tako, a to mu je osnovna namena da tokom reprodukcije mozemo da gledamo iz razlicitih uglova. Uglavnom mislim da se vise radi o nestrucnim ripovima i jednostavnom softveru nego o nekoj ciljanoj zastiti. Svejedno udobnost rada sa takvim DVD fajlovima je prava mora. Ovako, dok pricamo mozda ne izgleda tako ali ako je neko zaljubljenik u ovaj zanr zna o cemu govorim.

Uklanjanje menija takodje brise chaptere sto je kod filma mozda podnosljivo (mada, mislim da posle nema titlova) ali kod koncerata je nezamislivo i video tada postaje neupotrebljiv bez mogucnosti izbora audio streamova.

Evo, upravo probah malecni FreeDvd iz DVDFabove kuhinje. Ono sto je uradio sa jednim primerom je fantasticno. Detektovao je ogranicenja, ponudio da ih ukloni i lepo odradio posao. Ali vec kod sledecih zapisa rezultat je nikakav ili polovican ili video nije moguce startovati. Ali je FreeDvd lep primer onoga sto bih voleo da imam, pravi gotovanski alat, samo da radi svaki put.
Janko
 

Re: Limiti prilikom reprodukovanja DVD

Postod Ilidan » 16.06.2012 14:08

FreeDVD je malo "osakaćen" po pitanju zaštita koje može da ukloni. Ako želiš da ukloniš razne zaštite on-the-fly tj. prilikom gledanja, DVDPasskey ili AnyDVD su ti najbolje opcije. Na žalost, nijedan nije besplatan a nisu baš ni jeftini.
Međutim, možeš da koristiš DVDFab HD Decryper koji je besplatan i uklanja sve danas poznate zaštite kako bi kopriao DVD disk na HDD. Kopiraj ceo disk sa menijem da ne bi izgubio funkcionalnost koju nudi originalni disk. Dekripcija DVD diskova je trajno besplatna u DVDFab HD Decrypter-u.
Ilidan
Član foruma
 
Postova:  81
Pridružio se:  07.01.2011 19:50

Re: Limiti prilikom reprodukovanja DVD

Postod Janko » 16.06.2012 20:59

Koristio sam ali manje mi je stalo do uklanjanja zastita kopiranja jer, kako rekoh, ovo su "sredovecni" koncerti ripovani unazad 10-ak godina. Uglavnom nemaju tu vrstu zastite. Ali kod reprodukcije zezaju sa limitima odredjenih komandi. I DVDFab obican ili HD odrade uglavnom zastite protiv kopiranja ali ove o kojima govorim slabije ili nikako. Uglavnom, svaki DVD je problem za sebe i moram da pomocu raznih alata pokusavam na konkretnom video zapisu. E tu bi dobro dosao programcic specijalizovan za deblokadu samo ovih funkcija.
Janko
 

Re: Limiti prilikom reprodukovanja DVD

Postod Ilidan » 16.06.2012 22:46

Tačno. Svaki DVD je za sebe. Što se alata tiče, ako već nisi, možeš da probaš i DVDShrink i DVDDecrypter.
Mada, malo me čudi da ti AnyDVD nije odradio posao. Ja sam ga pre godinu-dve testirao sa par diskova i uklonio je sve, kao da diskovi nisu imali nikakvo ograničenje.
Ilidan
Član foruma
 
Postova:  81
Pridružio se:  07.01.2011 19:50

Re: Limiti prilikom reprodukovanja DVD

Postod Janko » 17.06.2012 1:53

Ako smem da kazem za AnyDVD nisam ga ni probao, tj ne znam kako on funkcionise i kako se radi sanjim. Milion ljudi ga koristi, a ja eto... Nesto sam davno pokusavao ali mi nista nije bilo jasno pa sam digao ruke. Kada pred sobom nemam vizuelno okruzenje nekog programa ja kao i da ga nemam.
Janko
 

Re: Limiti prilikom reprodukovanja DVD

Postod Ilidan » 17.06.2012 10:16

AnyDVD sve radi "u letu", On-the-Fly što bi rekli Amerikanci. Učitaš AnyDVD (ili se sam učita sa sistemom). Ubaciš DVD disk i AnyDVD sam analizira disk, utvrdi kakave zabrne postoje na njemu i zatim omogućava bilo kom programu koji zahteva pristup tom DVD disku da zaobiđe ta ograničenja. Ograničenja mogu biti zaštita od kopiranja ili PUO (Prohibited User Operations).
Rezultat je isti kao da si kopirao DVD disk na HDD koristeći, recimo, DVDFab Deryper. Samo što u ovom slučaju ne kopiraš disk i tako štediš i vreme i prostor.
Ilidan
Član foruma
 
Postova:  81
Pridružio se:  07.01.2011 19:50

Re: Limiti prilikom reprodukovanja DVD

Postod Janlo » 17.06.2012 21:09

Ok, znaci narezem koncert na DVD, onda AnyDVD uoci razne zastite. Moze li se sad zapis vratiti na HDD u svoj DVD folder ali ociscen od ogranicenja? Takav fajl bih gledao na racunaru ali jos cesce na kucnom DVD Playeru koji je glavni razlog sto sam postavio pitanje.
Janlo
 

Re: Limiti prilikom reprodukovanja DVD

Postod Ilidan » 18.06.2012 15:48

Nisam radio na taj način jer sam uvek uklanjao ograničenja sa originalnih diskova ali možda može i tako. Jedino da probaš.
DVDShrink podržava uklanjanje Prohibited User Operations (PUOP) i dok su fajlovi na HDD. Pokušaj prvo sa njim pa, ako ne uspe, onda nareži disk i probaj sa AnyDVD.
Ilidan
Član foruma
 
Postova:  81
Pridružio se:  07.01.2011 19:50
Sledeća

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 9 gostiju