export premiere pro

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

export premiere pro

Postod laert » 22.05.2012 2:07

Pozdrav,

Prije svega, ne razumijem se bas u kompresiju pa sam odlucio ovdje postaviti pitanje ako mi neko moze pomoci.

Situacija je slijedeca,
Imam finalni fajl u loseless formatu, avi ili targa inace, i sad ga trebam exportovati u mpeg2 radi uploada na internet i da ga dostavim nekim lokalnim tv stanicama. Zanima me, kakva je najbolja postavka iz premiere da radim export, inace uzmem samo preset njihov mpeg2 1080p, dignem na 2-pass encoding, malo bitrate povisim otprilike koja mi velicina fajla pase i to je to..ipak, nisam zadovoljan sa finalnim fajlom. dobijem od 4minute 450mb, mada mi velicina nije bitna toliko, fajl kada pokrenem sa media plejerom, stopka na nekim mjestima, nista strasno, 5-6 frejmova, ali chopka, a imam jaku masinu, i7 16gb rama itd..nisam zadovoljan kvalitetom.

Unaprijed hvala ;)
laert
Član foruma
 
Postova:  30
Pridružio se:  20.09.2011 0:51

Re: export premiere pro

Postod Video Majstor » 23.05.2012 2:31

Pozdrav!

Ako je taj video koji imaš u loseless formatu, već gotov tj. ne zahteva dalju montažu, onda nema mnogo smisla da obavljaš konvertovanje sa Premierom tj. on je malo preglomazan za taj posao a ima mngo manjih koji su specijalizovani za taj posao.
Ako već njega koristiš onda će ti pomoći ovaj vodič za MainConcept MPEG-2 enkoder jer premiere njega koristi: http://www.videomajstor.com/encoder-mainconcept-mpeg2

Moguće je da bi ti za MPEG-2 format odgovarao TMPGEnc Xpress ili novi TMPGEnc Mastering Works... Ako imaš vremena, svakako ih isprobaj.

dobijem od 4minute 450mb
To nije mnogo za MPEG-2 fajl u 1080p rezoluciji.
To znači da je video bitrate manji od 20Mbps i dalje znači da je 0.38 bits/pixel što je premalo za MPEG-2. To je donji nivo kvalitet za DVD filmove tj. bitrate od samo 4000kbps (4Mbps) za rezoluciju 720x576 daje isto oko 0.4bits/pixel. Prosečan DVD film ima bitrate oko 5Mbps a maksimalni je oko 8Mbps. Znači maksimalni kvalitet je dvostruko veći bitrate od ovog koji je medju najlosijima. Ako se video enkodira radi arhiviranja tj. da je cilj kvalitet onda se teži maksimalnom bitrateu za taj format.
Da bi ti za 1080p rezoluciju dostigao taj kvalitet sa MPEG-2 trebao bi da koristiš dvostruko vece bitrate od 40Mbps koji je otprilike blizu maksimalnog za Blu-ray Disc filmove.

Znači sa bitrrateom od 40Mbps za MPEG-2 možda neće biti nikakvih primetnih gubitaka. U tom slučaju takođe ne moraš da radišp dvoprolazno već zadaj bitrate od 40Mbpos.

Problem sa tim je naravno što ćeš dobiti još dvostruko veći fajl nego do sada kako si radio.
Ako misliš da su ti fajlovi preveliki za tvoje potrebe onda moraš da koristiš snažćniji metod kompresije tj. H.264 (MPEG-4 AVC) koji će sa 29Mbps već dati skoro besprekoran kvalitet za 1080p.

Trebao bi u Premieru da izabereš AVCHD Progressive preset sa maksimalnim bitrateom tj. neki preset koji exportuje u AVCHD formatu u 1080p rezouciju sa bitrateom os 28Mbps ili 24Mbps ukoliko ne može 28.

fajl kada pokrenem sa media plejerom, stopka na nekim mjestima, nista strasno, 5-6 frejmova, ali chopka, a imam jaku masinu, i7 16gb rama itd..nisam zadovoljan kvalitetom.
Možda koristiš loš plejer. Probaj na primer novije verzije PowerDVD-a ili WinDVD-a ili Arcsoft TotalMedia Theatre... Oni ne bi trebali da imaju problema sa MPEG-2 u HD rezoluciji. A čim njih instaliraš dobićeš i njihove codece za MPEG-2 pa će verovatno bolje raditi i u svim ostalim plejerima.

radi uploada na internet
Ako je za YouTube onda se možeš poslužiti i ovim tutorijalom:
viewtopic.php?f=14&t=257

i da ga dostavim nekim lokalnim tv stanicama.
A šta su ti rekli kakav format zahtevaju. Ako nisu ništa rekli, najbolje je da ih pitaš.
Ja mislim da bi AVCHD format sa njegovim maksimalnim bitrateom trebao da ih zadovolji.

p.s.
Umoran sam pa sam dosta nejasno napisao... Ali ti pitaj za bilo koji detalj ako nije jasan.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: export premiere pro

Postod RTV Homolje » 29.08.2012 19:41

Da ne otvaram novu temu...
Pre svega da vas sve pozdravim i poželim puno uspeha sa ovim forumom.

Video materijal montiram u Adobe Premieru.
To su neke emisije koje traju max 1h i 30min.
Produkcije mi traže materijal strogo u mpeg2 formatu.
Na koje opcije da obratim pažnju prilikom exporta.
A želeo bih da izvučem max kvalitet, stim da ne prelazi veličinu dvd-a (4.7gb)
Pošto kažu da im secka video kad im pošaljem fajl.
Ne uvek, ali se javlja seckanje.

Evo i mojih podešavanja ali video prelazi veličinu dvd-a.

Slika
Slika
Slika

Molim za pomoć i da se izgubi to famozno seckanje :D
Hvala
RTV Homolje
Član foruma
 
Postova:  9
Pridružio se:  29.08.2012 19:37

Re: export premiere pro

Postod Video Majstor » 30.08.2012 2:12

Dobrodošao! :drinks:

- Sa tvojim podešavanjima deluje da je sve u redu. Ne znam o kakvom "trzanju" se radi.

- Pošto oni ne traže DVD već MPEG-2, probaj da umesto "MPEG2-DVD" izabereš samo "MPEG-2" pa da vidimo koji preseti i opcije su ponuđene u tom slučaju.

- Takođe, primećujem da na prve dve slike nije izabran isti preset. Hajde ako možeš okači sliku da vidim koji sve preseti su ponuđeni.

- Treća slika je ista kao druga, da li si možda imao i treću sliku ali greškom da je nisi okačio?

- Eksportuj sa istim podešavanjima neki kratak video i okači ga na internet (na priemr na sendspace.com ) pa da vidim da li ću možda odgonentnuti kakvo je trzanje u pitanju.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: export premiere pro

Postod RTV Homolje » 30.08.2012 9:08

Možda sam greškom postavio iste slike.
Meni je problem što mi materijal od 1.30h prelazi veličinu dvd-a.
Verovatno je bitrate problem.
Treba da stavim manji, ali se plašim da ne izgubim na kvalitetu ?
RTV Homolje
Član foruma
 
Postova:  9
Pridružio se:  29.08.2012 19:37

Re: export premiere pro

Postod RTV Homolje » 30.08.2012 10:09

Evo slika sa podešavanjima, da li negde grešim i da li je dobar bitrate.
Da li odabrati CBR ili VBR?

Slika

Slika

Slika

Slika
RTV Homolje
Član foruma
 
Postova:  9
Pridružio se:  29.08.2012 19:37

Re: export premiere pro

Postod Video Majstor » 02.09.2012 20:13

Sva podešavanja sa ovih slika deluju da su u najboljem redu. Može se nekoliko opcija podesiti za još veći kvalitet ali nije neophodno. Ne primeti se ništa što bi moglo da uzrokuje nekakvo netipično trzanje tog videa.

Jedino što mi pada na pamet je da je program pogrešno detektovao redosled fieldva kod izvornog videa pa da je enkodirano naopako... Ali to još uvek ne znam jer ne znam kakvo je trzanje u pitanju.
Druga mogućnost je da oni te fajlove puštaju sa DVD-a i da do trzanja dolazi zbog lošeg čitanja sa DVD-a kod njih (loš uređaj ili loš disk).

Moraš uploadovati negde jedan primerak jednog kraćeg (manjeg) fajla koji je eksportovan na taj način pa da vidim šta je u pitanju. Uploaduj na http://www.sendspace.com/ i onda okači link do tog fajla. kada se upload završi biće ti prikazan link pa ga ovde kopiraj.

Slika
Čak se i parametri kod Suorce (ulazni) i Output (izlazni) videa potpuno podudaraju. Tako i treba da bude. Sve je u redu.

da li je dobar bitrate.
Da li odabrati CBR ili VBR?

Ako ideš na maksimalni bitrate za DVD prset koji iznosi 8000kbps onda možeš izabrati CBR.
A ako koristiš bitrate koji je manji od toga onda je VBR bolji jer daje enkoderu više mogućnosti kada naleti na složeniju scenu i kada mu zatreba malo veći bitrate od prosečnog. To se odnosi na jednoprolazno (1 Pass) enkodiranje.

A još bollje je dvoprolazno (ako je uopšte ponuđeno u Adobe-u) ali traje skoro dvostruko duže. Ako se koristi maksimalni bitrate (za DVD je 8000kbps) onda nema potreba dvoprolazno jer će enkoder u celom videu koristiti maksimalni bitrate.

U svakom slučaju ako si zadovoljan kvalitetom sa zadatih 60000kbps izaberi VBR i verovatno će biti sve ok.

Ukoliko ipak želiš još veći kvalitet onda koristi uvek CBR i maksimalni bitrate a fajlove ćeš onda morati d asnimaš na neku USB memoriju od 8GB ili veću.

---
Evo nekoliko opcija koje možeš podesiti za veći kvalitet:
- Intra DC Precision kod visokog bitratea i kada te zanima isključivo maksimalan kvalitet može biti prebačena na "10 bit". Ako je manji bitrate ili ako nisi siguran onda ostavi na default "9 bit" koji je najbolji za većinu slučajeva.
- Automatic GOP placement - ovo znači da će enkoder sam staviti ključni frejm i tako započeti novi GOP kada uoči veću promenu slike. Može pomoći da kvalitet bude bolji.

Više detalja o podešavanju MinConcept MPEG-2 enkodera imaš u našem vodiču: http://www.videomajstor.com/encoder-mainconcept-mpeg2
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: export premiere pro

Postod bezuslovni » 02.09.2012 23:03

Da problem je definitivno do čitača medija i uslovno rečeno jačine procesora i ostalih komponenti. Postavke su sasvim ok. Zbog gustine zapisa samog videa javlja se seckanje jer ta mašina na kojoj oni puštaju tvoj medij (DVD) ne može da "proguta" tu gustinu i javlja se zakašnjenje u dekodovanju što prouzrokuje "seckanje" kod onog ko pušta materijal.
(Malo sam ga zamrsio :swoon2: )
U svakom slučaju postoji rešenje. Neka lepo ta kako ti kažeš "produkcija ;) " prekopira lepo tvoj sadržaj na HDD,i neka ga reprodukuje. Seckanja više neće biti.

Pozz!
bezuslovni
 

Re: export premiere pro

Postod bezuslovni » 02.09.2012 23:55

Kao prvo želeo bih da pozdravim sve na forumu. Prošli post sam postavio kao neregistrovan član, pa evo mene sad i registrovanog. Forum mi deluje kao mesto puno profesionalaca što je odlično za nas koji smo "još zeleni".

Primetio sam da je @ivan postavio jedno pitanje a mi mu odgovaramo nešto drugo.
Pitanje je glasilo CBR ili VBR ?

CBR = Constant Bitrate = Svaki frejm u videu koristi istu količinu podataka
VBR = Variable Bitrate = Vrši analizu kojim kadrovima je potrebno više podataka (dosta "pokretnih" slika[videa]) , a kojima manje (staticke slike ili mali video)

VBR obično stvara datoteke manje veličine, ali vreme kodiranja traje mnogo duže, a kvalitet može biti niži ako niste oprezni s postavkama. Premiere Pro ima 2-pass VBR mogućnost, žnači odradiće još jedan prelaz kodiranja i samim tim povećati kvalitet.

Postoji puno razloga zašto DVD može kočiti. Korištenje VBR, konkretno, bitrate bi mogao preskočiti iznad maksimuma koje DVD plejer može podneti. Stariji DVD plejeri posebno imaju problema s bitrejtovima (CBR ili VBR) iznad 7,0 Mbps (ti si koristio 6,0 Mbps), a ako se ne gledaju postavke, VBR bitrate bi mogao imati maksimalnu vrednost iznad toga.

Ali to nije jedini uzrok problema s rezanjem DVD-a. Treba tu još više informacija. Kakav disk si koristio, kako si rezao i koje postavke si koristio (brzinu rezanja - POSEBNO) itd.

Jesi li možda rezao direktno iz Premiere ili si koristio drugi program?

Neznam koliko sam ti pomogao , ali svakako ti stavi VBR 2-pass. Nećeš povećati veličinu ali ćeš dobiti kvalitetniji video, pa na uštrb toga smanji bitrate na 4 ili 5 i čekiraj u Multiplexer-u Variable.
Trebalo bi da dobiješ manje Render-ovanih podataka za rezanje.

Na tvojim parametrima takođe stoji da je očekivana veličina izlaznog videa 4112 Mb. Zar je pravi veću na kraju pa nemožeš da je smestiš na DVD ili šta već?
bezuslovni
Član foruma
 
Postova:  5
Pridružio se:  02.09.2012 23:17

Re: export premiere pro

Postod Video Majstor » 03.09.2012 19:11

Kao prvo želeo bih da pozdravim sve na forumu. Prošli post sam postavio kao neregistrovan član, pa evo mene sad i registrovanog. Forum mi deluje kao mesto puno profesionalaca što je odlično za nas koji smo "još zeleni".

Dobrodošao! :drinks:

Pozdrav i tebi! Slobodno učestvuj u diskusijama koje te zanimaju, ne brini da li spadaš u početnike ili profesionalce. :) Ovo mesto je zamišljeno da bude opušteno i za sve koje zanima ova oblast. A to zavisi od svih nas. Najboji doprinos je da opušteno učestvuješ, odgovaraj i pitaj slobodno, kao kod kuće :)
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20
Sledeća

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 14 gostiju