Kako dobiti strane crtaće za sinhronizaciju?

Televizija: Digitalna, Zemaljska, Kablovska, IPTV, Satelitska, Web televizija... HDTV, 3D TV... Pokretanje sopstvenog TV kanala, Tehnologije, Studio...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
Televizija (za gledaoce i za TV profesionalce)
- Zemaljska, Kablovska, IPTV, Satelitska, Web televizija...
- HDTV, 3D TV, SDTV...
- Digitalna: DVB-T2, DVB-T, DVB-C, DVB-C2, DVB-S, DVB-S2...
- Ponuda TV kanala i usluga
- Pokretanje sopstvenog TV kanala, Tehnologije, Studio, Problematika, Pravna pitanja...
- Kupovina dozvola za emitovanje filmova i videa koji su zaštićeni autorskim pravima...

Radio
- radio streaming
- internet radio stanice

Internet
- video za web starnice
- video streaming,
- internet usluge, VOD ...
- hosting i serveri za video streaming...
- internet provajderi

Mediji, marketing, medijska tržišta, istraživanja, gledaoci...

Kako dobiti strane crtaće za sinhronizaciju?

Postod ShoX » 14.05.2012 0:01

Ovo me je od malena interesovalo, gde se nabavlja materijal, kako se sinhronizuje...
Pa da krenemo :)
Evo naprimer, da li može fizičko lice da otkupi neki crtać i kako se to plaća s obzirom da mi nemamo paypal...
Šta dobije od materijala kada otkupi crtać?
Cene su sigurno promenljive, ali dajte primer koliko bi koštala jedan crtać (Zmajeva Kugla, Pokemon...)
ovde sam naveo sve japanske crtaće, eto još pitanja, koji su skuplji Japanski ili Američki?

Kada otkupimo to, kakvu licencu dobijamo, koliko to traje?

Da li mi imamo pravo da ono što sinhronizujemo "preprodamo", tačnije damo nekoj od naših televizija za emitovanje?

Šta bi se desilo kada bi ovaj materijal koji sinhronizujemo, po završetku okačili na internet ili rezali na DVD i prodavali?

Eto to je to za sada, ako se setim još potaću :)
ShoX
Član foruma
 
Postova:  100
Pridružio se:  12.08.2011 13:21

Re: Kako dobiti strane crtaće za sinhronizaciju?

Postod felino » 14.05.2012 11:14

Najbolje je da ta pitanja postaviš onome ko drži prava za te crtaće - produkcijskoj kući i slično. Za neka od njih, poput dužine trajanja licence, moraš da pregovaraš direktno sa nosiocem prava a verovatno je da u našoj zemlji već postoji generalni distributer ili tako nešto. Jasno, pitanje je i da li bi ti Japanci (ako kupuješ direktno od njih) dozvolili da radiš na njihovim crtaćima a da prethodno ne pokažeš i dokažeš da ćeš taj posao obaviti kvaliteteno. Vlasnik crtaća svakako ne bi želeo da njegov crtać ide sa neprofesionalno odrađenim elementima. Zbog toga se i traži da posao koji ti želiš da uradiš, obavlja neka dokazana produkcijska firma koja za to ima potrebne ljude tj. znanje i opremu. Te potrebne kapacitete produkcijska kuća u ulozi generalnog distributera za našu zemlju, može i da nema već se obraća trećoj strani, nekom tonskom studiju, na primer.

Jasno, teško da bi ti generalni distributer dopustio da sinhronizuješ filmove jer su za taj posao ili sami sposobni ili su već odavno u poslu sa nekim tonskim studijom. Sad, da preotmeš taj posao nekom studiju, to je već druga priča.

Kao što rekoh, pitaj direktno Japance ili Amerikance. Ništa te ne košta a možda nešto i saznaš.

Ono što tebe najverovatnije najviše zanima - da, u slučaju da dobiješ prava da sve to radiš, dobio bi kanal sa samo muzikom i šumovima tako da možeš da ga smiksaš sa naknadno snimljenim glasom. Jasno, to moraš da naglasiš u zahtevu jer ti je to i najvažnije za ono što hoćeš.

Verovatno da licenca ima razne nivoe, od toga da ne možeš pa do toga da u okviru tvoje zemlje možeš da preprodaš prava ili prodaješ diskove i sl.

Teško da bi plaćanje tada išlo PayPal-om, već firma firmi, preko banke. Nije to kupovina onog tipa koju fizičko lice obavlja kada kupuje deo za računar preko Intreneta.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Kako dobiti strane crtaće za sinhronizaciju?

Postod Video Majstor » 14.05.2012 12:19

da li može fizičko lice da otkupi neki crtać i kako se to plaća s obzirom da mi nemamo paypal...
Šta dobije od materijala kada otkupi crtać?
Cene su sigurno promenljive, ali dajte primer koliko bi koštala jedan crtać (Zmajeva Kugla, Pokemon...)
Postoji nekoliko različitih tipova kupovina kada su autorska dela u pitanju:

A)
Kupovina original izdanja u malorodaji. Znači original DVD, Blu-ray Disc, VHS kaseta ili nešto slično... Sa diskom nisi apsolutni vklasnik tog autroskog dela već samo stičeš i pravo da ga koristiš u svom privatnom prostoru. Eventualno u nekim državama imaš još pravo da napraviš sebi jednu rezervnu kopiju.

B)
Download maloprodaja. Kad platiš ne dobiješ nikakav disk ali primerak videa možeš da koristiš samo na tom kompjuteru koji si kupio. To se obično nudi samo uz softver koji je namenjen za kupovinu filmova, muzike i crtaća kao što je na primer iTunes. Uz takav softver kopija koju downloaduješ bude enkriptovana tako da radi samo na tvojem kompjuteru ili na samo onim kompjuterima sa iTunes-om koji su registrovani na tvoje ime.

C)
V.O.D. - Video on demand: kod plaćanja na VOD sajtovima dobiješ pravo na jedno gledanje na njihovoj web stranici ili više gledanja ali samo od toliko do toliko sati i više ne možeš. To je takođe maloprodaja i to najviše ograničena od svih.

D)
Kupovina licence (dozvole) za javno prikazivanje. Ovo je dakle drugačija licenca od one koju dobijaš sa kupovinom maloprodajnog diska. Košta više ali se dobija više i mogučćnosti. Dobija se pravo na neko javno prikazivanje, na priemr u kafiću, u bioskopu, na TV kanalu i sl. Koliko to košta zavisi od toga koja tačno dozvola je u pitanju, i kakve je cene vlasnik autorskih prava formirao.
Uobičajeno su vlasnici autorskih prava velike medijske kompanije. Takve kompanije obično za svaku državu imaju jednog distributera. Da bi kupio neku licencu moraš da se obratiš isključivo tom distributeru.
Distributr ima cenovnike (ili će ih smisliti) za sve licence koje nudi. Kada je televizija u pitanju onda je broj gledaoca koji taj kanal pokriva najbitniji faktor uticaja na cenu.
na primer, licenca za jedno ili dva prikazivanja nekog običnog filma za televiziju koja pokriva 100 hiljada gledaoca je oko 100 evra. za manje atraktivne i kraće emisije jeftinije za atraktivnije skuplje. Za manje televizije manje cene, za veće skupolje. ...itd.

E sad pošto ovde govorimo o sinhronizaciju to znači da mi govorimo o filmovima i crtaćima koje je pre distribucije potrebno lokalizovati/prevesti/sinhronizovati za određeno tržište tj državu. Kompanija koja je vlasnik autorskih prava je svesna da se mora lokalizovati pa nekom od svojih distributera daje dodatni posao da tu lokalizaciju obavi. Distributer onda u ime te kompanije unajmljuje neku firmu koja se bavi prevođenjem ili sinhronizovanjem (ili kakva se već lokalizacija želi) da završi posao. Naravno mora im dostaviti i materijal tj. zvučne trake (instrumental, šumove, glas na original jeziku) visokog kvaliteta kako bi ovi mogli da obave posao...

E)
Potpun prenos autorskih prava. Ovo je ne prodaja određenih dozvola već prodaja imovinskih autorskih prava u celosti. Onaj ko ih otkupi može drugima da daje dozvole i naplaćuje drugima ako želi.
Međutim čak ni ovaj otkup celih imovinskih autorskih prava ne garantuje pravo na prepravljanje jer pravo na prepravke spada u moralna autorska prava koja ne mogu biti ni prodana ni poklonjena. Pravi autor je vlasnik moralnih autorskih prava i on uvek ima pravo da odobri ili zabrani prepravke.
Naravno u slučaju komercijalnih crtaća, autori su još u fazama narudžbe crtaća, ugovorom se obavezali da dozvoljavaju prepravke kompaniji za koju rade.

eto još pitanja, koji su skuplji Japanski ili Američki?
Pa verovatno zavisi od crtaća do crtaća. Mislim da generalno japanci više štancaju crtane serije pa su verovatno jeftiniji. osim toga japanski crtaći su mnogo više namenjeni japanskom tržištu pa su dozvole za prikazivanje u ostatku sveta verovatno jeftinije.

Kada otkupimo to, kakvu licencu dobijamo, koliko to traje?
Svaka licenca je definisana za sebe. Znači moguće je sve što se navede u ugovoru i na šta obe starne pristanu. Za televizije na primer postoje licence tipa jedo prikazivanje (plus još jedna repriza) ili jednom godišnje, ili doživotno pravo prikazivanja na tom kanalu....

Da li mi imamo pravo da ono što sinhronizujemo "preprodamo", tačnije damo nekoj od naših televizija za emitovanje?
Pa ne možeš da prodaješ neko delo ako nisi vlasnik imovinskih autorskih prava ili ako nisi njegov zastupnik/distributer.
Ali ako je sinhronizovanje tvoje zanimanje, možeš biti unajmljen od strane distributera da obaviš sinhronizaciju. A za obavljeni posao dobiješ platu ili honorar (mada ovo kod nas zna i da izostane ali to je priča za sebe).

Ako obaviš sinhronizaovanje bez potrebnih dozvola, a ako se distributeru ipak gotov rad svidi, možda distributer pristane i odluči da te plati za tvoj rad oko sinhronizovanja. Međutim ta odluka je isključivo na njima.

Šta bi se desilo kada bi ovaj materijal koji sinhronizujemo, po završetku okačili na internet ili rezali na DVD i prodavali?
Ako nisi vlasnik imovinskih autorskih prava ili nisi dobio dozvolu od onoga ko je vlasnik (ili njegov distributer/zastupnik) da to radiš, onda kršiš zakon o autorskim pravima. Znači protivzakonita stvar ....da se sad ne upuštamo u to šta se dalje dešava kad se krši zakon.

Eto to je to za sada, ako se setim još pitaću :)
Slobodno :)

---
Još ću ja dopisati koješta ako se setim kasnije...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Kako dobiti strane crtaće za sinhronizaciju?

Postod videographer » 19.05.2012 5:17

Veoma korisne informacije.
videographer
Član foruma
 
Postova:  21
Pridružio se:  20.04.2012 19:37

Re: Kako dobiti strane crtaće za sinhronizaciju?

Postod Video Majstor » 24.06.2012 2:35

Sad sam se setio da postoji jedan neobični izuzetak od ove priče sa autorskim pravima. U pitanju je "open movie" crtać koji je napravljen volonterski uz pomoć potpuno besplatnog open-source softvera i sve što je korišćeno za njega je pod "creative common" licencom koja garantuje besplatnu upotrebu. To je crtać Elephants Dream http://www.elephantsdream.org/

Elephants Dream is a story about communication and fiction, made purposefully open-ended as the world's first 3D "Open movie". The film itself is released under the Creative Commons license, along with the entirety of the production files used to make it (roughly 7 Gigabytes of data). The software used to make the movie is the free/open source animation suite blender along with other open source software, thus allowing the movie to be remade, remixed and re-purposed with only a computer and the data on the DVD or download.

Ovde možete pogledati ceo crtać:
Elephants Dream


E sad ja pretpostavljam da mogu da se za njega nađu i originalni soundtrackovi i zvučni efekti jer kao što sam gore naveo sve je objavljeno pod "creative common" licencom. Ako to može da se nađe, bilo bi idealno da se sa tim materijalom vežba sinhronizacija.

Na primer ovde može da se skine muzika: http://orange.blender.org/media-gallery

Za njega postoje čak i alternativni soundtrackovi koje su pravili neki sound dizajneri...

Elephants Dream Sound Design

Elephant's Dream "The Clock Room"
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Vrati se na Televizija, mediji, internet

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju