Kako podesiti ton na kameri

Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta itd. Takmičenja i festivali...

Moderatori: Video Majstor, Goja

Opis foruma
- Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta, Scenografija, Kostimografija itd.
- Festivali i takmičenja
Molimo vas da, ako saznate za neko filmmaking takmičenje ili festival, pokrenete temu o tome, u ovoj rubrici.

---
- Za prikaze vaših gotovih radova ili prezentaciju vaših sposobnosti koristite forum "Filmmakeri - predstavljanje i radovi"
- U vezi scenarija koristite forum "Scenario"

Re: Kako podesiti ton na kameri

Postod felino » 09.05.2012 18:08

Niste mi još uvek odgovorili na pitanja oko sterea itd pa ne znam kako dalje da vas uputim.

Vi u svakom slučaju, ma kakvu akrobatiku izvodili sa uređajima koje imate ili biste ih tek nabavili, morate da koristite neki uređaj koji može da linijski nivo signala pretvori u mikrofonski nivo - npr neki DI box. Zgodan mali uređaj sam vam naveo a kako stvari stoje sa evropskim prodavnicama, ne znam.

Ako vam stereo nije bitan (kad u mikseti saberete u mono može se nežto i izgubiti, pogledajte prethodni post) a umete kasnije u video editoru da stereo snimak u kojem je na jednom kanalu samo mikrofon za publiku a na drugom samo ono sto se cuje iz razglasa prepravite u dual mono (oba spomenuta na oba kanala) onda možete ovako.

Ovo što sada pičem važi ako uopšte ne koristite Aux (send) na mikseti. Uključite Roda mic u slobodan mic kanal na mikseti (vaša mikseta daje 24 a ne 48 V fantomskog napajanja ali bi trebalo da radi, biće manji nivo, malo možda i obaranja kvaliteta), smanjite njegov klizni potenciometar (''fader'') za regulaciju jačine kanala na minus beskonačno tj. smanjite do kraja kako ne bi išao signal u miks. Budući da je na vašoj mikseti fabrički podešeno (ne možete birati) da Aux (''send'') bude pre fejdera (''pre-fader'') ato vam u ovom slučaju odgovara, podignite nivo na Aux kružnom potenciometru na tom kanalu u koji ste uključili mikrofon. Tako ćete dobiti njegov signal na Aux izlazu. To je linijski nivo signala i njega ne možete direktno uvesti u kameru koja prihvata samo mikrofonski nivo.

Mono izlaz na mikseti (Mono output) iskoristite da dobijete sve ono što se čuje preko razglasa kao linijski nivo signala, ali mono. Kada biste koristili još jednu milsetu onda biste mogli izvući napolje i stereo, sa Main outputs.

Dva mono linijska signala opisana u prethodna dva pasusa možete dovesti u onu Beachtek spravu čiji sam vam link dao.

Ukoliko želite samo jedan mono linijski signal (onda imate samo jedan kanal tj. mono) u kojem su pomešani mikrofon za publiku i sabrano u mono ono što se čuje iz razglasa, onda postupite ovako:

Record send izlaz (i levi i desni kanal) spojite na jedan stereo kanal - na Stereo 7-8 ili Stereo 9-10. Ukoliko su vam oba zauzeti, možete spojiti na dva mono kanala u Line ulaze. Kao i gore kod mikrofona, fejdere skroz smanjite a jačinu reguličite Aux potenciometrom na kanalu ili kanalima na koje ste spojili Record send. Spojite i mikrofon kao čto sam gore opisao, smanjite fejder do kraja a Aux-om podešavajte nivo. Tako će se sve naći sabrano u mono i smešano na Aux izlazu. Kao što rekoh, dobićete samo jedan mono kanal.

----

Sa dodatnim uređajem i dodatnom miksetom biste imali stero snimak signala koji ide u razglas + mikrofon za publiku na oba kanala. Takođe, više mikrofona za publiku bi se tada moglo uključiti, što bi zavisilo od mogućnosti te druge miksete. Koristiti više mikseta ili sličnih uređaja uopšte nije neuobičajeno - često se to radi.

----

Tascam koji imate se može iskoristiti da iz njega (na insertu ili direct monitoringu) dobijete linijski signal napolje. Mislim na to da u njega možete uključiti mikrofon a napajanje preko USB-a može dobiti iz nekog jačeg punjača za mobilni telefon ili mp3 plejer ili sličan uređaj koji na sebi ima konektor za USB kabl - bitno je da daje 5V i 500mA. Nadam se da bi tako njegov hardverski deo radio i bez računara ali ipak proverite - recimo kada je računar isključen a Tascam i dalje spojen.

Ipak, ako ne koristite Aux na mikseti, onda probajte sve navedeno i tom slučaju vam Tascam nije potreban.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Kako podesiti ton na kameri

Postod Video Majstor » 10.05.2012 2:52

Hvala mnogo za objašnjenje!
Uvek pri proceni toga čemu služi kreni od toga gde si i u kojim situacijama to primetio a u kojim situacijama nisi. Recimo, primetio si taj sunđer (spužvu) na mikrofonu u vestima i to onda kada se intervjuiše neko napolju ili reporter izveštava sa otvorenog prostora. Nisi ga primetio u muzičkom studiju ili u TV emisiji koja se snima u zatvorenom prostoru. U oba slučaja sa razlogom.

Pa nije baš tako očigledno u praksi. PC mikrofoni na primer većina njih ima sunđer iako se koriste uvek unutra. Amaterske kamere nemaju sunđer (ili se ne vidi) na mikrofonu a koriste se uglavnom vani. ...zato mi i nije bilo baš jasno.

felino je napisao:
Video Majstor je napisao:...Mene ovih dana, baš nešto počelo da interesuje čemu služi ona spužva ili ćebence koje se navlači na mikrofone? Vidim da neki mikrofoni to imaju a neki ne. Da li to možda ima veze sa neutralisanjem zvukova iz daljine ili??


:shok:
:good:
Video sam jedan video sličan ovome: http://www.cnet.com.au/sony-nex-vg20-339329912.htm
pa mi je izgledalo baš kao ćebe, pogotovo jer ta kamera ima plosnati četvrtasti mikrofon. I pošto sam video da je to dodatak koji se stavlja po potrebi, to me navelo na razmišljanje u kojim slučajevima ima potrebe za tim.
...ali evu u tom videu takođe to nazivaju mrtva mačka. :bad:
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Kako podesiti ton na kameri

Postod felino » 10.05.2012 13:04

Da, potpuno te razumem. Viđa se taj sunđerčić na PC mikrofonima plus tu i tamo...Nije multimedijalna oprema za računar uvek reper za profesionalnu opremu i/ili primenu. Taj sunđer služi i kao pop-filter (redukuje vazdušni udar kojeg izazivaju ''plozivi'' poput glasova p, b...) a samim tim ujedno i smanjuje pritisak vazduha pri govoru pa tako i izobličenja. Dodatno štiti i od sitnih kapljica pljuvačke i prašine. U studijskoj primeni (muzički studio) se ne koristi kao pop filter jer tu namenu mnogo bolje obavlja namenska mrežica okruglog oblika koja se postavlja ispred mikrofona. Ona ne utiče na snimak kao što to čini sunđer koji ipak oslabljuje pojedine frekvencije. Može se napraviti i od najlonskih ženskih čarapa ili hulahopki rastegnutih (navučenih) preko žičanog okvira tako da čine dvostruku membranu.

Biće da je izgled razlog zašto se na kamkordere ne stavlja sunđer na mikrofon. Kod digitalnih kamkordera postoji i stavka u meniju da se minimizuje uticaj vetra na snimljeni zvuk. To se postiže upotrebom frekvencijskog filtra (ekvilajzera) ali je to ipak kompromis jer se onda gube i delovi onoga što hoćeš da snimiš.

Ne sekiraj se za ''ćebence'', ne mislim ja ništa loše, naravno da ako ne znaš namenu nečega, da se onda potrudiš da ga što bolje opišeš i to terminima koji su ti bliski. :drinks:

To krzno treba i da se iščetka pre upotrebe jer što je pufnastije, to bolje radi.

A te nazive je najverovatnije smislio neki, bez ustručavanja ga nazivam idiotom, lik iz marketinga firme Rode, koji misli da je mnogo originalan i duhovit. Firma (ipak mlada) tog renomea bi trebala malo da pripazi kako ne bismo pomislili da su tamo svi takvi. Nadam se da nisu.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Kako podesiti ton na kameri

Postod sales » 23.11.2015 22:16

E sad kad budem uleteo među vas sa jednim pitanjem ima da me gledate kao vanzemaljca :) (i nemojte mi se smejati) .

Pominjete Fantoma na mikseti. Da li to znači da ako mikseta poseduje Fantom , na nju se može priključiti ovaj mikrofon:
http://bpmspeakers.com/lv-213.html
sales
Član foruma
 
Postova:  7
Pridružio se:  23.10.2014 18:08

Re: Kako podesiti ton na kameri

Postod felino » 25.11.2015 2:35

Standardne audio miksete imaju fantomsko napajanje od 48 V jednosmerne struje (DC) a kao što možeš da vidiš u specifikacijama tog mikrofona on zahteva 2-10 V. Tako da to ne bi valjalo da radiš. Pogledaj uvek karakteristikee dva uređaja koje nameravaš da povežeš. Potreban ti je uređaj poput AKG B29L ili nešto slično.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22
Prethodni

Vrati se na Filmmaking - generalno

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

cron