Kako podesiti ton na kameri

Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta itd. Takmičenja i festivali...

Moderatori: Video Majstor, Goja

Opis foruma
- Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta, Scenografija, Kostimografija itd.
- Festivali i takmičenja
Molimo vas da, ako saznate za neko filmmaking takmičenje ili festival, pokrenete temu o tome, u ovoj rubrici.

---
- Za prikaze vaših gotovih radova ili prezentaciju vaših sposobnosti koristite forum "Filmmakeri - predstavljanje i radovi"
- U vezi scenarija koristite forum "Scenario"

Kako podesiti ton na kameri

Postod djovan » 05.05.2012 7:38

Mene zanima pošto imam kameru Digital handycam i ne snimam svatove (bilo bi smiješno) bavim se glazbom i kamera me malo sada zanima prem da je imam već 7 godina. Jako malo sam radio
s kamerom a evo sada sam u mirovini i počelo me zanimati.
sviram umirovljenicima,snimam sa stativom ustvari postavim stativ i daljina c u ruku na sintu sviram i pjevam a usput palim i gasim kameru. E sada zvuk mi je malo loš nisam umišljen da ja dobro pjevam već općenito nije dobar, a imam microfona nekoliko i roda kondezatorski prem da on ne može raditi jer nema kamera fantoma za napajanje samoga mik. nešto bi trebalo postojati da bi dobio bolji zvuk pa ako možete pomoći bio bih zahvalan.
I još malo oko svjetla imam neke reflektore 500w i 250 w dali oni mogu šta pomoći jer je i svjetlo loše u prostorijama ili imate neki predlog kako bi bili bolje.
:)
djovan
Član foruma
 
Postova:  4
Pridružio se:  05.05.2012 7:25

Re: Kako podesiti ton na kameri

Postod felino » 05.05.2012 11:29

Nisi napisao koja je kamera u pitanju ali vazno je samo da li ima ulaz za mikrofon ili ne.

Ukoliko kamera ima ulaz za mikrofon onda je lako povezati dinamicki mikrofon putem odgovarajuceg adaptera. Ako je u pitanju kondenzatorski mikrofon koji zahteva fantomsko napajanje (najcesce +48V) a kamera ga na sebi nema (poput profesionalnih), onda mozes da uzmes neki uredjaj koji sluzi za to da mikrofonu preda napon (fantomsko napajanje) koji je potreban za rad njegove unutrasnje elektronike a iz takvog uredjaja se onda vodi mikrofonski signal napolje. Takav mikrofonski signal se onda moze preslediti na mikrofonski ulaz onih uredjaja koji ne poseduju fantomsko napajanje. Primeri takvih jeftinih uredjaja (20-30 EUR) su:

http://www.thomann.de/gb/millenium_pp2b.htm
i
http://www.thomann.de/gb/behringer_ps_400.htm

Gledaj deo sajta na Nemackom, tamo su one prave cene (malo vece), ove su za export u UK.

Ukoliko kamera nema ulaz za mikrofon onda jedino sto ti preostaje je spoljni snimac (u nekoj amaterskoj ili polu-pro klasi su M-Audio (ne prave ih vise, mozda polovan) i Zoom snimaci-npr Zoom H-4N od 250 EUR) pa kasnije da umontiras takav ton sa slikom. Npr Zoom H4N ima i dva ugradjena mikrofona ali i ulaz za dva mikrofona, daje fantom, mogu se sva 4 kanala snimati istovremeno...
---
Sto se svetla tice, ima ovde iskusnijih po tom pitanju, a po meni sta god da stavis bolje je, bar kada je amaterski snimak u pitanju. Jedina dva problema su sto halogeni reflektori mnogo greju a i ako padnu na nekoga, opeci ce ga a adruga stvar je u temperaturi boje takve rasvete ali ako je za zezanje, nije vazno.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Kako podesiti ton na kameri

Postod djovan » 05.05.2012 16:33

Kamera je ova http://www.amazon.com/Sony-DCR-TRV330-D ... B00005A3M8
Tamo sam je našao jer se više ne proizvodi, a opet čisti japanac :-)
Ima ulaz za mic onaj manji da se s nastavkom postaviti i normalna banana,
snimao sam tako kod kuće, znači to bi moglo proći, mikrofon vanjski dynamicki i
zadovoljilo bi.... eh još kada bi netko od tonaca znao gdje ga najbolje postaviti???
Jer svaka sala ima drugačiji eho ..
djovan
Član foruma
 
Postova:  4
Pridružio se:  05.05.2012 7:25

Re: Kako podesiti ton na kameri

Postod felino » 05.05.2012 16:57

E, kad dodjem tamo u tu salu, reci cu ti gde da postavis mic... :)
Tamo gde se najbolje (u smislu kvaliteta) cuje, tamo ga i stavis. Zavisi kolika je sala, kakvi su zidovi, sta jos ima u njoj, bina ili ne, sta treba pokriti, koje zvucne izvore...pevach+shta josh...? Tesko je to ovako preko foruma.

Ako svi idu u razglas, onda mozes line out iz razglasne miksete pa preko nekog namenskog uredjaja da pretvoris u mikrofonski signal pa u kameru.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Kako podesiti ton na kameri

Postod djovan » 07.05.2012 10:05

Vidiš to bi moglo iz mixete pa u kameru..
želio bi da se čuje i publika a ne samo ja...
ipak je live ...mislite da bi moj mic uhvatio
signale...shure58A??
djovan
Član foruma
 
Postova:  4
Pridružio se:  05.05.2012 7:25

Re: Kako podesiti ton na kameri

Postod Video Majstor » 08.05.2012 16:39

Dobrodošao! :drinks:


---
Nešto me zanima što možda ima veze sa ovom temom,
Mene ovih dana, baš nešto počelo da interesuje čemu služi ona spužva ili ćebence koje se navlači na mikrofone? Vidim da neki mikrofoni to imaju a neki ne. Da li to možda ima veze sa neutralisanjem zvukova iz daljine ili??
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Kako podesiti ton na kameri

Postod felino » 08.05.2012 17:20

Ako biste zeleli da snimate direktno iz miskete u kameru, pored nekog DI boxa koji bi sveo line level signal na mic level, postavljaju se jos neka pitanja.

Prvo, da li vam je bitno da snimate stereo ili biste bili zadovoljni i mono snimkom?

Drugo, imate li jos neki izlaz na misketi, tape out, group out, line out...?

Trece, da li ima jos clanova benda, poput gitariste, na primer kojeg publika cije i iz njegovog pojacala i iz razglasa putem mikrofona ili direkynog izlaza koji ozvucava pojacalo? U tom slucaju, iz miskete bi se on slabije cuo.

Cetvrto, ako zelite da se istovremeno i publika cuje, to je moguce ostvariti na vise nacina. Jedan je da mikrofon okrenete ka publici, prikljucite ga na istu miksetu i ukoliko mikseta to dozvoljava, napravite zaseban miks samo za kameru. U njemu bi se cuo mikrofon namenjen publici a u miksu za razglas ne bi. Drugi nacin da se publika cuje je da naknadno mesate signale sa miksete i mikrofona za publiku u nekom uredjaju (moze i mala misketa) na koji biste ih prikljucili pa odatle u kameru.

kako sve to zahteva jos i prvoopisani uredjaj, mozda biste, ukoliko vam mono snimak ne smeta, sve to mogli naci u nekom od uredjaja poput onih firme Beachtek. Mala kutijica koja se zasrafi na kameru odozdo (standardni nacin prikljucivanja) a ona pak moze na stativ da se zasrafi. Na njoj ima dva XLR (narodski "Canon") ulaza, mogucnost biranja tipa ulaza mic/line, neki modeli i dodatni zenski 3,5 mm ("mala bananica"), neki modeli imaju mogucnost sabiranja oba kanala u mono, izlaz za u mic ulaz kamere a najskuplji imaju i fantomsko napajanje. Drugim recima, moze se postaviti kao linijski ulaz (mono) + mikrofonski ulaz ili samo stereo linijski ulaz.

Sto se te price mono/stereo tice, treba imati na umu da se neki efekti mogu pogubiti (sto znaci neki zvuci skoro potpuno) kada se saberu u mono.

Sad, sta je tu idealno...ako nema slucajeva slicnih onom gore opisanom sa gitaristom (u malim prostorima i sa tihim razglasom je isti slucaj i sa pevacem!), dakle ono sto izlazi na poseban izlaz iz miksete je isto ono sto publika cuje, tada je tehnicki najbolje takav linijski stereo izlaz voditi na ulaz neke druge miskete, na koju prikljucite i mikrofon. Iz nje, linijski stereo izlaz pa ga nekim DI boxom sa linijskog prilagoditi na mikrofonski signal i tako uvesti u kameru. Tako imate i stereo snimak sa miksete i snimak publike sa njenog mikrofona.

Cela ta zavrzlama zahteva kupovinu dva uredjaja. Ipak, na bolje opremljenim miksetama mozete imati nekoliko kanala koji fukcionisu kao zasebna mikseta u mikseti pa se i tako moze resiti. U svakom slucaju, DI box ili gore opisana spravica ne gine.

Sa nekom od gore opisanih spravica (ima ih, mislim, raznih, pogledajte na http://www.bhphotovideo.com ), dobijate miksetu na jednom kanalu a mikrofon na drugom. Kod nekih modela mozete odabrati i da budu pomesana ta dva izvora na oba kanala, i levom i desnom. Tada svakako nemate stereo sliku koju imate na mikseti. Takvu spravicu mozete iskoristiti u oba scenaria, sa jednom ili dve miksete. Kao sto rekoh, najskuplje imaju i fantomsko napajanje ali pazite da bude nezavisno ukljucivanje za oba kanala jer vam u slucaju da ukljucujete na jednom kanalu mic a na drugom line, ne treba (moze biti stetno po opremu) takvo fantomsko napajanje koje radi iskljucivo na oba kanala ili ga na oba kanala nema.

Takav uredjaj je dobar za videomakere jer prakticno zamenjuje sklop koji imaju skuplje profesionalne kamere. Dobijaju se dva ulaza za mikrofon a na nekim modelima jedan od njih moze biti i za malu bananicu sa nekih (ne svih!!!) bubica. Sve to se prikljucuje na ulaz za mikrofon (mala bananica tj. 3,5 mm) onih kamkordera koji ga imaju. Na kameri deluje kompaktno. Naravno, ne radi posao na kamkorderima koji nemaju mikrofonski ulaz.

Shure 58A je dinamicki mikrofon (scenska legenda) a vi rekoste da imate i neku Rodu te mislim da je ona u ovom slucaju bolji izbor, zbog osetljivosti (ne biste culi bas sve one komentare publike koje biste culi sa Rodom :) ).

http://www.beachtek.com/products/camcorders/dxa-2t/

ili

http://www.bhphotovideo.com/c/product/672719-REG/Beachtek_DXA_2T_DXA_2T_Universal_Compact_Camcorder.html

-------------

HDSLR Beachtek adapteri

http://www.beachtek.com/products/hdslr/
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Kako podesiti ton na kameri

Postod felino » 08.05.2012 18:41

Video Majstor je napisao:...Mene ovih dana, baš nešto počelo da interesuje čemu služi ona spužva ili ćebence koje se navlači na mikrofone? Vidim da neki mikrofoni to imaju a neki ne. Da li to možda ima veze sa neutralisanjem zvukova iz daljine ili??


Eh, gde baš to da pitaš...to je jedna velika tajna, jako dobro čuvana i otkriva se samo odabranima!

No, pošto si pokazao dobru volju i mnogo pomažeš ovim tvojim forumom, ja ću ti reći a ti nemoj nikome da kažeš...

Uvek pri proceni toga čemu služi kreni od toga gde si i u kojim situacijama to primetio a u kojim situacijama nisi. Recimo, primetio si taj sunđer (spužvu) na mikrofonu u vestima i to onda kada se intervjuiše neko napolju ili reporter izveštava sa otvorenog prostora. Nisi ga primetio u muzičkom studiju ili u TV emisiji koja se snima u zatvorenom prostoru. U oba slučaja sa razlogom.

Taj sunđer služi da umanji ili potpuno eliminiše šum (huk i distorziju usled velike pozitivne ili negativne vrednosti pritiska) vetra koji se javlja u snimku kada, naravno, duva vetar. Zato se na engleskom i zove ''windscreen'' ili ''windshield''. To je prva zaštita od vetra i to kada je vetar slab (ima tabela u m/s za brzinu vetra ali je ne pamtim napamet).

Sledeći nivo zaštite, protiv vetra neke srednje jačine, bi bila specijalna krznena navlaka (neko iz renomirane firme Rode, sa idiotskim smislom za humor, je nazvao neke njihove modele Deadkitten, Deadcat i Dead wombat- Mrtvo mače, Mrtva mačka i Mrtvi vombat).

Najviši nivo zaštite je takozvani cepelin ili blimp. Na to i liči i može se recimo videti na vestima kada masa reportera dočekuje neku, opravdano ili neopravdano :D važnu ličnost. U tim situacijama se nalazi na dugačkom štapu (''boom pole'') ili ručki koju drži tonac. Stvara komoru sa vazduhom oko mikrofona. Najbolji efekat daje kada se prekrije sa krznom, gore opisanim.

Ako ni cepelin sa krznom ne pomaže, čekaš da se smiri vetar. Najbolji modeli rade i do oko 130 km/h brzine vetra. Pri vetru, šta god da se koristi, najbolje je drđati mikrofon tako da mu je telo paralelno sa vetroma a membrana okrenuta na suprotnu stranu od smera duvanja vetra.

Postoje i sunđeri koji dole, poput krznenih navlaka, imaju otvor na koji se navlači mikrofon.

Sunđeri na mikrofonu se koriste i u zatvorenom prostoru koji nije potpuno obezbeđen od strujanja vazduha.

Krzno i cepelin se naravno koriste na shotgun mikrofonima mada ako može i neki drugi da stane a snimaš nešto vrlo blisko, zašto da ne.

Ništa od toga se ne koristu u npr. muzičkom studiju. Ne samo da se pretpostavlja da nema promaje :) nego i donekle zamućuju snimak. Gube se visoki. Taj gubitak je ''prihvatljiv'' za ostale namene. Često se u situacijama kada se vetar ipak probije u snimak pribegne filteru (ekvilajzeru). Tako u nekim televizijama izgleda da to rade po difoltu pa im skoro ceo program takav, nigde low mid niti nižih, sve to odseku. Baš nešto primećujem to na Studiju B. Možda imaju i neki problem sa opremom ili strujom pa tako seku smetnje.

:bye2:
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Kako podesiti ton na kameri

Postod felino » 08.05.2012 18:50

djovan, zaboravih da ti ovo spomenem, mono je i trebao bi ti adapterski kabl:

http://www.amazon.com/Shure-A15LA-input-adapter-XLR-F/dp/B0006NMSXS

Video Majstor je napisao:...Mene ovih dana, baš nešto počelo da interesuje čemu služi ona spužva ili ćebence koje se navlači na mikrofone? Vidim da neki mikrofoni to imaju a neki ne. Da li to možda ima veze sa neutralisanjem zvukova iz daljine ili??


:shok:
:good:
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Kako podesiti ton na kameri

Postod djovan » 09.05.2012 17:00

felino je napisao:Ako biste zeleli da snimate direktno iz miskete u kameru, pored nekog DI boxa koji bi sveo line level signal na mic level, postavljaju se jos neka pitanja.

Prvo, da li vam je bitno da snimate stereo ili biste bili zadovoljni i mono snimkom?

Drugo, imate li jos neki izlaz na misketi, tape out, group out, line out...?

Trece, da li ima jos clanova benda, poput gitariste, na primer kojeg publika cije i iz njegovog pojacala i iz razglasa putem mikrofona ili direkynog izlaza koji ozvucava pojacalo? U tom slucaju, iz miskete bi se on slabije cuo.

Cetvrto, ako zelite da se istovremeno i publika cuje, to je moguce ostvariti na vise nacina. Jedan je da mikrofon okrenete ka publici, prikljucite ga na istu miksetu i ukoliko mikseta to dozvoljava, napravite zaseban miks samo za kameru. U njemu bi se cuo mikrofon namenjen publici a u miksu za razglas ne bi. Drugi nacin da se publika cuje je da naknadno mesate signale sa miksete i mikrofona za publiku u nekom uredjaju (moze i mala misketa) na koji biste ih prikljucili pa odatle u kameru.

kako sve to zahteva jos i prvoopisani uredjaj, mozda biste, ukoliko vam mono snimak ne smeta, sve to mogli naci u nekom od uredjaja poput onih firme Beachtek. Mala kutijica koja se zasrafi na kameru odozdo (standardni nacin prikljucivanja) a ona pak moze na stativ da se zasrafi. Na njoj ima dva XLR (narodski "Canon") ulaza, mogucnost biranja tipa ulaza mic/line, neki modeli i dodatni zenski 3,5 mm ("mala bananica"), neki modeli imaju mogucnost sabiranja oba kanala u mono, izlaz za u mic ulaz kamere a najskuplji imaju i fantomsko napajanje. Drugim recima, moze se postaviti kao linijski ulaz (mono) + mikrofonski ulaz ili samo stereo linijski ulaz.

Sto se te price mono/stereo tice, treba imati na umu da se neki efekti mogu pogubiti (sto znaci neki zvuci skoro potpuno) kada se saberu u mono.

Sad, sta je tu idealno...ako nema slucajeva slicnih onom gore opisanom sa gitaristom (u malim prostorima i sa tihim razglasom je isti slucaj i sa pevacem!), dakle ono sto izlazi na poseban izlaz iz miksete je isto ono sto publika cuje, tada je tehnicki najbolje takav linijski stereo izlaz voditi na ulaz neke druge miskete, na koju prikljucite i mikrofon. Iz nje, linijski stereo izlaz pa ga nekim DI boxom sa linijskog prilagoditi na mikrofonski signal i tako uvesti u kameru. Tako imate i stereo snimak sa miksete i snimak publike sa njenog mikrofona.

Cela ta zavrzlama zahteva kupovinu dva uredjaja. Ipak, na bolje opremljenim miksetama mozete imati nekoliko kanala koji fukcionisu kao zasebna mikseta u mikseti pa se i tako moze resiti. U svakom slucaju, DI box ili gore opisana spravica ne gine.

Sa nekom od gore opisanih spravica (ima ih, mislim, raznih, pogledajte na http://www.bhphotovideo.com ), dobijate miksetu na jednom kanalu a mikrofon na drugom. Kod nekih modela mozete odabrati i da budu pomesana ta dva izvora na oba kanala, i levom i desnom. Tada svakako nemate stereo sliku koju imate na mikseti. Takvu spravicu mozete iskoristiti u oba scenaria, sa jednom ili dve miksete. Kao sto rekoh, najskuplje imaju i fantomsko napajanje ali pazite da bude nezavisno ukljucivanje za oba kanala jer vam u slucaju da ukljucujete na jednom kanalu mic a na drugom line, ne treba (moze biti stetno po opremu) takvo fantomsko napajanje koje radi iskljucivo na oba kanala ili ga na oba kanala nema.

Takav uredjaj je dobar za videomakere jer prakticno zamenjuje sklop koji imaju skuplje profesionalne kamere. Dobijaju se dva ulaza za mikrofon a na nekim modelima jedan od njih moze biti i za malu bananicu sa nekih (ne svih!!!) bubica. Sve to se prikljucuje na ulaz za mikrofon (mala bananica tj. 3,5 mm) onih kamkordera koji ga imaju. Na kameri deluje kompaktno. Naravno, ne radi posao na kamkorderima koji nemaju mikrofonski ulaz.

Shure 58A je dinamicki mikrofon (scenska legenda) a vi rekoste da imate i neku Rodu te mislim da je ona u ovom slucaju bolji izbor, zbog osetljivosti (ne biste culi bas sve one komentare publike koje biste culi sa Rodom :) ).

http://www.beachtek.com/products/camcorders/dxa-2t/

ili

http://www.bhphotovideo.com/c/product/672719-REG/Beachtek_DXA_2T_DXA_2T_Universal_Compact_Camcorder.html

-------------

HDSLR Beachtek adapteri

http://www.beachtek.com/products/hdslr/


Prije svega hvala na opširnome odgovoru,
Imam mixetu dynacord PM600 http://www.dynacord.com/en/products/1/5 ... index.html
a snimam na: http://www.amazon.com/Sony-DCR-TRV330-D ... B00005A3M8
sviram sam barem kada snimam publiku,
imam tri snimljene zabave, ton ne može biti bolji jer ne koristim
ništa da ga poboljšam, potpuno razumijem da bi kondezatorski mic
bio idealan da se postavi prema publici onda bi se dobio onaj suptilni govor
publike i razaznavanje svake riječi. E jedino što mixeta ne podržava fantoma
on mora dobiti struju od nekuda?
Imam karticu externu Tascam US-122 koju koristim u studiu ona opet
ide u komp i fantom napaja mic.
djovan
Član foruma
 
Postova:  4
Pridružio se:  05.05.2012 7:25
Sledeća

Vrati se na Filmmaking - generalno

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju