fildovi

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

fildovi

Postod mire » 17.04.2012 19:02

Da li neko zna da mi objasni kako da rijesim problem da fildovma. Slika mi nekada trperi, nekad ne. Nekad na kompu ne treperi a na Tv u treperi. Pa ako neko ima trajno resenje bio bih mu zahvalan
mire
 

Re: fildovi

Postod Video Majstor » 19.04.2012 2:28

Pa ako postoje fieldovi onda znači da je video interlaced. Na televizoru to ne predstavlja problem ali na kompjuteru mogu da se dese tri stvari:

1) Interlaced video se prikazuje na progressive uređaju. To znači da se koristi deinterlace metod Weave. Pojavljuju se vodoravne linije po rubovima objekata koji se kreću po ekranu. Nema treperanja ali je ružno.

2) Primenjen je neki deinterlace filter koji pretvara interlace video u progressive. Nema treperenja ali je slika malo manje oštra od originalne. to je u stavri isti onaj rezulat kao kod Weave metoda ali je slika pametnije spojena tj. pomešana i zamućena.

3) Primenjen je deinterlace filter Bob koji svaki field razvlači na celu sliku. On obično daje za gledaoca sličan rezultat kao pod 2. ali iz nekog razloga ako pomeša redosled fieldova, onda se prikazuje slika po sistemu dva koraka napred jedan nazad.
Takođe u situacijama kada je na ekranu prikazana tanka vododravna linija, ona će u slučaju Bob metoda uvek da skakuće gore dole za po jedan pixel. To takođe može biti ono što opisuješ kao treperanje.


Pretpostavljam da to treperenje koje si opisao je ovo pod 3. Rešenje je da promenite deinterlace metod u neki drugi. E sad kako se konkretno menja zavisi od softvera koji koristiš i mnogo toga. Ako ne uspeš, opiši još detalja pa ću videti šta se može. U svakom slučaju potraži opcije gde se spominje deinteralace i probaj da ga uključiš kada primetiš to treperenje.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: fildovi

Postod mire » 21.04.2012 13:17

Hvala na odgovoru.
Radim na premijeru 5.0 i ovaj problem resavam tako sto zamijenim fildove ili stavim flicker effect i to umiri sliku, ali kako ti kazes slika ima malo blura i to nije to. Da nije stvar do podesavanja na kameri, jer meni nije jasno kako nekad bude ok, a nekad ne i do cega to moze biti. Logicno mi je da ako su kamera i montaza podesene na pravi nacin da sve bude ok, ali ne znam kako da to objasnim snimateljima, sta treba uraditi.
Hvala. Pozdrav
mire
 

Re: fildovi

Postod Video Majstor » 23.04.2012 0:20

Radim na premijeru 5.0 i ovaj problem resavam tako sto zamijenim fildove ili stavim flicker effect i to umiri sliku, ali kako ti kazes slika ima malo blura i to nije to. Da nije stvar do podesavanja na kameri, jer meni nije jasno kako nekad bude ok, a nekad ne i do cega to moze biti.
AKo se ne varam, govorilo se o ovakvom rpoblemu i spominjao se "flip fields"... ali nisam siguran da li na našem forumu il negde dalje...

Probaj koristiti pretragu a ja ću sutra probati naći tu temu ako je sam ne nađeš.

traži reč "flip fields"

Logicno mi je da ako su kamera i montaza podesene na pravi nacin da sve bude ok, ali ne znam kako da to objasnim snimateljima, sta treba uraditi.
A u kojem formatu kamera snima? Da l ije DV? Da li se video prebacuje preko FireWire kabla ili?

Da li ste probali analizirati snimljene fajlove sa MediaInfo programom? Pogledaj da li među snimcima ima razlika u redosledu fieldova (field order: top field first ili bottom field first)?
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju

cron