Novi scenario ("Pesnik iskvarenog društva")

Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

---
Nedostatak scenarija i scenarista je trenutno jedan od glavnih problema filmmakera amatera. Najčešće čak i osobe koje su veoma talenovane za tehnički deo filmmaking procesa ne mogu da snime dovoljno zanimljiiv film jer nemaju scenario. Bez dovoljno dobrog scenarija radovi se uglavnom svode na probe i demonstracije tehničkih sposobnosti ili to moraju biti muzički spotovi.

U cilju da to rešimo izdvojili smo ovaj forum za diskusije u vezi scenarija. Pokušaćemo privući što više scenarista i pisaca i raditi na rešavanju ovog problema.

Pozivamo scenariste i one koji bi želeli postati scenaristi, da se pridruže ovim diskusijama i oslobode svoju kreativnu stranu.

Novi scenario ("Pesnik iskvarenog društva")

Postod Arekusandreu » 14.12.2011 19:19

Pozdrav,

poceo sam pisati novi scenario za kratki film, za sada je naslov "Pesnik iskvarenog drustva", nadam se da ce biti zavrsen u narednih mesec dana, radi se inace o jednom opsesivnom (nisam siguran mogu li da upotrebim ovaj termin) pesniku, pa bih zeleo da znam ima li zainteresovanih!? :)
Poslednji put menjao Arekusandreu dana 18.01.2012 16:58, izmenjena samo jedanput
Arekusandreu
Član foruma
 
Postova:  56
Pridružio se:  09.07.2011 19:01

Re: Novi scenario

Postod Video Majstor » 15.12.2011 3:33

Pozdrav i tebi!
Lepo :)

Ima zainteresovanih naravno, evo na primer ja. :)
Na šta si tačno mislio, zainteresovani da čuju još informacija o filmu, za pomoć u scenariju, za dalji rad na tom filmu kada scenario bude gotov ili za sve od toga?


p.s.
probaj promeniti naslov teme u na primer "Novi scenario - Pesnik iskvarenog drustva". Nema veze što je naslov privremen... kasnije opet možeš promeniti. A i zanima me da li ti radi mogućnost editovanja teme i naslova jer nisam video da je neko to koristio. Ako slučajno ne radi, javi pa ću srediti.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Novi scenario

Postod bastovan » 15.12.2011 18:20

upozoravam da su situacije u kojima pesnici/sahisti/scenaristi rade stvari koje su im profesija su jako nefilmske stvari, ali mozda bih mogao da pomognem...

zamislite scenu gde scenarista pise najbolju ili najgoru scenu u istoriji filma... gomila kucanja tj. nefilmska i dosadna stvar...
bastovan
Član foruma
 
Postova:  18
Pridružio se:  31.05.2011 23:05

Re: Novi scenario

Postod Arekusandreu » 15.12.2011 19:41

Nisam nasao gde mogu da promenim naziv teme... :(

Pa, ovako, ja sam isplanirao da u celoj toj radnji bude samo nekoliko kratkih kadrova ( Ne mogu reci kadrovima, nisam siguran koji pojam da iskoristim), tj. te scene su potrebne samo da bismo zakljucili da on pise ( da je pesnik), kao i koliko vremena mu treba da napise jednu dobru pesmu. Ako si zainteresovan, mogu u PP da ti posaljem kako sam ja zamislio, tj. sinopsis. Kad sam rekao zainteresovani,mislio sam uopste, neko ko bi zeleo da procita, ispravai, eventualno snimi...:D

Pozdrav!
Arekusandreu
Član foruma
 
Postova:  56
Pridružio se:  09.07.2011 19:01

Re: Novi scenario

Postod Video Majstor » 16.12.2011 11:45

Pa, ovako, ja sam isplanirao da u celoj toj radnji bude samo nekoliko kratkih kadrova ( Ne mogu reci kadrovima, nisam siguran koji pojam da iskoristim), tj. te scene su potrebne samo da bismo zakljucili da on pise ( da je pesnik), kao i koliko vremena mu treba da napise jednu dobru pesmu.
Misliim da naslućujem o čemu se radi... :)

Ako si zainteresovan, mogu u PP da ti posaljem kako sam ja zamislio, tj. sinopsis. Kad sam rekao zainteresovani,mislio sam uopste, neko ko bi zeleo da procita, ispravai, eventualno snimi...
Možer naravno!

Nisam nasao gde mogu da promenim naziv teme...
Hm... Trebalo bi iznad svake poruke sa desne strane da budu oni mali tasteri. Taster "EDIT" ili "UREDI" služi za menjanje poruke ili naslova. E sad ne znam na pamet da li se taj taster prikazuje samo određeno vreme ili može još uvek. Pogledaj pa mi javi da znam i da vidim da li nešto mogu drugačiuje da podesim.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Novi scenario ("Pesnik iskvarenog društva")

Postod Arekusandreu » 18.01.2012 17:23

Na predlog Videomajstora, odlučio sam da ispišem citavu ideju...

Glavni lik je siromašni pesnik, veoma vešt , to možemo zakljuciti po brojnim PRESTIZNIM diplomama za MLADE pesnike, jer on posle nekog vremena prestaje da objavljuje, jer smatra da svet nije zaslužio to. On je opsednut time da sačuva svoje pesme od svih ostalih ljudi, u jednom trenutku, šetajući on uzima knjigu ( zbirku pesama) od prodavca sa ulice, privlači mu pažnju naslov knjige, koji ga podseća na nešto, ali ne zna na šta, a autor je nepoznat. Dolazi kući, i čitajući knjigu shvati da su to "njegove pesme", ali tako gledalac ne zna da li je pesnik nesvesno njih prepisao, da li mu je neko ukrao pesme, ili je on objavio pre rata. U tom trenutku on sve vise pocinje da ludi, baca diplome, lomi vrata, uzima noz, i vitlajuci njime nenamerno se ubije, u trenutku kada on ludi, naizmenicno bi bili prikazivani kadrovi iz rata, u trenutku kada on slomi nesto. Onda bi poslednja scena bila kako jedan vojnik pise pesme, zatim padne bomba, onda vojnici iznose vojnika, povredjenog, previjaju mu glavu, i poslednji kadar bila bi ta knjizica. :) :) :)
Arekusandreu
Član foruma
 
Postova:  56
Pridružio se:  09.07.2011 19:01

Re: Novi scenario ("Pesnik iskvarenog društva")

Postod Video Majstor » 19.01.2012 4:33

Iako je samo sinopsis deluje mi dosta raskošno :) Odmah zamišljam neku bgatu scenografiju, energičnu atmosferu... Fino! Dosta me zaokupilo i "uvuklo" u priču što je karakteristika dobre priče (ili bar dobrog uvodnog dela priče).
Deluje da si imao prilčno jasnu viziju u svojoj glavi čim si uspeo takav tip scene da zamisliš. To je verovatno neophodna karakteristika koju pisac mora imati. :good:
dalje naravno preostaje rad i praksa... (jer bez toga talenat ostane samo talenat).

Evo još nekih misli o tvojoj priči:
- Mislim da je idealno da vreme radnje bude u periodu pre drugog svetskog rata tj. u to vreme kad ni struja nije baš korišćena u kućama. Eventualno dolazi u obzir i posle drugog svestkog rata vreme ali u nekim manje urbanim sredinama. Na primer kao vreme i mesto radnje od filma Doktor Živago.
- A sećanja na rat me totalno asociraju na scene prvog svetskog rata. Što je još jedan razlog zašto mislim da radnju treba staviti u to vreme između dva svetska rata.

Evo malo inspiracije na tu temu scena prvog svetskog rata:
- Kratki film Piter Džeksona, snimljen radi demonstracije RED kamera:


- U filmu Dr Živago takođe imaš dosta scena sa ranjenicima (jer je doktor Živago bio doktor u ratu) što može da posluži za inspiraciju:


- u filmu "12 Majmuna" ima jedna scena iz prvog svetskog rata koja je takođe u stilu tvoje priče:


Onda bi poslednja scena bila kako jedan vojnik pise pesme, zatim padne bomba, onda vojnici iznose vojnika, povredjenog, previjaju mu glavu, i poslednji kadar bila bi ta knjizica.
znači rasplet je otkriće da je povredio glavu u ratu i da otuda dolazi ta nesigurnost u sopstvena sećanja. Fino! Skroz dobro!

Sve u svemu ovo mi deluje kao dobra priča za neki kvalitetan kratki film sa ne baš malim budžetom. Ali kao što sam ti već rekao, nikad neće svi scenaiji biti pretvoreni u filmove. Tako da ne moraš sada da razmišljašš o tome. Budi opušten i završi priču takvu kakvu si je zamislio. A onda traženje prilike da se to snimi neka bude neka druga faza.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Novi scenario ("Pesnik iskvarenog društva")

Postod Arekusandreu » 19.01.2012 20:34

Sto se perioda radnje, mislio sam da bi bio idealan period nakon Drugog svetskog rata, naravno u manjoj sredini, zamislio sam i celo okruzenje, blatnjava i ruralna sredina koja je dosta osetila strahote Drugog svetskog rata, puna propagandnih plakata, no to sad ima mnogo vise veze sa scenografijom. Sto se ratnih scena tice, zamislio sam u ambijentu slicnom filmu "Sveti Georgija ubiva azdahu", dakle blatnjavo, sivo, sumorno. Eh, sad zamislio sam da pesnik bude kontrast toj atmosferi, zato sto on stvara umetnost ( lepo), sto je u suprotnosti ratu. Drugi svetski rat sam izabrao zato što je to najveći sukob ikada, a i zato sto je to bio idealan period za razocaravanje, nakon dugog rata, mnogi su bili razocarani i u novi rezim.

Sto se snimanja tice, ne ocekujem da se snimi uskoro, cilj mi je da za nekoliko meseci imam gotovo scenario u svojim rukama, za ostalo cemo lako. :)


Naravno, svakakvi komentari su dobrodosli! :)
Arekusandreu
Član foruma
 
Postova:  56
Pridružio se:  09.07.2011 19:01

Re: Novi scenario ("Pesnik iskvarenog društva")

Postod Video Majstor » 20.01.2012 4:17

To u vezi prvog svetskog rata sam predložio ne radi simbolike već iz praktičnih razloga. na primer u tom periodu čak i u urbanim sredinama nije bilo radija, televizije, električne rasvete u kućama, nije blo nekih zabavnih časopisa sam oobične novine skoro bez slika itd... Znači pisanje pesama i interesovanej za njih je tada imalo smisla i uklapa se.

Eh, sad zamislio sam da pesnik bude kontrast toj atmosferi, zato sto on stvara umetnost ( lepo), sto je u suprotnosti ratu. Drugi svetski rat sam izabrao zato što je to najveći sukob ikada, a i zato sto je to bio idealan period za razocaravanje, nakon dugog rata, mnogi su bili razocarani i u novi rezim.
Neovisno o tome što sam pomenuo u vezi rata, mislim da ne treba da se opterećuješ simbolikom tog tipa. Većina gledaoca u većini filmova ne vidi nikakvu simboliku i preneseno značenje već tumači film tako kako ga vidi i kako se oseća dok ga gleda. A bilo koji osećaj pa na primer i taj kontrast između užasa i lepote može da se dočara i svakodnevnim životnim stavrima. Na primer neko doživi porodičnu tragediju pa mu to bude gore nego rat a neko u ratu profitira, postane slavan itd... Može čak da se dočara i muzikom.
Drži se osećaja koje film izaziva i bez simbolike. Ne očekuj da će gledaoci izvući neke dubokumne zaključke.
Znači ako želiš da izazoveš osećaj užasavanja onda nemoj to simbolični da prikazuješ u smisl da gledaocima treba prikazati rat jer je užasan. Užas možeš stvoriti u bilo kojem vremenu i mestu radnje. Na primer u seriji Nip/Tuck su glavni likovi bogati i ugledni ljudi koji žive u super kućama u majamiju (sve asocijacije na lagodan život, sreću, lepotu...) pa opet ta serija izaziva čitav niz snažnih "triler" osećanja kod gledaoca.

p.s.
Usput, sad nešto razmišljam... od filmova za koje sam direktno osetio i neko preneseno značenje da imaju trenutno mi pada na pamet samo Clockwork Orange. Taj film me direktno navo na baš dubokoumnu filozofiju o tome koliko nivoa surovosti postoji (nad mučiteljem mučitelj) i verujem da je autoru to bio cilj.
Od ostalih filmova bar 99% njih mi ne deluju simbolično. Navode me na razmišljanje (zbog mojih životnih iskustava i mojih stavova) ali ne osećam da su kreatori tih filmova imali preneseno zančenje na umu.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Novi scenario ("Pesnik iskvarenog društva")

Postod Video Majstor » 27.01.2012 18:07

cilj mi je da za nekoliko meseci imam gotovo scenario
Samo jedna sitnica...
Svako je drugačiji pa ne znam da li se ovo odnosi i na tebe ali postoji mogućnost da ideja iščezne ili da izgubiš inspiraciju ili koncentraciju na idejum ako se duže vreme ne sprovede u delo. Ja sam to iskusio dosta puta.

Rešenje je da pišeš odmah pa makar grubo. Da radiš na opuštenosti prilikom pisanja. Da pustiš ruku da sama piše i da staviš na papir što više toga dok su ideje vruće i dok ti je jasna vizija u glavi kako treba to da izgleda. Neodlučnost ostavi za kasnije. Svaki tekst možeš prepravljati kasnije koliko hoćeš puta.

Vežbaj ponekad diktat misli. Znači pisanje na papir šta god da ti prolazi kroz glavu. Ako ti ništa ne pada na pamet onda počni pisanje "ništa mi ne pada na pmet. ne znam šta da pišem. treba da pišem ali nemam nikakvih ideja..." i nakon koji minut dolazi do poplave misli. ... S vremenom stiučeš veštinu da pišeš potpuno nove tekstove daleko većom brzinom. Mnogo manje dvoumljenja i samim tim mnogo manje napora pri pisanju.

Jednom sam negde čitao da sve što čovek uradi u toku jedniog dana kada bi se zapisivalo bilo bi knjiga od par sotina stranica. A s obzirom koliko su misli brze, zamisli kolika bi knjiga bila kada bi sve misli u toku jednog dana bile zapisane. ...Verujem da mnogo veliki pisci većinu vremena tokom pisanja uopšte ne razmišljaju o onome šta pišu. Samo maštaju i užive se u taj svet koj istavraju a ruke im automatski stavljaju to na papir...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20
Sledeća

Vrati se na Scenario

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron