Prestanak autorskih prava za filmsko delo

Liste sličnih filmova (i serija) i Top liste

Moderatori: Video Majstor, kadetoni

Opis foruma
Ovde ćemo stavljati i dopunjavati liste filmova koji su po nekom kriterijumu slični. I druge liste filmova koje su zanimljive.
- Jadan film može se nalziti na više lista. Tj. gde god se uklapa.
- Možete smišljati i pokretati nove liste i učestvovati u dopunjavanju postojećih.
- Bilo bi dobro da uz naziv filma i malo opišete o čemu se radi. Trejler i dodatni linkovi su takođe poželjni...
- Pored filmova, naravno, možete pominjati i TV serije.

p.s.
posebno ćemo objasniti otkud ideja i materijal za ovu temu :)

Prestanak autorskih prava za filmsko delo

Postod triksi » 31.12.2011 19:21

Kada prestaje autosko pravo za jedan igrani film. Kod knjizevnog dela autorsko pravo vazi za zivota autora i 70 godina posle smrti. Ali kod filma imamo vise ucenika pa je sigurno i drukcija prica oko autorskog prava. Pod prestankom autorskih prava mislim da se film moze slobodno prikazivati po volji, tj. da postane pubblic domain.
triksi
Novi član
 
Postova:  2
Pridružio se:  31.12.2011 18:57

Re: Prestanak autorskih prava za filmsko delo

Postod Video Majstor » 01.01.2012 10:58

Dobrodošao! :drinks:

U međuvremenu sam prepravio tekst na sajtu "Autorska prava i copyright" http://www.videomajstor.com/blog-autorska-prava
tako da sada piše nešto baš o tome.

Ali kod filma imamo vise ucenika pa je sigurno i drukcija prica oko autorskog prava.
Konkretno, tu je reč o koautorskom delu. U tom slučaju, autorska prava traju još duže jer traju sve dok ne istekne 70 godina od smrti koautora koji je poslednji umro...

Pod prestankom autorskih prava mislim da se film moze slobodno prikazivati po volji, tj. da postane pubblic domain.
...nema skoro ni jedan moderan film kojem su istekla autorska prava. Međutim koliko znam, postoje slučajevi da za pojedine filmove ne mora da se plati nikakva naknada za prikazivanje. To su uglavnom niskobudžetni filmovi koji nisu uspeli ništa da zarade ili neki slučajevi starijih filmova. Na primer, čak i na YouTube-u u sekciji "movies" postoji mogućnot da pogledaš nekih 50-100 filmova besplatno. To ipak ne znači da su za te filmove istekla autorska prava. To samo znači da su vlasnici imovinskih autorskih prava za te filmove dozvolili YouTube-u da ih prikazje.
Da li to dozvoljavaju svakome? Sumnjam. Mora se proveriti za svaki pojedinačni film.

Još jedan primer je u ovoj temi: viewtopic.php?f=19&t=240
Povodom smrti Stiva Džobsa (pre nekoliko meseci) su dozvolili besplatno prikazivanje filma "Pirati iz silikonske doline"...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Prestanak autorskih prava za filmsko delo

Postod Arekusandreu » 07.01.2012 20:29

Prestankom autorskog prava, autorsko delo postaje javno dobro, te može slobodno da se koristi uz obavezu priznanja autorstva, poštovanja autorskog dela te časti ili ugleda autora.

Negde sam procitao da to zavisi od zemlje do zemlje, nisam siguran, da autorsko pravo moze da se prenese na rodjake...
Arekusandreu
Član foruma
 
Postova:  56
Pridružio se:  09.07.2011 19:01

Re: Prestanak autorskih prava za filmsko delo

Postod Video Majstor » 09.01.2012 3:18

nisam siguran, da autorsko pravo moze da se prenese na rodjake...
Moralna mogu da se prenesu na rodjake ali bez obzira na to, moralna autorska prava važe zauvek. Moralna autorska prava se uglavnom svod na to da što si rekao "uz obavezu priznanja autorstva, poštovanja autorskog dela te časti ili ugleda autora".

Imovinska autorska prava se mogu prensoiti stalno ali imaju rok trajanja o kojem ovde pričamo. Ali taj rok je i dalje dosta dug a pošto su iole poznati filmovi nastali u periodu od zadnjih 100 godina verujem da je jako malo modernijih filmova kojima su ta prava istekla.

Kao što rekoh, postoji mogućnost bespltnog korišćenja za one filmove kojima autorska prava nisu istekla ali su se njihovi vlasnici odrekli prava na nadoknau tj. učinili su te filmove besplatnim. Među modernijim filmovima ima nekoliko takvih. Među starim crno belim filmovima verujem da ih ima više. Na primer filmovi iz doba Čarli Čaplina su možda besplatni za upotrebu...

To odricanje od svojih imovinskih prava, besplatne filmove, creative common licence itd. ću kasnije objasniti u ovom vodiču http://www.videomajstor.com/blog-autorska-prava
...mnogo je bilo za odjednom.

p.s.
Od jedne televizije iz Bosne sam dobio informaciju da na primer ne moraju ništa da plate distributerima za prikazivanje starih crtanih filmova... Nisu zvanično besplatni ali eto distributeri za njih traže 0$ ili neku malu simboličnu cifru. ...možda je takav zakon bio u bivšoj jugoslaviji pa se možda još primenjuje ...ili distributeri imaju stare ugovore sklopljene u vreme starih zakona... ili ko zna šta je u pitanju ...svašta može da bude. U svakom slučaju mora se za dozvolu za prikaz pitati distributera, bez obzira da li traže da platite ili ne.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Prestanak autorskih prava za filmsko delo

Postod triksi » 19.01.2012 13:07

Medjutim, ako se ode na www.archive.org moze se naci prilican broj igranih filmova (americkih) iz 40-tih i 50-tih koji su pubblic domain. Ne verujem da su svi autori i koautori poumirali. Mislim (ali ne znam) da u ovim slucajevima, bar u Americi, citavo delo zastareva (postaje pubblic domain) posle cini mi se 50 godina. Ko su ucesnici, tj. autori jednog filma ? Da li tu pripadaju i glumci ? Ako tu pripada, citava autorska ekipa koja je radila film to je cak vrlo tesko i pratiti ko je kada i da li je umro. Znam da postoji gomila cd audio izdanja raznih prica (da ne kazem knjiga) iz 40 tih i 50-tih u Americi koja su sada sva pubblic domain. Cak na intenet stranicama stoji koja je kuca to izdala, slika naslovne strane, godina izdavanja i na kraju pise da je sada pubblic domain. Razni audio CD sa pricama od razlicitih izdavackih kuca.
Meni se licno cini da mora biti da je kod filma drugacije nego kod jedne knjige gde je autor jedan covek.
triksi
Novi član
 
Postova:  2
Pridružio se:  31.12.2011 18:57

Re: Prestanak autorskih prava za filmsko delo

Postod Video Majstor » 20.01.2012 3:27

Moram malo da se ispravim ili da bolje obajsnim:
Ja sam govorio o sadašjim zakonima o autorskim pravima. A zaboravio sam na mogućnost da stvari možda stoje drugačije za autorska dela koja su nastala u vreme starih zakona. Stariji zakoni su slabije štitili autore. (i zahtevali su da se stavlja copyright oznaka i još neke obaveze da bi delo bilo zaštićeno.)

prilican broj igranih filmova (americkih) iz 40-tih i 50-tih koji su pubblic domain.
Pa moguće je da su mnogi od tih starih filmova postali public domain (javno dobro) još u vrem starih zakona.

Mislim (ali ne znam) da u ovim slucajevima, bar u Americi, citavo delo zastareva (postaje pubblic domain) posle cini mi se 50 godina.
Da. Sama brojka u godinama se razlikuje pomalo od države do države. Kod nas je 70 godina nakon smrti autora a znam da je u nekim evropskim državama 50.

Ali ta razlika 50 ili 70 godina i još neke sitnice ipak nije velika jer su skoro sve države prihvatile neke međunarodne akte i uskladile zakone prema tome. Znači ne očekuj da ćeš naći neku veliku razliku.

Ko su ucesnici, tj. autori jednog filma ? Da li tu pripadaju i glumci ? Ako tu pripada, citava autorska ekipa koja je radila film to je cak vrlo tesko i pratiti ko je kada i da li je umro.
Za koautore filmovaa se smatraju: režiser, scenarista, direktor fotografije i kompozitor.

o koautorima za film i o tome da se broj godina zastare pomalo razlikuje u zakonu od pojedine države do države sam pomenuo ovde http://www.videomajstor.com/blog-autorska-prava
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Vrati se na Liste filmova

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju

cron