VGA to TV kabl

Video uređaji, oprema, kućni multimedia uređaji, uređenje kućnog bioskopa, media centar, umrežavanje...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
- video uređaji, televizori, kamere, fotoaparati...
- kablovi, adapteri, oprema...
- kompjuterske komponente za video...
- profesionalni uređaji i oprema...
- kućni multimedija uređaji, plejeri, zvučnici...
- multimadija gadžeti (zanimljive male naprave)...
- mobilni telefoni i prenosni uređaji sa multimedijalnim mogućnostima...
- media centar, uređenje kućnog bioskopa...
- umrežavanje, povezivanje, kućna mreža...

VGA to TV kabl

Postod Filke » 04.11.2011 4:00

Zdravo,

Zanima me koja je najbolja varijanta (koji kabl) za povezivanje analognog VGA izlaza na grafičkoj kartici netbook-a sa LCD televizorom. Naime probao sam varijantu sa VGA na DVI adapterom i DVI na HDMI kablom pošto imam na tv-u HDMI priključke, ali nažalost takva varijanta ne fukcionište u praksi. Pored toga na TV-u imam PC(VGA F ulaz), činč, i komponentni. Znam da je proverena varijanta da bi radilo da kupim VGA M na VGA M produžni kabl do nekih maks 3 metra dužine.
Čini mi se da bih na toj dužini i samim kvalitetom signala dosta izbubio na kvalitetu. Koristio bih tu konekciju za gledanje filmova na velikom TV-u. Koji kabl je najbolje rešenje?
Filke
 

Re: VGA to TV kabl

Postod Video Majstor » 04.11.2011 17:37

Pozdrav!

Naime probao sam varijantu sa VGA na DVI adapterom i DVI na HDMI kablom pošto imam na tv-u HDMI priključke, ali nažalost takva varijanta ne fukcionište u praksi.

Tačno. Tim redosledom ne može.
VGA je anlogni. DVI (tačnije DVI-I) prenosi i jedna i drugi signal. Pošto od VGA dobija samo analogni bez digitalnog, adapter nema šta da prosledi do HDMI koji je isključivo digitalni.

Kompjuteri koji imaju DVI-I izlaz obično kroz njega puštaju oba signala i analogni i digitalni pa na njima može da se koristi DVI-HDMi adapter. Ali obrnutim putem ne može.
Pored toga na TV-u imam PC(VGA F ulaz), činč, i komponentni. Znam da je proverena varijanta da bi radilo da kupim VGA M na VGA M produžni kabl do nekih maks 3 metra dužine.
Tako je.
Al ipak probajte približiti kompjuter televizoru i probajte spojiti postojećim VGA kablom na TV. Tako ćete znati sigurno da li TV dobro prikazuje VGA signal.

Čini mi se da bih na toj dužini i samim kvalitetom signala dosta izbubio na kvalitetu.
Ne verujem da bi bilo vidnih gubitaka. Gubitaka može biti kod HD rezolucija ali to je nemoguće rešiti drugačije, osim novom grafičkom karticom sa digitalnim izlazima.
Sve zavisi od onog što sam prethodno rekao: Proverite najpre da li dobro prikazuje VGA signal.

Koristio bih tu konekciju za gledanje filmova na velikom TV-u. Koji kabl je najbolje rešenje?
Najbolje taj VGA original ako radi zadovoljavajuće. Sledeća opcija je chinch sa TV izlaza graficke kartice. Pošto imate VGA verovatno imate i TV out izlaz (composite i S-Video).

Alternativa je da kupite poseban konverter signala VGA u HDMI ali to će vas koštati skoro isto kao nova grafička kartica koja već ima HDMI izlaz.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: VGA to TV kabl

Postod Filke » 23.11.2011 3:43

Konačno sam se smilovao i pazario VGA muški na VGA muški kabl od 5 metara.Nakon uzaludne potrage našao sam ultra povoljno neki kineski i to ne manje ni više nego od 5 metara.
I stvarno imao je svih 15 pinova, a viđao sam i neke Hamma sa jednim pinom viška. Ovaj što sam ja uzeo ima sve i tv je odmah prepoznao rezoluciju 1920x1080@60Hz i slika je sasvim ok.
Takođe probao sam i kabl sa jedne strane VGA D-Sub s druge strane komponentni (crveni, plavi, zeleni) i TV ga nije prepoznao, odnosno konekcija nije funkcionisala.
E sad ne mogu da uporedim da li bi slika bila bolja preko kompozitnog ulaza ili tv izlaza grafičke kartice (koji na ovoj grafičkoj nažalost nemam) nego direktno preko VGA D-Sub kabla?
Filke
 

Re: VGA to TV kabl

Postod Video Majstor » 23.11.2011 4:30

E sad ne mogu da uporedim da li bi slika bila bolja preko kompozitnog ulaza ili tv izlaza grafičke kartice (koji na ovoj grafičkoj nažalost nemam) nego direktno preko VGA D-Sub kabla?
Ne moze biti znacajne razlike. Jer konverzija je konverzija, bez obzira da li se odvija unutar graficke kartice ili unutar televizora.
Ipak VGa mora biti malo bolji jer ima vise odvojenih vodova tako da razdvaja signal na vise komponenti.

Ako ti je stalo do tolikog ocuvanja kvaliteta, nema ti druge nego da prelazis na potpuno digitalne uredjaje (sa HDMI konektorima). Kod digitalnog signala nema nikakvih gubitaka u prenosu.
Analogni uredjaji odlaze u proslost...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: VGA to TV kabl

Postod Filke » 24.11.2011 4:55

Imao sam na drugom računaru dok se nije pokvario (laptop) dvi izlaz i koristio sam tu DVI-->HDI konekciju i bio sam prezadovoljan. Za sada koristim ovu VGA-->VGA konekciju i u principu ne vidim neku distorziju slike.Možda nije "tečna" kao HDMI, ali i ova za sada završava posao, dok ne uzmem neku grafičku sa DVI/HDMI izlazom. Zanimljivo da varijanta VG--> komponentni u mom slučaju TV nije prepoznao. Dok je preko VGA kabla pronašao i nativnu Full HD rezoluciju!
Filke
Novi član
 
Postova:  2
Pridružio se:  23.11.2011 3:46

Re: VGA to TV kabl

Postod Video Majstor » 24.11.2011 5:20

Vidim da si se registrovao... Dobrodošao! :drinks:

za sada završava posao, dok ne uzmem neku grafičku sa DVI/HDMI izlazom.
Obavezno biraj da ima bar jedan HDMI jer pravi HDMI izlaz prenosi i digitalni zvuk dok za DVI-D cak i kada nakacis "DVI u HDMI" adapter nema zvuka u vecini slucajeva. Dakle HDMI je bolji od DVI-D.

Zanimljivo da varijanta VG--> komponentni u mom slučaju TV nije prepoznao.
Zato što adapter "VGA--> komponentni" nije bio dobar. Ili je bio nesipravan ili nije namenjen za takav kompjuter.

Dok je preko VGA kabla pronašao i nativnu Full HD rezoluciju!
Pa logično je jer pošto koristiš bez ikakvih adaptera i signal ostaje originalan. Uvek je sigurnije ako ne treba adapter nego kada moraš adapter. Adapteri su namenjeni za slučajeve kada ne može bez njih.

Ako TV ima VGA ulaz onda i treba sve da radi preko VGA direktno.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: VGA to TV kabl

Postod jevrem » 09.12.2011 12:25

Novi sam clan od danas i evo ovako.
Imam lap top LENOVO G570, koji sa graficke ima samo VGA izlaz, a TV je Samsung - katodni. Da bih sliku i ton sa lap topa prenio na TV - sa adapterima nisam nista postigao i onda kupim polovan PC VGA TO TV Converter BOX S-Video ADAPTER za 20 evra. Uz njega su dosla i cetiri kabla... Od mase kablova i adaptera koje posjedujem - rijesio sam slucaj kad sam spojio konverter i TV sa Scart plug to 6 RCA plugs kablom (u TV skart izlaz, a u konverter zuti OUT cinc).
Zanima me da li se moze pronaci neka kombinacija sa kablovima od 5 ili 3m. Da li se moze postici nesto sa Adapter SCART, 3 RCA component ili K VGA M - 3xRCA, 5m -- VGA utikač - 3 x RCA iliK SVHS M - SVHS M, 5m -- 4-polni SVHS utikač - 4-polni SVHS ili K SVHS M - RCA M, 3m -- RCA utikač - SVHS utikač ... Morao bih koristiti opet neke prelaze u vidu adaptera. Da li bi se gubio signal, kvalitet i da li bi to uopste radilo.
Zelja mi je da imam vecu udaljenost. Opet, ako bi se moglo nesto postici sa gore navedenim kablovima i konverterom gdje se moze kupiti sve to.
Neko sa znanjem i iskustvom bi mi pomogao da se ne zamlacujem sa kombinacijama koje uopste nisu izvodljive.

Pozdrav
jevrem
Član foruma
 
Postova:  5
Pridružio se:  09.12.2011 11:23

Re: VGA to TV kabl

Postod Goja » 09.12.2011 15:52

Jevreme
tvoj problem verovatno možeš rešiti u radnji mikro princ http://www.mikroprinc.com/
tu sam ja nalazio sve što je mi je bilo potrebno a ako nemaju mogu da naprave a cene su im vrlo pristupačne.Doduše neznam odakle si ali možda može da se i naruči.
pozz
Goja
Član foruma
 
Postova:  145
Pridružio se:  01.10.2010 13:23

Re: VGA to TV kabl

Postod jevrem » 09.12.2011 22:57

Odlicna radnja. Tu sam i kupio neke od prethodno navedenih kablova... Ali danas sam shvatio da bez novog TV-a nema nista. Naravno oprema ostaje i postigao sam duzinu od racunara do Tv-a sa kablom Scart-3RCA od 5 metara. Koristio sam samo zuti cinc za video, pa cak i nadovezivao se sa jos kablova uz pomoc nastavaka.

Pozdrav Goji
jevrem
Član foruma
 
Postova:  5
Pridružio se:  09.12.2011 11:23

Re: VGA to TV kabl

Postod Video Majstor » 10.12.2011 1:50

Dobrodošao! :drinks:

PC VGA TO TV Converter BOX S-Video ADAPTER

Ako je taj konverter od proizvodjača MANHATTAN ili neka kopija tog uređaja, on na sebi ima S-Video izlaz. S-Video kabal dužine 5 metara se proizvodi i ne bi trebao biti veliki problem da ga pronađeš.
Na taj način bi doveo signal do televizora pomoću samo jednog S-Video kabla i to ti je kvalitetnije nego sa composite (žuti činč tj. RCA), pogotovo za tu dužinu.

Za prenos audia i dalje bi morao koristiti ona dva činč (RCA) kabla (crveni i beli).

Ako TV ima samo SCART ulaz onda bi morao imati još i "S-Video/Činč u SCART adapter"
Slika
http://www.videomajstor.com/hardver-kablovi
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Vrati se na Video hardver i kućni media centar

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron