visual fx test

Radovi, Predstavljanja, Portfolio, Komentarisanje...

Moderatori: Video Majstor, djyova

Opis foruma
Na hiljadu ljudi ima najmanje jedan koji se zanima za Filmmaking. To znači da samo u Srbiji ima najmanje deset hiljada filmmakera ili onih koji žele da to postanu. Na žalost, do sada je bilo tako da se medjusobno jedva i poznaju. Saradnje veoma malo. Pokazivanja svojih radova javnosti, još manje.
Verovatno najveći problem je bio to što skoro uvek čitav filmmaking proces obavlja samo jedna osoba. Pošto niko nije savršen i talentovan za sve i radovi su patili od nedostataka u nekim aspektima.
Jedan od ciljeva ovog foruma je da to promenimo nabolje. Da bude pogodno mesto okupljanja domaćih filmmakera.

Za filmmakere i sve koji žele da vide njihove radove smo osmislili ovaj forum "Filmmakeri - predstavljanje i radovi" gde možete prikazati javnosti vaše radove, predstaviti se, prikazati svoje sposobnosti i saznati za druge filmmakere. Nadamo se da će, pored upoznavanja, vremenom doći do saradnji, okupljanja ekipa, timova, sve većeg broja radova i sve većeg kvaliteta.

Svim filmmakerima želimo mnogo uspeha!

visual fx test

Postod laert » 20.09.2011 1:31

zdravo, nov sam na forumu pa evo i da se predstavim..bavim se obradom videa, najvise me zanima vfx jer tu mogu pustiti masti na volju i raditi sta zelim, rusiti praviti dodavati oduzimati..ovo je jedan od mojih radova, jedno 2 dana isprekidanog rada, prvo camera matchmove, pa ubacivanje 3d modela i onda compositing u afteru..snimak je iscupan negdje iz arhive snimaka, i sve je uradjeno ne planirano, cisto test..moglo bi se nesto realnije postici kad bi se islo namjenski raditi. i da napomenem da sam poprilicno nov u poslu, oko godinu dana u vfx-u tako da jos uvijek ucim..

laert
Član foruma
 
Postova:  30
Pridružio se:  20.09.2011 0:51

Re: visual fx test

Postod Video Majstor » 20.09.2011 17:31

Dobrodošao! :drinks:

Impresivan rad! :wacko2: :good:
Meni izgleda savršeno! popuno ujednačene boje, osvetljenje, senka... ne primetiim da je išta na snimku sastavljano od različitih komponenti. :good:

Inače. meni lično se sviđa i tema snimka, volim oružje i ratnu mašineriju (ovo je jedan moj sajt koji polako pripremam http://www.majkasvihoruzja.com ). Odavno maštam o tome da se i nešto domaće kvalitetno snimi na temu drugog svetskog rata. Ili uopšte neka ratana akcija. Snimio sam jedan eksperimentalni kratki filmic na tu temu...

bavim se obradom videa, najvise me zanima vfx jer tu mogu pustiti masti na volju i raditi sta zelim, rusiti praviti dodavati oduzimati..

Odličan izbor i vidi se da ti leži. Preporučujem ti da se što više usavršavaš u tome. Jedna od ciljeva ovog sajta i foruma je da postignemo što veću specijalizovanost a onda timski rad sa ostalima koji su specijualizovani za ostale delove posla. To je jedini pravi put do kvalitetnih radova i konkurenstnosti u svetu.

ubacivanje 3d modela

Pošto ne radim sa after effectsom, možeš li malo detaljnije objasniti postupak. Da li se 3D model direktno importovati u After Effects ili si ga posebn orenderovao u programu za 3D animaciju?

Ja se inače bavim 3D modelaovanjem ali samo u SketchUp-u. Ugalvnom tehnicke stavri i realne objekte sa realnim dimenzijama, ali (namerno) nerealistican rendering. Vrlo malo sam se upustao u realisticniji rendering...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: visual fx test

Postod laert » 20.09.2011 18:23

hvala ;) compositing je ustvari najvazniji dio, da gledaoc ne primjeti da je od razlicitih komponenti sastavljeno sve, to je trik i znaci da sam uspjesan :)

sto se tice 3d, moj nacin, a i inace kako sam gledao po mnogim tutorijalima, je da 3d model izrendam u vise passova radi lakse kontrole kad budem radio compositing..znaci, izrendam sebi tzv beauty pass ( bez sjena i ikakvih efekata ), pa samo sjene pass, pa reflekcije pass itd itd itd..kad to sve zavrsim, prebacujem se u after effects (ozbiljno razmisljam da predjem na nuke ili fusion, after me vec pocinje ogranicavati u nekim situacijama, ali me malo strah svih tih silnih noda hehe), uvlacim sve passove i polako radim compositing, ako mi je sjena tamna, imam njen pass sto znaci i kontrolu nad njom, dizem je spustam, mijenjam boju itd, tako i za sve ostalo..na kraju je sve do oka, u mom primjeru, morao sam da pogodim boju tenka da se uklapa sa pozadinom, sum (3d naravno nema nikakav sum sam od sebe), blur itd..tako isto i kod dima, eksplozije, prasine...

*edit: after ne podrzava 3d objekte, znaci samo moze da importuje to kao sliku tj video..2d, ili 2.5d nazalost..

uglavnom, nista strasno samo zahtjeva puno rada i puno vracanja tj popravljanja..nadam se da sam malo pojasnio proces..hvala na podrsci i naravno trudim se i dalje, upravo sam na radu jednog muzickog video spota pa vidjet cemo, bit ce neke potrebe za efektima, postavit cu ga ovdje :)
laert
Član foruma
 
Postova:  30
Pridružio se:  20.09.2011 0:51

Re: visual fx test

Postod sassaboss » 23.09.2011 23:17

Super posao. Odlicno pozicioniranje senki u odnosu na senke u videu.
U kom 3D paketu radis, ja se takodje iz hobija bavim slicnim stvarima
a radim u 3D Maya i AE glavni deo posla.
Reci mi posto i ja radim u AE koja ogranicenja si uocio, posto sam i ja
razmisljao malo da probam neke druge pakete.
Korisnikov avatar
sassaboss
Član foruma
 
Postova:  32
Pridružio se:  05.09.2010 21:02

Re: visual fx test

Postod laert » 24.09.2011 13:02

hvala. radim u 3dmaxu :) nikad nisam ni pokusao sa drugim programamom, mada sam po netu gledao dobrih stvari koje ima cinema i maya npr..u sustini sve je to isto, nije toliko bitan alat (kad se prica vrti oko ova 3).

sto se tice ogranicenja u afteru, pa recimo u ovom primjeru tenka imao sam izmedju ostalog, 1 pass normalni tj. beauty i 1 pass sjena. sjene layer moram staviti na vrh, iznad normalnog i pozadine te staviti mu blend mode multiply da dobijem to sto zelim, sjene po tenku i sjene na cesti. nakon toga sam htio da radim cc na kompletan elemenat tenka, nisam to mogao..ako uradim precompose 2 passa, sjena layer mi izgubi rezultat multiplya, jer on je koristio i 3 layer, pozadinu (bg layer, original snimku) za multiply da dobijem sjene koje baca na cestu..na tenku mi ostaju sjene, a na cesti mi ostaje veliki bijeli plane koji sam napravio u 3dmaxu kao matte/shadow da dobijem sjene.. multiply kao sto pretpostavljam znas, izbacuje bijelu a ostavlja samo tamne boje i blenda ih sa layerima ispod, a posto ispod mojih sjena po cesti nema ceste (jer 3 layer tj pozadina nije isao u novu kompoziciju) multiply nema sta da blenda i ostavlja bijelo... da ti olaksam, zamisli tu novu kompoziciju kao samo tenk i sjene, znaci izbaci pozadinu, vidjet ces da sjene na cesti nemaju na sta pasti jer nema pozadine, a nema je jer ne trebam raditi cc na pozadini nego na tenku samo..to je problem.

ne znam jesi me skontao malo je to zapetljano, jedino da si u projektu pa da vidis..ima after tih nekih nedostataka, npr. kad trebas raditi 1 matte od vise elemenata itd. medjutim na to se nailazi samo u nekim dubokim situacijama, i vjerovatno postoji nacin da se mimoidje..u mom primjeru, radio sam cc samo na beauty passu i dobio sam otprilike to sto sam htio..iako bi mi bilo lakse raditi da sam mogao izdvojiti 3d elemenat i imati potpunu kontrolu nad njim..preporucujem da pogledas malo po internetu programe kao sto su the foundrys nuke i eyeon fusion..i da se ne bojis noda kao i ja ;)
laert
Član foruma
 
Postova:  30
Pridružio se:  20.09.2011 0:51

Re: visual fx test

Postod sassaboss » 24.09.2011 18:36

Slazem se za matte mogli su to malo inventivnije da rese. Kontam naravno sve te funkcije kao overlay ili multiply, i cini mi se da bi se taj problem sa precomposeom mogao resiti ali sad to verovatno i nije bitno. Medjutim u tvom textu sam naisao na super ideju za compoziciju senki
u after effect, ta ideja sa belom podlogom i multiply je super, ja sa isao nekim obilaznim i tezim
nacinima, odlicno puno ce mi biti lakse.
Jel radis na nekim projektima, ako ima sta da se zajednickim snagama borimo :)
Ja uskoro planiram kupiti neku kameru pa bi se moglo nesto raduckati.

PS: U cemu radis mathmoving posto ja se setam oko nekoliko paketa
ali nisam nesto zadovoljan rezultatima. Boujou mi je najbolje radio
posao ali za sada mi je racunar slab za te poduhvate.
Korisnikov avatar
sassaboss
Član foruma
 
Postova:  32
Pridružio se:  05.09.2010 21:02

Re: visual fx test

Postod laert » 25.09.2011 17:41

bijelu podlogu ne koristim zbog toga, isti rezultat dobijes i bez nje ukoliko koristis alpha kanal. koristim bijelu boju na planeu radi boljeg uocavanja sjene, da mogu lakse da mijenjam u skladu sa sveukupnom kompozicijom, radi usporedbe boja, uglavnom meni koristi :) drago mi je ako sam ti dao neku novu ideju, bitno je pokusavati, ja radim s ovim oko godinu dana i svasta nesto pokusavam iz dana u dan..

sto se tice matchmovinga, koristim takodjer boujou..super program, ne dobijes 100% tacan rezultat, ali je greska u nekih 70% slucajeva zanemarljiva vjeruj mi :) medjutim, opet sve zavisi za sta se koristi, sta zelis postici, koliko je snimak komplikovan..preporucujem boujou :)
laert
Član foruma
 
Postova:  30
Pridružio se:  20.09.2011 0:51

Re: visual fx test

Postod sassaboss » 25.09.2011 20:35

Ako nije problem napisi mi koju verziju Boujou koristis a takodje i
kakva ti je konfiguracija posto ja imam problem sa Boujom pri
ucitavanju sekvence mi samo ugasi se uz don't send poruk
staru dobru :)

Sumnjam sa moj racunar nije dorastao hardverski.

----------------
Sto se tice senki, ja sam u Maya pronasao odlican shader, zove se
Background shader, Funkcionise tako sto automatski ostavlja samo
senku ostalo je hideovano tako da to mozda resi problem u kompozitingu
u AE. Naravno ako u Maxu postoji slican shader.
Korisnikov avatar
sassaboss
Član foruma
 
Postova:  32
Pridružio se:  05.09.2010 21:02

Re: visual fx test

Postod laert » 26.09.2011 12:20

procesor i3, 3gb rama..mislim da nije do toga, svi su noviji pci tu negdje, osim ako je tvoj komp malo stariji. koristim boujou 4..

odlican shader, to ja i radim samo manualno..morat cu negdje potraziti to za max..hvala
laert
Član foruma
 
Postova:  30
Pridružio se:  20.09.2011 0:51

Re: visual fx test

Postod sassaboss » 26.09.2011 13:40

Moj komp je stariji i veruj mi nisam ni blizu 3GB RAMa :)
procesor je dual core vec je masina za menjanje ali
ne kupuje mi se PC posto planiram selidbu mozda laptop,
ali oni su prilicno skuplji u odnosu na iste performanse za PC.
Tako da sad za sad renderovanje traje i traje i traje.....

Evo upravo renderujem manju scenu, da vidim kako sam
odradio mathmoving u programu MATCHMOVER PRO.
On mi je uspeo da odradi analizu sekvence, e sad da vidimo
sta je uradio :)

Evo odradio sam test video. Kvalitet 3D rendera nisam imao
u planu cisto da vidim matchmove kako je odradjen.
Model tornja mi je iz nekog ranijeg projekta pa sam ga ubacio.

Za prvi put koristen softver i nije toliko lose, nadam se.
Tvoji utisci?

Korisnikov avatar
sassaboss
Član foruma
 
Postova:  32
Pridružio se:  05.09.2010 21:02
Sledeća

Vrati se na Filmmakeri - predstavljanje i radovi

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju

cron