Saradnja...Potreban scenario

Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

---
Nedostatak scenarija i scenarista je trenutno jedan od glavnih problema filmmakera amatera. Najčešće čak i osobe koje su veoma talenovane za tehnički deo filmmaking procesa ne mogu da snime dovoljno zanimljiiv film jer nemaju scenario. Bez dovoljno dobrog scenarija radovi se uglavnom svode na probe i demonstracije tehničkih sposobnosti ili to moraju biti muzički spotovi.

U cilju da to rešimo izdvojili smo ovaj forum za diskusije u vezi scenarija. Pokušaćemo privući što više scenarista i pisaca i raditi na rešavanju ovog problema.

Pozivamo scenariste i one koji bi želeli postati scenaristi, da se pridruže ovim diskusijama i oslobode svoju kreativnu stranu.

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Video Majstor » 23.05.2011 1:03

da bude od pomoci za Naratora amatera, evo par stvari koji cine razliku izmedju obicnog pricanaj i nacina na koji narator treba da govori:
- Narator pravi vece pauze izmedju recenica.
- Narator se ne žuri da sledeću rečenicu spoji sa ovom već nastavlja nakon pauze.
- Sva koncentracija je usmerena na rečenicu koju trenutno izgovara. Te kkad je završi počinje da se koncentriše na sledeću .To je suština tih pauza.
- Glas po mogucnosti da je muzikalan ili hrapaviji.
- Malo sporiji govor nego svakodnevnom caskanju..

Eto ukratko da se govori sporije i obavezno pauze nakon recenica.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Video Majstor » 23.05.2011 2:16

***Nastavljam scenario...

----Deo teksta za sam početak filma---

Narator: "Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svetu" .. tako kaže čuven izreka. Da nema one reči "sporedna" (istaknuti pri izgovoru blago neslažuči se) i ja bi se složio s tim. Za mene i moje društvo, fudbal je... oduvek ...najvažnija (istaknuto) stvar na svetu. ...

***paralelno s tim i posle toga mogu da idu one scena sa sećanjima, fotografijama, policom s trofejima itd.

---Završetak te scene sa sećanjem---

...
Narator: ...E to su bili dani.

- opiis scene koja sledi za tom recenicom: Sada se prikazuje lik kako u rukama drzi uokvirenu ili album sa slikama (ili upokvirenu sliku)... Zatvara album. I ostvlja ga u ladicu. Kamera je fokusirana na ladicu koja se zatvara i zatim zatamnjenje koje naglasava da te lepe uspomene kojih se secaju vraca u proslost. Boja i osvetljenje treba da u im kadrovima deluje malo depresivnije tak oda asocira da je sadasnjost depresivnija od tih secanja.


---Prva scena nakon uvoda---

- Prikaz nekih kadrova treninga. Novi je dan ali sve i dalje odise nekom depriseivnom i pesimisticnom atmosferom. Bilo mi idelano da su snimci iz neke puste dvorane i bez muzike tak oda se cuje samo usamljeno i bezvoljno udaranje loptom i tako neki neveseli fudbalski zvukovi.

Narator: našoj ekipi je sve uvek išlo od ruke. ...ali naravno pojavio se problem. ...
Sve je počelo pre dve godine. Počeli su da se odražavaju važni turniri ...sa mnogo publike. Tu smo trebali da se pokažemo... Medjutim pojavila su se dva profi kluba koji imaju sponzoe, doveli su najbolje igračče i naravno pobedili (ovu rečenicu izgovara brzopletije od ostalih).
...Nismo impresionirali nikoga.
...Nastavili smo da igramo i treniramo ...ali sledeće godinu se ponovila ista stvar. U stvari još gore. Pošto smo slabo i verovali u pobedu nismo imali dovoljno volje. Izgubili smo kao nikad do tada.
...
Za dva meseca ponovo će se održati turnir. ...A mi u nikad gorem stanju. ...I treninzi su nam sve slabiji. ...Samo čekamo da neko od nas prvi kaže ono što svi mislimo. ...Da odustanemo.

- Sa rečenicom "Da osustanemo" se završava i ova scena.

***Nastavljam sutra...


---
p.s.
E sad sam tek zadovoljan. :yahoo: Jeste da sam malo zagorčao život naratou sa ovim dužim tekstom. Ali tek sad sam uspeo da steknem viziju filma u glavi i da se uživim.
Nisam do sad to rekao ali u vezi ovog scenarija sam bio dosta pesimistican. Nekako mi nije uspevalo da se uživim. Ali evo nakon mesec dana od kako je započeta ova tema i ja primećujem promene. Uspeo sam teka sad sa lepo vizuelizujem scene u svojoj glavi i skroz se uživio. Nadam se da ćete biti zadovoljni ovim početnim scenama (Ja jesam.). ...prokomentarišite pa da nastavimo sledeće scene. :)
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Braca » 23.05.2011 18:29

Odlicno , idemo dalje skidam ovaj tekst i pocinjem da trazim naratora tj. da probam kako ce zvucati neko od mojih poznanika.
Pozdrav
Braca
Član foruma
 
Postova:  22
Pridružio se:  17.04.2011 12:15

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Video Majstor » 24.05.2011 2:46

Super da vam se svidja!
Danas sam premoren pa necu sada nastvaljati.

pocinjem da trazim naratora tj. da probam kako ce zvucati neko od mojih poznanika.

Da bi snimci bili iskoristivi najbitnije je da se govori bez zamuckivanja i bez znakaova nelagodnosti. Idealno je da narator zamisli onog lika Pinkija iz filma "Rane" jer sam ja zamišljao njegov način govora dok sam smišljao te rečenice.

Sam glas je kasnije moguće ulešpšati u programima za obradu zvuka, pomoću podešavanja ekvilajzera, eksperimentisanje sa reverb i sličnim efektima koji menjaju ton glasa.
To znam i ja da radim pa ako se ne bavite obradom zvuka mozete i meni poslati neki od snimaka da probam neke varijante...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Video Majstor » 26.05.2011 1:39

E sad razmišljam šta nakon scene u kojoj je rečeno da je problem. Da li odmah da se ide na scenu gde nartor objasnjava ili da bude neka karaca depresivnija scena... ne znam n isam. Tu cu ostaviti otvoreno kao mogucnost da se jos nesto ubaci a sada idem na deo koji sam jods pre opisao ali ad cu da se malo bolje uzivim i preistpitam recenice.


---Scena pre objasnjenja raspleta

- Pre nego sto narator pocne da govori verovatno bi bilo dobro da bude opet pomalo depresivnija scena ali ovaj put da bude u fokusu na nervozu i nemir jednog lika. Znaci prikaz tog lika kako trenira i kako je mislima pomalo nervozan i udubljen u nekom svom svetu. Dok trenira tj. nesto se igra sa loptom trebao bi da koraca sporije nevoljno kao je mislim negde drugde.
Mozda ona scena gde fudbaler na mesecini sam trenira koju si spominjao. Ako se fudbaleru ne vidi lice i zvukovi budu bmalo iz daljine to ce biti dobar nacin da se prikaze da na neki nacin je "poluprisutan" u kadrovima.
- Zatim dok se ovi kadrovi nastavljaju, ponovo pocinje da se cuje glas naratora.

Narator: Ja se ne bih predavao ...ali šta da radim, kad' ne mogu da utičem na njih. ...
...
Do sada smo svi uvek razmišljali kao jedan ...i to je bilo odlično. Ali sada ....kad smo ovako neraspoloženi... voleo bi da je neko od nas bude drugačiji.
...
... Znam. .,..Treba nam vođa. ....Ne običan trener da nas uči ...već neko da nam da hrabrost.

Vođa, Vođa... vođa... ....rešio sam da odem da razgovaram sa Deda Jovom. ...Deda Jova je oficir u penziji, ratni heroj iz drugog svetskog rata. I sam je bio u teškim situacijama. Borio se sa jačim. A kasnije je obučavao mlade vojnike. ...Ako on ne zna kako da nas ohrabri, ...onda ne zna niko.
...
- (sada mozda mogu poceti i drugaciji kadrovi. Mozda samo optimisticniji)

I tako otišao sam ja do Deda Jove ...da naučim vekovne mudrosti.

- Sada tranzicija zatamnjenja koja znaci "proslo je neko vreme izmedju scena". Nova scena moze biti opet drugacija. Atmosfera nove scene treba biti optimisticnija. Na primer da je snimano u suncano prepodne.
...
Narator: Zanimljivo, ali deda jova mi nije ispricao kako se postaje hrabar. ...Ali zato mi je ispricao tajnu onih protiv koji se hrabri bore. ...Ispricao mi je da ne postoje oni koji su neranjivi i nepobedivi. ...Svako ima neku slabost... Ahil je imao ahilovu petu... Samsonova snaga je bila u kosi. (zadnej tri recenice mogu da pomalo zvuce kao nabrajanje)

Zvuči jednostavno, zar ne? ...Sad još samo kad bi znali koja je protivnikova slabost. ...Ali naravno ne znamo. ...Deda Jova mi reče da nije ni bitno. Treba samo znati da su to isto ljudi sa slabostima, manama, lošim danima ...nema razlog da se odustaje pre nego se pokuša. ...Nema magične formula da svaki put pobedite ali nemaju je ni oni. Sve što vas muči tokom igre, muči i njih! ...
Ne znam kako vama to zvuči ali meni je to bilo dovoljno da vratim svoj optimizam. ...A uspeo sam i kolege da zarazim svežim takmičarskim duhom ...Naravno već sutra smo se bacili na žestoko treniranje.

- ***tekst nije mnogo izmenjen ali dodavao sam po tri tacke tamo gde je najvaznije da narator pravo razmake/pauze u govoru. Nadam se da te oznake sa tackama pomazu da se govori sa pauzama. :clapping:
Opet je pozeljno zamisliti glas "Pinkija" iz filma "Rane" da bi se bolje uziveli i znali kako treba da zvuci. Tako ce i te pauze delovati prirodnije.

***nastavljam kasnije...
(necu oobecati da nastavlajm sutra)

Osim ovog dela govora trebam jos osmisliti detaljnije i pratecu scenu. Ili ako ste vec snimili nesto sto je moguce da se uklopi, voleo bi da cujem...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Braca » 27.05.2011 14:00

Sad se setio za film Goal pogledaj ako nisi dace ti sigurno nekih ideja. Nemam mnogo vremena trenutno posto se bavim i snimanjem veselja pa sam ovih dana imao nesto da radim. Reci mi kako da ti posaljem snimke naratora koje cu da probam hteo bih da cujem tvoje misljenje.
Braca
Član foruma
 
Postova:  22
Pridružio se:  17.04.2011 12:15

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Video Majstor » 27.05.2011 20:28

Hvala za predlog. Pogledaću taj film.

I ja sam isto bio baš zauzet ovih dana. Nema veze važno da se nešto radi.

Reci mi kako da ti posaljem snimke naratora koje cu da probam hteo bih da cujem tvoje misljenje.

Uploaduj fajl ili više njih u neki od ovih servisa
viewtopic.php?f=3&t=872
pa mi samo posalji link za download. Po završetku uploada će ti pisati link pa ga trebaš kopirati.

Ako si snimao kamerom taj zvuk, onda ubaci taj video snimak na audio traku (zato da bi od njega program koristio samo zvuk) i eksportuj samo zvuk u Mp3 formatu.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Video Majstor » 28.05.2011 13:36

Nasao sam jos jednog kandidata da se oproba kao narator. A nasao sam i film i pogledacu ga veceras pa cu videti za nove ideje...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Video Majstor » 29.05.2011 2:48

Evo ovde sam okacio izdvojen do sada napisani tekst za Naratora: http://folder.plavosivi.com/scenario/mo ... lski_1.doc

Fajl je u Word formatu. Recite ako ne mozete da otvorite fajl pa cu ponoviti u nekom drugom formatu.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Video Majstor » 31.05.2011 22:44

Izgleda da ce nam se pridruziti jos jedan scenarista :)

Nisma ovih dana imao novih ideja ali nadam se da cu dovrsiti scenraio ovih dana. Samo me jos muce sta u sredinu da ubacim da ne bude praznina...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20
PrethodniSledeća

Vrati se na Scenario

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju

cron