Saradnja...Potreban scenario

Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

---
Nedostatak scenarija i scenarista je trenutno jedan od glavnih problema filmmakera amatera. Najčešće čak i osobe koje su veoma talenovane za tehnički deo filmmaking procesa ne mogu da snime dovoljno zanimljiiv film jer nemaju scenario. Bez dovoljno dobrog scenarija radovi se uglavnom svode na probe i demonstracije tehničkih sposobnosti ili to moraju biti muzički spotovi.

U cilju da to rešimo izdvojili smo ovaj forum za diskusije u vezi scenarija. Pokušaćemo privući što više scenarista i pisaca i raditi na rešavanju ovog problema.

Pozivamo scenariste i one koji bi želeli postati scenaristi, da se pridruže ovim diskusijama i oslobode svoju kreativnu stranu.

Saradnja...Potreban scenario

Postod Braca » 20.04.2011 16:01

Po predlogu administratora postavljam ovu temu u nadi da cemo uspeti da dodjemo do resenja.
Snimio bih film koji se desava na selu, u pitanju bi bio fudbalski klub koji uz pomoc talentovanih igraca, a bez finansijskih sredstava uspeva da se proslavi.
Tema filma mi odgovara zato sto za to imam uslova da snimim ovako nesto. Svi predlozi kako,sta gde itd su dobrodosli. I naravno scenario. Pozz
Braca
Član foruma
 
Postova:  22
Pridružio se:  17.04.2011 12:15

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Video Majstor » 21.04.2011 5:54

Napisaću šta mi pada na pamet u vezi te teme pa vi prokomentarišite pa ćemo još koji put tako i polako precizirati ideju filma.

Prvo što mi pada na pamet su američki fimovi na tu temu. Uglavnom se u njima bave
motivacijom, Nekim trenesrkim veštinama itd. Glavni lik obično bude trener koji je omiljen medju igračima ili neki igrač koji je taklanetovan ali ga nešto uvek spreči.
Postoji i domaći fim na tu temu: "Ona Voli Zvezdu".
Da li ti možda imaš neki omiljen film na ovu temu?

Od mogućih problma pada m ina pamet sledeće: Da bi se klub proslavio mora biti nekih takmičenja i utakmica a to je onda mngo toga za snimati...Jedno od mogućih rešenja je u pojednostavljivanju:
Možda bi film mogao da svede na dogadjaje u vezi jednog turnira malog fudbala...

Na priemr na poečtku filma, ekipa je demoralisana i priseća se kako je bilo na prošlom turniru gde su izgubili od nekojg jačeg tima koji plaća svoej igrače... Pa se onda film bavi problematikom kako da reši te probleme i paralelno se prikazuju treninzi (neke akcione sportske scene, šutiranej lopte itd...) i kao finale filma da bude turnir. Zaplet bi mogao da dostigne vrhunac tako što bi se na turniru ponovila situacija sa proteklog turnira. A rasplet da bude na priemr jedna od igrača koji je inače bio najkrivlji za protekli poraz da primeni nešto novo što je naučio na treningu i da spase utakmicu...

Kod filmova koji imaju nepovezanu radnju problem se obično reši tako što jedan lik iz filma bude pripovedač i on govori neka svoja sećanja ili govori iz svog dnevnika.
Za ovaj film možemo isto. Da bi se smanjila količina potrebne glume ili nesavršenosti u priči film isto može biti pripovetka ispresecana snimcima.
Na primer: "Fudbal je u mom društvu najvažnija stvar na svetiu. Sve je uvek išlo kako treba i već smo videli sebe kako prelazimo u sledeću ligu ali naravno pojavio se problem... Sve je počelo pre dve godine. Počeli su da se odražavaju važni turniri sa mnogo publike gde smo trebali da se pokažemo... Mdjutim pojavila su se dva kluba koji imaju sponzoe, doveli su njabolje igračče i naravno pobedili. ...nismo impresionirali nikoga. Iako redovno treniramo, sledeću godinu se ponovila ista stvar. U stvari još gore. Pošto smo taj put slabije verovali u pobedu nismo imali dovoljno volje. Za dva meseca ponovo će se održati ovaj turnir. A mi u nikad gorem stanju. ...I treninzi su nam sve slabiji. Samo čekamo da neko od nas prvi kaže zašto da uopšte učestvujemo kada znamo ko će pobediti. ..."
...

Pri snimanju ne mora biti nikakvog namešatanja scena i glume već jednostavno neka igrači igraju pravo a vi kasnije isečete scene koje odgovaraju film. Na priemr Ako je jedna scena izvodjenje jedanaesterca ne mora golman da se pravi da nije mogao da odbrani već recimo sniamte onoliko puta dok igrač stvarno ne postigne dobar pogodak. Takoa da na kraju izgleda realistično...

Eto, za sada prokomentarišite malo ovo što sam napisao pa ćemo dalje razradjivati ideju dok ne vidimo kostur priče koji vam odgovara i koji je izvodiv za snimanje....
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Braca » 22.04.2011 16:32

To je odprilike to,samo mi je lakse sa velikim klubom nego malim turnirom , jer je klub u funkciji u njemu igraju moji drugovi , a ja ih vec povremeno snimam. Ako bi moglo da se prilagodi tome bilo bi bollje. Pozz
Braca
Član foruma
 
Postova:  22
Pridružio se:  17.04.2011 12:15

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Video Majstor » 23.04.2011 1:55

Moze. Ja sam mislio po principu mali fudbal jednostavniji nego veliki pa sam zato predlozio. Mislim potrebno manje publike manje igraca... Ali nema veze, bitno je da zanm sta je tebi zvodivo za snimanje pa da takav scenario pisem.

Najbitnije da smo na dobrom putu... Ovih dana cu razmisljati malo i pogledati neke filmove pa cu napisati ovde malo konkretnije ideje oko tog uvodnog dela pripovetke.

A i ti ako dobijes koju ideju u medjuvremenu napisi ovde.

Jos bi bilo dobro ako se bavis fudbalom da mi kazes da li ime neki elemanat u fudbalu koji se posebno moze nauciti i da je nesto atraktivno. Na priemr neka posebna akcija dodavanja, neko neobicno izvodjenje kornera, lobovanje preko zivog zida itd. Pa onda da taj detalj tokom filam ekipa posebno trenira i da se na kraju ispostavi bas to kao presudno za pobedu. Na priemr secam se kada sam bio mali da sam gledao neki film o Peleu gde je na kraju filma izveo "makazice" i dao presudan gol...
Bitno je da to bude nesto atraktivno za snimanje i da se moze opisati prostijim recima tako da i ja to opisem u tom tekstu koji ce pripovedaca izgovarati.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Braca » 23.04.2011 14:03

Ja bas i nisam neki fudbaler ali moj brat jeste tako da cu sa njim razgovarati o potezima. Mogu ti opisati stadion ili poslati neku sliku na mail u pitanju je selo , stadion je opasan bregovima tako da ce ti mozda i to dati neku ideju. Oni su pre 7 ili 8 godina tako napravili veliki uspeh i upali u do tada za njih najveci rang , a to se je slavilo kao da je osvojeno svetsko prvenstvo. Nadam se da me razumes. Pozz
Braca
Član foruma
 
Postova:  22
Pridružio se:  17.04.2011 12:15

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Braca » 23.04.2011 14:21

Za uvodni deo mi se bas svidja to da narator bude ili neki igrac koji je kao igrao tada ili neko iz publike, i prica iz pozadine , a da tokom filma ubacujem kadrove koje snimim na utakmicama . Za glavnu utakmicu bi organizovao sve iz kluba da odigraju medjusobno , a to bi bilo zgodno jer bi se mogle ponavljati scene.
Braca
Član foruma
 
Postova:  22
Pridružio se:  17.04.2011 12:15

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Video Majstor » 24.04.2011 3:35

Razumem naravno. Bice ovih dana novoga...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Braca » 02.05.2011 16:56

:bye2:
Braca
Član foruma
 
Postova:  22
Pridružio se:  17.04.2011 12:15

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Video Majstor » 03.05.2011 0:44

Šta bi značilo taj smajli? :) Žuri vam se a ja nikako da nadjem vremena...

Nije tako. Smišljam samo nisam otkucao svaku misao. Po mom mišljenju da bi film bio zanimljiv potreban je zaplet (već imamo) i rasplet da bude na neki zanimljiv način (to još uvek nemamo). Znači sada razmišljam o raspletu tj. pokušavam da smislim nešto zanimljivo.
Imaju dve varijante koje mi padaju na pamet:
a) da taj glavni momenat bude cisto fudbalski da ima veze sa nekim potezima itd. Pošto se ne razumem mnogo u fudbal, sam to ne mogu smisliti. To je ono što sam spominjao u vezi nekog poteza...
b) da se kao problem prikaze pad motivacije pa da rasplet bude neko resenje kako da glavni lik motivise ostakle igrace. Zatim bi talentovani igraci uz vracenu motivaciju i pojacane treninge pobedili sami od sebe.

Ja za sada razmisljam samo o ovome pod B. Ovih dana sam razmisljao da narator isprica nesto poput recenice iz filma Catch Me If You Can (Uhvati Me Ako Mozes). U tom filmu otac objasnjava sinu, zasto jenkiji (misli na bejzbol tim New York Yankies) uvek pobedjuju... zato sto protivnici gledaju u njihove uniforme... umesto kao ljude posmatraju ih kao legende.
Dakle ja sada osmišljavam taj glavni deo priče koju će narator da govori. Znači smišljam neki ubedljiv način na koji možete nekoga motivisati i zanimljiv način da se to ispriča.

Ne obećavam da ću završiti scenario za 5 minuta ali nadam se da će biti vredno čekanja. Pošto sam vidjao filmove sa domaćih festivala amaterskih filmova, želim ako je moguće da bude malo bolje od toga.


---
Evo kostur price za sada:
-Grupa fudbalera vole fudbal više nego sve drugo na svetu. Od malih nogu svakodnevno igraju i treniaru. Veoma su talentovani.
- Ali na njihovom prvom ozbiljnijem nastupu su izgubili sa jako lošim rezultatom, osramotili se i izgubili veru u mogućnost da pobede. Sledeće godine se ponovila ista stvar.
- Jeste moguće je igrati uz moto "važno je učestvovati, nije važno pobediti" ali to nije ono o čemu su kao deca sanjali dok su igrali. Kao i svi sanjali su o tome da budu pobednici.
- Jedan član ekipe je jedan od onih osoba koje se ne predaju. Rešio je da nađe način kako da im vrati veru i pripremi ih na pravi načina.
- Nalazi način da ih ubedi.
- Zatim treniraju...
- Zatim uz jako dobru igru i njih i protivnika, u napetoj utakmici punoj izjednačenja i preokreta uspavaju da pobede.
- Protivnici im čestitaju.. "zaslužena pobeda" :good: ...i kraj filma.

To je opis priče koja će biti predstavljena kroz priču koju priča narator. A može biti još detalja pogotovo snimaka sa treninga i utakmica.

p.s.
Ja nisam superbrz u pisanju, nadam se da imate strpljenja da još malo pričekate. Nadam se da ću u sledećih 10 dana imati konkretno napisan tekst za naratora.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Saradnja...Potreban scenario

Postod Braca » 03.05.2011 12:41

Sory ako sam bio vulgaran , samo sam jako nestrpljiv . Jako mi je drago sto si pokrenuo nesto ovakvo kod nas ubio sam se od gledanja ovkvih i slicnih sajtova sa zapada. I meni bi odgovarala vrzijA B. Mozda ubaciti malo vise rivaliteta izmedju ta dva tima , a na kraju bi celo selo (mesto) slavilo pod satorom
do jutarnjih sati.Reko sam ti vec da je to tako bilo kad su upadali u zonu. Pozdrav i supesno pisanje ti zelim.
Braca
Član foruma
 
Postova:  22
Pridružio se:  17.04.2011 12:15
Sledeća

Vrati se na Scenario

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju

cron