Neka Podesavanja za Virtual Dub

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

Neka Podesavanja za Virtual Dub

Postod prijateljv » 02.03.2011 5:19

Zanima me da li da Format Seting BVOP stavim na 1 ili 2
Coded ID da li staviti na XVID ili DX50-ti si o tome pisao ali sam u dilemi
Scan tupe -Progresive ili Interlaced (meni stoji na ovo drugo)- i kako se tomenja
Format setingMatrix) Default(H253)
zahvaljujem,pozz
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: Neka Podesavanja za Virtual Dub

Postod Video Majstor » 02.03.2011 11:34

Pretpostavljam da pitaš za podešavanja XviD enkodera u VirtualDubMod-u ali malo mi čudno zvuče nazivi opcija pa nisam siguran...
Odgovoriću pop pretpostavkom da misliš na XviD:

Coded ID da li staviti na XVID ili DX50
nije previše bitno. Ali postoji neki mali broj kućnih plejera koji zahtevaju da bude DX50. To znači da se video predstavlja ka da je kreiran DivX enkoderom.

da li da Format Seting BVOP stavim na 1 ili 2

Ako misliš na "Max consecutive BVOPs" u XviD enkoderu onda 1 znači da će biti kompatibilno za "DivX Home Theater" standardom to osigurava kompatibilnost sa svim plejerima.
2 znači da dozvoljavaš do dva B-frejma u nizu. Znači malo više slobode za enkoder pa će u nekim slučajevima enkoder naći štedljivije rešenje i posići snažniju kompresiju za možda 1-2%. U to mslučaju neće bbiti kompatibilan sa DivX Home Theater tj.neće raditi na baš svim kućnim plejerima.

Format setingMatrix) Default(H253)
Ako govoriš o XviD-u. H.263 je stndardna matrica.
neki naprendiji korisnici umesto ove koriste "custom matrices" tj. ručno izrađene matrice koje su smislili neki znalci iz video kompresije. One u nekim slučajevima daju bolji kvalitet ali video se onda može gledati samo na računaru.

Scan tupe -Progresive ili Interlaced (meni stoji na ovo drugo)- i kako se tomenja

kod Xvid-a postoji opcija "Interlaced encoding" koja se uključi samo ako je video interlaced i želiš da ostane interlaced. Ako je video Progressive onda isključiš ovu opciju.

Ako je izvorni video Interlaced a hoćeš da postane Progressive onda moraš negde obaviti Deinterlace. To se obavlja Deinterlace preprocessing filtrima koje možeš uključiti ili u VirtualDubMod-u ili u AviSynthu ako preko njega radiš. Bitno je da ga neko obavi u preprocessing fazi.
http://www.videomajstor.com/kompresija-filtriranje

kod DivX-a imaš već ugrađen Deinterlace filter u samim podešavanjima enkodera tako da možeš da ga uključiš ili isključiš u samim podešavanjima enkodera. Znači u slučaju DivX-a ne trebaš da uključuješ deinterlace ni u ViertualDubMod-u ni u AviSynthu.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Neka Podesavanja za Virtual Dub

Postod prijateljv » 02.03.2011 22:01

polako pocinjemo da se razumemo
-za sada jos samo ovo-znaci svaki video koji ja skinem je progresive jedino onaj koji ja konvertujem je interlaced.Gde da ja to iskljucim ili ukljucim da i moj bude Progresive
I ne koristim Virt.Dub Mod Nego Virtual Dub-eto to je sve,ovo ostalo sam donekle razumeo,pozz
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: Neka Podesavanja za Virtual Dub

Postod Video Majstor » 03.03.2011 12:16

znaci svaki video koji ja skinem je progresive jedino onaj koji ja konvertujem je interlaced.

Ne.
Preporucujem ti da to u vezi interlaced/progressive posebno dobro proucis da bi izbegao greske to g tipa.

Da li je neki video Interlaced ili Progressive to moraš svaki put proveriti pre nego počneš podešavati. Evo metoda za proveru: http://www.videomajstor.com/tutorijal-interlaced

--- Ako utvrdiš da je video Progressive onda samo trebaš da proveriš da li je i u podešavanjima podešenao na progressive. Progressive je logičan, jednostavan i prilagođen kompjuterima.

--- Ako utvrdiš da je interlaced onda imaš dve mogućnosti:

1) Obaviti Deinterlace sa nekim Deinterlace preprocessiing filterom i tako ga pretvoriti u progressive. Dalje se sve u enkoderu podešava za Progressive.

2) Ako želiš da Interlaced ostane Interlaced onda takodje trebaš proveriti "Field order" da li je "Top field first" ili "botom field first". I dalje se sve mora podesiti prema tim podacima.
Ta mogućnost da interlaced ostane interlaced je samo za one formate koji podržavaju interlaced enkodiranje i za slučajeve kada želite da očuvate maksimalni kvalitet. Na priemr, to je potrebno u slučaju kada imate kameru koja snima Interlaced i onda želite tokom montaže i obrade tog videa očuvate kvalitet maksimalno.
U ovoj poruci imaš jedan primer kada sam preporučio da Interlaced ostane Interlaced viewtopic.php?f=7&t=433

- U slučaju da se radi cropping ili resize onda je za početnike pametnije obaviti Deinterlace jer može doći do nekih neželjenih pojava.


----
Za dalje usavršavanje u ovom pravcu:
Kada savladaš prethodno onda možeš da se baviš pojedinim Deinterčlace filterima. Da vidiš kakvi hsve ima, za koji video je koji pogodniji i tak oto. Za početnike je ok izbor "Linear Blend" jer on ima u skoro svim programima ali ima i boljih o d njega. Kolega Ilidan mnogo više zna o tome.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Neka Podesavanja za Virtual Dub

Postod prijateljv » 03.03.2011 23:39

pazi ovako,ne znam kako da ti docaram svoj problem ali evo ovako-moj Virtual Dub uvek posle konvvertovanja napravi interlaced video(cak i onaj koji je bio Progresive)da li je to dobro-a ja sam malo stariji i nema se vremena da sada sve tto ucim,pozz
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: Neka Podesavanja za Virtual Dub

Postod Ilidan » 04.03.2011 1:51

Čovek se učl dok je živ. Znači, za učenje nisi star.
VirtualDub ne može sam da napravi interlaced materijal ako ulazni materijal nije bio interlaced. Ono što je potrebno je da u podešavanjima Xvid kodeka odabereš Progressive ako ti je ulazni fajl progressive, ali to ti je Video Majstor već objasnio.
Kako da otkriješ da li ti je ulazni fajl interlaced ili progresive?
Otvori fajl u VirtualDub i strelicom kreni frejm po frejm u delovima u kojima postoji horiznotalno kretanje. Ako je video interlaced izgledaće kao na slici koju samo okačio.
Slika

Tada možeš da nastaviš da konvertuješ video kao interlaced tako što ćeš u Xvid podešavanjima odabrati Interlaced ili dodati Deinterlace filter u VirtualDub-u, pri čemu preporučujem Yadif, i u Xvid podešavanjima dečekirati Interlaced. Video će ispasti progresive.
P.S. Na slici koju sam okačio interlace je prilično izražen. Na tvom video fajlu može biti suptilnije.
Ilidan
Član foruma
 
Postova:  81
Pridružio se:  07.01.2011 19:50

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju

cron