HandBrake

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

HandBrake

Postod djyova » 17.10.2010 13:32

Brzina, veličina i kvalitet = tri u jednom, a jedan za sve!

Činjenica je da se dugo u svetu kodiranja video materijala sve vrtelo oko tri stvari: brzine ripovanja, veličine i kvaliteta izlaznog fajla. Oni iskusniji znaju da su se skoro uvek morale birati samo dve od ove tri stvari. Dužim kodiranjem dobija se kvalitetniji video, ali utrošeno vreme može da predstavlja problem. S druge strane, kraćim vremenom ripovanja dobija se znatno veći video fajl, što može biti problem u slučaju nedostatka prostora. Jedna od bitnih odlika dobrih programa jeste to da u podrazumevanom režimu rada posao obavljaju bolje nego onda kad bi taj program sam da podešavao prosečan korisnik. Tu na scenu stupa HandBrake, program za ripovanje video materijala. On u startu odbija da napravi bilo kakav kompromis po pitanju brzine, kvaliteta i veličine izlaznog fajla, već kombinuje sva tri i daje bezmalo fenomenalne rezultate čak i na slabijim konfiguracijama računara.

HandBrake je program slobodnog kôda, višenamenski i multiplatformski video transkoder koji obavlja poslove ripovanja DVD videa i konverziju u neki od MPEG-4 formata, bilo da se radi direktno sa DVD medijuma ili iz VIDEO_TS direktorijuma na tvrdom disku. Dugo je bio dostupan samo korisnicima jabukolikog operativnog sistema, ali je nedavno portovan i na GNU/Linux kao i na Windows platformu. Na zvaničnoj internet stranici programa, u download sekciji, mogu se naći paketi za distribucije Ubuntu i Fedora, a podrazumevano se nalazi i u riznicama distribucija Debian i Arch Linux. Ako ga kojim slučajem nema u riznicama distribucije koju koristite, možete preuzeti izvorni kôd programa i, nakon obezbeđivanja međuzavisnosti, instalirati ga „ručno”, što je do tančina opisano na WIKI stranicama projekta.

Program se pokreće iz terminala pozivom komande ghb ili iz sistemskog menija okruženja u sekciji Multimedia. Nakon pokretanja korisnika čeka intuitivan interfejs, za koji slobodno možemo reći da je bolje projektovan od interfejsa drugih programa iste namene. Upotreba je krajnje jednostavna – treba odrediti izvor sa koga se materijal ripuje (npr. DVD uređaj), izabrati izlazni direktorijum i započeti posao. Naravno, program poseduje i mogućnost podešavanja do sitnih detalja kako bi krajnji rezultat bio po želji korisnika.

Prozor programa podeljen je na tri dela. Gornji deo prozora namenjen je opcijama i podešavanjima samog programa, kao i meniju za pokretanje i pauziranje zadate radnje. U tom se delu takođe nalazi i meni za izbor izvora video fajla za ripovanje, kao i najbitnija podešavanja vezana za sliku videa poput razmere i veličine slike izlaznog video fajla. Središnji deo prozora služi za izbor najbitnijih stavki za sam posao koji treba odraditi kao što su ime i vrsta izlaznog fajla, bilo da su to mp4, mkv ili neki drugi popularni video format. Nakon ovih postavki u središnjem delu prozora pojavljuju se nove mogućnosti za podešavanje. Tu su opcije podešavanja samog videa, framerate izlaznog video fajla, njegov kvalitet, kao i podešavanje kodeka koji će se koristiti – H.264 (x264), MPEG-4 (ffmpeg) ili Theora. Takođe, mogu se podesiti i opcije vezane za audio, kao i sve opcije vezane za titlove video fajla koji se ripuje. Podešavanja su krajnje jednostavna, mada u većini slučajeva nećete pogrešiti ni ako sve ostavite na podrazumevanim vrednostima. U desnom delu prozora su grupe unapred postavljenih podešavanja namenjenih posebnim potrebama poput dobijanja videa prilagođenog za iPhone i iPod Touch. Program podrazumevano radi po uobičajenim (Normal) podešavanjima, a veoma je važno i to što korisnik može da napravi sopstvene „presete”.

Program smešta pokretač u sistemsku kasetu, gde se može minimizovati sve dok ne završi zadati posao. Prelazom kursora miša preko pokretača programa u sistemskoj kaseti dobija se statistika sa osnovnim podacima o procesu ripovanja – procenat završenosti, vreme preostalo do završetka ripovanja i prosečan broj frameratea. Brzina ripovanja najviše zavisi od podešavanja po kojima program radi, kao i od konfiguracije računara na kom se ripovanje izvršava. Ipak, prema slobodnoj proceni, to vreme je u mnogo slučajeva kraće nego sa drugim softverskim rešenjima.

Ovo je program koji je i te kako vredan pažnje i korišćenja. Kada ga jednom isprobate, shvatićete koliko vam je do sada bio potreban. Nakon toga samo će ručna kočnica moći da vas prekine u korišćenju HandBrakea.

Nemanja TOBIĆ

Izvor: Svet Kompjutera

Download: HandBrake 0.9.4
Korisnikov avatar
djyova
Član foruma
 
Postova:  90
Pridružio se:  01.10.2010 17:46

Re: HandBrake

Postod daniel » 09.02.2011 17:20

Do sada nisam imao neku potrebu za MKV kompresijom ali sad je imam :)
probao sam HandBrake a kasnije i VidCoder koji je ustvari malo lepsi GUI za njega a ima osim toga i jos neke pogodnosti

http://www.videohelp.com/tools/VidCoder_
http://vidcoder.codeplex.com/

Ima dva moda u kojima advanced podesavanja izgledaju ovako:

Normal
Slika

High
Slika

Da li se High verzija uklapa u "standarde"

Sta staviti kod Reference Frame po defaultu je 3 ali iskoci natpis da sto je veci broj to je bolje ali duze traje kompresija, do koje vrednosti maksimalno mogu staviti a da bude po "standardu"

Takodje deblocking je na 0, da li to tako treba?
daniel
Član foruma
 
Postova:  16
Pridružio se:  12.11.2010 2:00

Re: HandBrake

Postod Video Majstor » 10.02.2011 20:10

Prokomentarisacu malo...

MKV kompresijom

MKV je format containera. Univerzalan je. U njega mogu da idu video i audio zapisi u svim formatima. Ali uobičajeno ga koritimo kao container za video u H.264 formatu.

Ima dva moda u kojima advanced podesavanja izgledaju ovako

Jedno se zove Normal a drugo High Profile. Inače H.264 se deli na podstandarde tj profile:
Baseline, Main i High (ima ih još ali su manje bitni).

Na obe slike mi se čini da se koristi High profile.

Ne može se videti tačno da li se uklapaju u standarde H.264 High Proflie Level 3.0 (za SD rezolucije) ili H.264 High Profile Level 4.0 (mogu i HD rezolucije) jer nije to istaknuto na ovim slikama.

Ali u svakom slučaju podešavanja su nešto slabija od onih što sam ja radio ovde viewtopic.php?f=14&t=263

Pošto i Handbrake i mediaCoder za H.264 format koriste x264 enkoder i opcije imaju isti uticaj. Tako da bi obavezno trebao da proučiš vodič za podešavanje x264 enkdoera http://www.videomajstor.com/encoder-x264

Ako želiš da se video uklapa u "standarde" drži se preporuka u kojima se spominje kompatibilnost sa DivX Plus HD standardom. To podrazumea High Profile Level 4.0 i još ponešto.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: HandBrake

Postod daniel » 12.02.2011 18:18

Video Majstor je napisao:Ne može se videti tačno da li se uklapaju u standarde H.264 High Proflie Level 3.0 (za SD rezolucije) ili H.264 High Profile Level 4.0 (mogu i HD rezolucije) jer nije to istaknuto na ovim slikama.

Ako želiš da se video uklapa u "standarde" drži se preporuka u kojima se spominje kompatibilnost sa DivX Plus HD standardom. To podrazumea High Profile Level 4.0 i još ponešto.


Handbrake koliko vidim nema mogucnost rucnog podesavanja Level-a, koliko sam primetio on automatski dodeljuje to u zavisnosti od rezolucije.

kad sam konvertovao MPEG2 fajl u 720x544, 4:3, 25fps dodeljen mu je Format profile : [email protected] , pre toga sam slucajno stavio duplo manju rezoluciju i dodeljen mu je [email protected] ili 2.2 ne secam se :) Pretpostavljam da bi na vecoj rezoluciji (HD) bio automatski dodeljen i High@L4

Encoding settings pomenutog video je:
cabac=1 / ref=3 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x113 / me=hex / subme=7 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=1 / chroma_qp_offset=-2 / threads=3 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / constrained_intra=0 / bframes=3 / b_pyramid=2 / b_adapt=2 / b_bias=0 / direct=1 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=24 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=50 / rc=2pass / mbtree=1 / bitrate=1245 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=3 / qpmax=51 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00


Mene sada bune opcije za deinterlace ima 3 mogucnosti
-Detelecine
-Decomb
-Deinterlace(fast, slow, slower, custom)
Slika

po defaultu je kao na slici ukljucen samo Detelecine, ali u videu se ipak u nekim scenama vide linije. Video je bio PAL interlaced sada je nakon konverzije progressive. Ne znam da li sam dobro ukapirao da je Detelecine samo za NTSC standard?
Sta mu dodje Decomb? prvi put cujem za to mozda bi to trebalo ukljuciti?
ima ovde o tome https://trac.handbrake.fr/wiki/Decomb ali nisam dovoljno potkovan da bi ukapirao kad se on koristi i da li se koristi zajedno sa Detelecine ili bez.
daniel
Član foruma
 
Postova:  16
Pridružio se:  12.11.2010 2:00

Re: HandBrake

Postod Video Majstor » 12.02.2011 20:18

po defaultu je kao na slici ukljucen samo Detelecine, ali u videu se ipak u nekim scenama vide linije. Video je bio PAL interlaced sada je nakon konverzije progressive. Ne znam da li sam dobro ukapirao da je Detelecine samo za NTSC standard?

Telecine je metod kojim se filmska traka sa 24 progressive slike u sekundi digitalizuje na 25 fps interlaced (domaći teelvizijski PAL signal) ili neki drugi televizijski format.
Detelecine je pretpostavljam vraćanje tog procesa unazad ili uklanjanje nekih njegovih neželjeni nuzpojava. Iako se to spominje kod nekih enkodera takve opcije ne treba uključivati osim ako ne znaš tačno da baš to treba. Jako složeno za objasniti...

Decomb je nešto slično, Isto služi da se poprave neki zaostaci telecyne metoda.

-Deinterlace(fast, slow, slower, custom)

Za interlaced video koristi jednu ove tri. Ne znam koja je koja jer se inače deinterlace filtri drugačije zovu. Za pretpostaviti je da je "slower" (sporija) najkvalitetnija.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: HandBrake

Postod Video Majstor » 22.07.2012 20:09

Evo jedan tutorijal za neka podešavanja u HandBrake-u. Tutorijal nije kompletan već samo za neka uopštena podešavanja koja trebaju skoro svakome kad počinje da radi sa HandBrake-om.

Napomena: Tutorijal je napisan za HandBrake 0.9.8



---podešavanja na kartici Picture
Slika

- Ako ne želite da obavljate cropping
izaberite "Cropping: Custom"
a zatim podesite:
Top: 0
Bottom: 0
Left: 0
Right: 0

- Ako želite da ručno ukucate rezoluciju
uklonite kvačicu ispred: "Keep Aspect Ratio"
i izaberite "Anamorphic: None"

Ako želite da rezolucija bude deljiva sa 16 (mod16) izaberite "Modules: 16"
Ako vam to nije bitno onda izaberite "Modules: 8"

Nakon što to obavite, možete ručno da menjate rezoluciju tj. Width (širinu) i Height (visinu).

Ovakva podešavanja znače da HandBrake neće automatski određivati ništa u veži rezolucije i da ćemo mi sami podesiti izlaznu rezoluciju kako želimo. Takođe ova podešavanja određuju da će video biti "Square Pixels" (PAR=1:1).



---podešavanja na kartici Filters
Slika

- Detelecine
Detelecine filter je namenjen za "filmske" DVD diskove kod kojih je primenjen "Telecine" metod. To je duga priča i obajšanjavao sam je ovde: viewtopic.php?f=14&t=2506&hilit=handbrake#p4751
U skoro svim slučajevima kada se ne radi o filmskom DVD-u nema potrebe za ovim. Dakle, za uobičajene slučajeve preporučujemo:
"Detelecine: Off"

- Decomb
Decomb je jedan pametni deinterlace filter koji analizira video i obavlja deinterlace samo kada je video interlaced i to samo na onim frejmovima kod kojih ima potrebe da se to radi. Ne pravi štetu i, bezbedan je čak i kad je bez potrebe uključen.
Preporučujemo da uključite Decomb:
"Decomb: Default"

Napmena: Najveorvatnije ne bi trebalo da bude uključen i Decomb i Deinterlace. Znači treba da bude uključen samo jedan od ova dva. A ne mora ni jedan ako je u pitanju Progressive video.

- Deinterlace
Pošto HandBrake nudi "pametniji" deinterlace metod, Decomb. Ovaj klasičan deinterlace bi trebo biti isključen:
"Deinterlace: Off"

- Denoise
Ako je video veoma čiste slike onda je najbolje isključiti Deonise a ako je slika lošije kvalitete onda denoise može da pomogne da se postigne snažnija kompresija. Poprilično je bezopasno da uvek izaberete:
"Denoise: Weak"



---podešavanja na kartici Video
Slika

- Codec
Za HandBrake praktično nema smisla koristiti drugi format osim H.264 tako da treba da izaberete:
"Codec: H.264 (x264)"

- Framerate
Za veliku većinu slučajeva nije preporučljivo da se menja framerate. Za početnike preporučlujem da podese:
"Framerate: Same as source"
i da izaberu: "Constant Framerate"

- Quality
Ovde mogu da se biraju dva načina enkodiranja: Constant Quality ili Average Bitrate. Da biste razumeli razlike, preporučujem da pročitate naš tekst Osnove Video Kompresije: http://www.videomajstor.com/kompresija-osnove

Constant Quality - je metod u kojem zadajete kvalitet a codec sam bira bitrate za svaki delić snimka posebno tako da ceo video od početka do karja bude zadanog kvaliteta. Nedostatak je u tome što je veličina fajla nepredvidiva.
Ako želite da koristite ovaj metod onda morate da napravite niz probnih enkodiranja istog snimka i da se zatim odlučite za onaj kvalitet uz koji ste najviše zadovljni i sa kvalitetom i sa veličinom fajla.

Avg. Bitrate - je metod u kojem enkoderu zadajete bitrate i time unapred određujete i veličinu fajla.
Uz ovaj metod preporučujemo da uvek koristite dvorpolazno enkodiranje jer se tako postiže oko 30% bolji kvalitet!
Za dvoprolazno enkodiranje treba da stavite kvačicu isperd "2-Pass Encoding"


Za početnike je preporučljivo da uvek stave kvačicu ispred opcije "Turbo first Pass". Ova opcija ubrzava prvi prolaz i tako smanjuje vreme dvoprolaznog enkodiranja a razlika u kvalitetu je skoro neprimetna.



p.s.
...Eto to su najvažnije stvari za početak. Verovatno ću kasnije napisati kompletniji tutorijal za HandBrake na sajtu.
Poslednji put menjao Video Majstor dana 25.07.2012 0:17, izmenjena 2 puta
Rezlog: Promenuo preporuku za Turbo First Pass opciju.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: HandBrake

Postod Ilidan » 22.07.2012 22:10

U stvari, uvek treba korititi Turbo first Pass. Gubitak u kvalitetu je manji od 0,5%, često manji i od 0,2% a dobitak u vremenu se, u zavisnosti od podešavanja i brzine procesora, meri u satima.
Ilidan
Član foruma
 
Postova:  81
Pridružio se:  07.01.2011 19:50

Re: HandBrake

Postod Video Majstor » 25.07.2012 0:18

Ilidan je napisao:U stvari, uvek treba korititi Turbo first Pass. Gubitak u kvalitetu je manji od 0,5%, često manji i od 0,2% a dobitak u vremenu se, u zavisnosti od podešavanja i brzine procesora, meri u satima.
Prepravio sam sada. Hvala za preporuku!
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: HandBrake

Postod Ilidan » 05.08.2012 0:39

VM, kao što si već napomenuo, kod progressive videa ne treba da budu uključeni ni Deinterlace ni
Decomb mada Decomb neće naneti nikakve štete.
Ja sam nešto probao na brzaka i nema uticaja na sam video (ili ja nisam primetio) ali izgleda da malo usporava kompresiju. Nisam tačno merio ali izgleda da je kod mene kompresija trajala 15-20% duže. Probaću ovih dana da testiram i uporedim koliki je uticaj na brzinu kompresije u zavisnosti od korišćenih opcija za kompresiju.
Ilidan
Član foruma
 
Postova:  81
Pridružio se:  07.01.2011 19:50

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju

cron